25 November 2012

Vrijeme je za film i domaće slane krekere

Što je dobro kad vani temperatura padne ispod nule, a ti ne moraš nigdje ići... Petljaš po toploj kuhinji i smišljaš svašta nešto samo da ne moraš gasiti pećnicu! Slušaš omiljenu muziku, niko te ne smara. Telefon kao slučajno posiješ negdje ispod jastuka, da ne čuješ ako zvoni.. Ah, gušti.. Tako sam probala i slane krekere po Aninom receptu sa bloga Prstohvat soli.


Sastojci:
2 solje brašna (ja sam stavila 1 solju bijelog, 1 solju brasna od krupica)
 prstohvat morske soli
1 zlica meda
1 zlica maslinovog ulja
1/2 zlicice suhog kvasca
120 ml tople vode
Zacini: sezamove sjemenke, suhi oregano, suhi bosiljak, aleva paprika, kim, turmerik, morska sol...

Priprema:
1. U posudi prosijati brasno, dodati sol pa potom vodu, ulje, med i kvasac. Sve dobro pomijesati i mijesiti tijesto dok se ne prestane ljepiti za ruke. Po potrebi dodati malo brasna (meni nije trebalo).
2. Tijesto formirati u kuglu, premazati je uljem, prekriti cistom krpom i ostaviti da se dize (1-1,5h)
3. Isjeci pek papir prema velicini pleha pa razvuci tijesto te velicine. Meni je pleh mali pa sam tijesto razvaljala u dva dijela i pekla svaki posebno.
4. Rernu zagrijati na 350 F (180 C).
5. Tijesto tanko razvaljati na papiru (debljine 1-2 mm). Premazati sa malo vode pa posuti zacine. Mozete ih redati red po red, a mozete ih i pomijesati. Kako bi se sve to bolje zalijepilo preci valjkom preko svega. Potom tijesto isjeci na kockice ili romboid i prebaciti na pleh. Ostaviti ga da odstoji jos 5-10 min.
6. Peci tijesto jedno pola sata dok ne poprimi smedjkastu boju.



--
ae!

11 comments:

  1. Joj što volim kad nađem neki super recept, a sve sastojke imam doma! :)
    U nas ista atmosfera, vani magla, zima, a u kući pucketa vatrica i sad sam naložila da se rerna ugrije. Sasvim dobar dan za peč nešto cijeli dan :)
    Izgledaju super, pogotovo uz filmić, maltretiram muža sa romantičnim komedijama, gleda se Hope Spirngs :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. toooliko su jednostavni da je grehota ne napraviti ih =)

      Delete
  2. Kod nas još nije zazimilo ali je uvijek pravo vrijeme za filmove i domaće slane krekere ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sad ce zima i kod vas, samo sto nije.. a onda pravac kuhinja da se rade krekeri ;)

      Delete
  3. Divno su ispali, hvala na isprobavanju :)

    Veliki pozdrav!

    ReplyDelete
  4. Volim krekere u domaćoj izvedbi, odlične si izabrala i super ih napravila !

    ReplyDelete
  5. Znam te krekere, jaaaako su mi dobri!!
    Uh, što bi sada jedan smlatila..Odlično su ti uspeli!

    ReplyDelete
    Replies
    1. da jedan.. ja sam jedva izdrzala da zavrism dve ture, jer su toliokooo zarazni =)

      Delete
  6. Ja bih smlatila bar 2 - 3 a ne samo jedan...i ja sam htela da ih pravim..!

    ReplyDelete