21 September 2012

Posljednji pozdrav ljetu iliti kako je prošao festival meda

Njujorski festival meda 2012

Prosle subote jutro je osvanulo suncano sa ugodnom dnevnom temperaturom od 24 stupnja. Jedva sam docekala da se probudim. Iscekujem taj festival meda od kako sam saznala za njega--proljetos. U Njujorku je (jos uvijek) tesko naci kvalitetan domaci med, jer je pcelarstvo do pred dve godine u gradu bilo zabranjeno. Po Njujorskom zakonu drzanje pcela je bilo zabranjeno jer je pcela smatrana "divljom" zivotinjom i na listi istih je bila skupa sa hijenama, kobrama, tarantulama, grizlijima i ostalim zivotinjama koje se smatraju neprikladne za urbanu sredinu. (Na listi se i dalje nalaze vjeverice [koje su Njujorska nezvanicna maskota] i rakuni kojih u gradu ima poveci broj... ali ako ih "uzgajas" tad dobijas kaznu od $2,000.. hmmm da, toliko o paradoksu zakona.)
No, da se vrnemo temi. Putovanje do destinacije sam ocekivala bez vecih uzbudjenja. Na ledja sam nabacila rusak, ipak treba nositi natrag silne teglice meda koje planiram da pazarim. Naoruzana osmjehom i jutarnjim suncem koje me nesebicno grijalo sjela sam na bicikl i krenula. Do Far Rockaway-a bajsom od moje kuce treba otprilike sat i 15 minuta.

Treba stici do onog mosta u daljini..

Pogled sa Gil Hodges Memorial mosta puca na Gornji NY Zaljev u daljini
(sa lijeve strane je krajnji vrh Far Rockaway poluotoka, a sa desne strane se vidi Coney Island)

Priblizena verzija:
Sa lijeve strane je Coney Island, jedna od Njujorskih najpoznatijih plaza; a sa desne jedan od najljepsih Njujorskih mostova, Verrazano-Narrows most

Vidi se i financijski dio Manhattan-a sa novim vec dominantnim WTC tornjem

Cim se predje most doceka vas kristalno plavo nebo, taj poznati miris Atlantskog oceana i toplo septembarsko sunce!
Dobrodosli na plazu Far Rockaway-a!!!
(tolika je guzva da ne znam di bi prostrla rucnik...)

Iako se sezona kupanja zvanicno zatvorila pocetkom septembra jos se nadje pokoja dusa, poput mene, koja pokusava iskoristiti posljednje dane Miholjskog ljeta...

Narednih 15-ak minuta sam vozila uz plazu i more...

...a onda napokon stigoh!!!
Ah, sreca..

Med sa njujorskih balkona, krovova i basti..

Med, honey, zeem, miele, honig, мед, medus...

Festival nije bio veliki. Bilo je oko 15 standova ciji su vlasnici predstavljali svoje pcelinje proizvode. Nasao se tu ogroman broj teglica zutog zlata, ciji se spektar sirio od bljedo zute do tamno smedje boje. Bilo je tu svijeca u razno raznim oblicima, krema za tijelo, balzama za usne i sapuna na bazi meda, ekstrakta propolisa pa i sam polen. Najveci dio predstavljaca je doslo iz raznih dijelova grada Njujorka, dok je njih par doslo iz drugih krajeva drzave Njujork. 



Med je stigao iz raznih dijelova grada: Harlem, Rego Park, Brooklyn, Queens, High Line, Central Park, Staten Island, East Village..


Saće, mljac..


Na kraju balade, krenuh kuci zadovoljna i sretna usprkos teskom rancu... Jednom kad si u toj nedođiji i kad te zadesi puknuta guma bez rezervne tek tad shvatis zasto se Far Rockaway zapravo zove Far Rockaway.. Pjesaciti sat i po do prve civilizacije sa rancem kao da je u njemu kamenje nije lako..

..ali vrijedilo je svakog koraka!!! 
dio moga žutog zlata


Adio ljeto, do sljedece godine uz prigodnu pjesmu
Ljetoooo izaaa naaaaas...


--
ae! 

5 comments:

  1. Ajme, fotke su prekrasne, kao i okruženje u kojem se održao festival meda. Malo mi je čudan taj propis da se pčele svrstavaju i istu skupinu kao i hijene i grizliji. Med je uistinu žuto zlato i drago mi je da si se lijepo provela i dobro šopingirala.

    ReplyDelete
    Replies
    1. bilo je interesantno i super sam se provela, usprkos supljoj gumi na kraju dana, hehe..
      da to sa zabranom srecom vise ne vrijedi pa se ljudi bacili na drzanje pcela i proizvodnju lokalnog meda =)

      Delete
  2. Fenomenalno... i ja bih volela voziti biciklu ovakvim predelima :)... da sad zanemarimo puknutu gumu jer to zna dosta toga da pokvari ali ti si meni super jer si tako pozitivna i...ma ne znam to sada da opišem ali u iz svakog slovca izvire to zadovoljstvo, unutrašnja sreća i mir ;)
    A to za med... Ma tu me više ništa ne čudi :(... imam utisak da mi ipak živimo u različitim svetovima...

    ReplyDelete
  3. Super post ! Hvala to što si nam približila ovaj festival meda, situaciju sa pčelama, putovanje na festival i kako to sve skupa tamo izgleda, jako interesantno ! Volim med i uvijek me zainteresiraju proizvodi od meda, kada god mislim da sam vidjela puno od toga na ovakvim sajmovima shvatim da ima barem još toliko novoga za vidjeti i probati. I odlične "suvenire" si ponijela doma.

    ReplyDelete
  4. Waaaa, krasan post! I fotkice. Ovaj Honey festival izgleda jako jako zanimivo :)!

    ReplyDelete