03 September 2012

Kamo vodi nezdrav način prehrane i manjak fizičke aktivnosti?


Da li je ovo buducnost novih narastaja???  Ovakvi prizori su sve cesci u Njujorku i opcenito zapadnim zemljama. Nije samo tuzno to sto su ova dva klinca predebela, vec je jos tuznije sto su njih dvojica proizvodili neke zvukove koji, mogu jedino da pretpostavim, odrazavaju ono sto gledaju i cuju na televiziji i video igricama....... Sto me dovodi do price o Kids Ride.........



I tako nedavno, sasvim slucajno, doznam ja za program "Kids ride" od kolegice. Cimnem ja doktora koji vodi taj program i odmah se odusevim kad mi je detaljnije ispricao o cemu se radi. Naime, Kids Ride, program koji traje vec 17 godina, je zapoceo zeljom da se klincima Sjevernog Bruklina i Long Ajland Citija (dio Kvinsa) predstavi biciklizam sa svim svojim prednostima i zabavnim aspektima. U pocetku je vrlo mala grupa djece biciklirala, istrazivajuci i upoznavajuci svoj grad. Tokom godina, program se prosirio i broj djece u programu se povecao proporcionalno sa povecanjem broja djece zahvacenih dijabetesom i pretiloscu---posljedice vec spomenutog "modernog" pasivnog zivota.
Samo je prosle godine u programu sudjelovalo preko 100-tinjak djece, uzrasta 10-19 godina iz raznih dijelova Bruklina, a nesto manje iz Menhetena i Kvinsa. Sudjelovalo je i preko 100 odraslih volontera, cija je uloga da voznju kroz grad ucine sto sigurnijom. Svaka voznja, koja se odrzava petkom ili subotom, ima dva glavna cilja: da voznja bude sigurna i da bude zabavna. Prosle sezone, koja traje od proljeca do kasne jeseni, su klinci presli vise od 800 milja (1287 km)!!!! Kids Ride suradjuje sa Recycle A Bicycle, koji svakom djetetu daje na posudbu bicikl za voznju. Kad se ujutro okupimo, svako dijete izabere svog ljubimca za taj dan.



"Da li bi bila zainteresirana da sudjelujem?" Ma kakvo je to uopce pitanje. "Reci ti meni kad je sljedeca voznja?" I tako se ja pridruzih grupi, poprilicno kasno u sezoni, ali bolje ikad nego nikad, sto se kaze.

Pretprosli petak smo vozili 25 milja (cca 40 km) do Central parka na Menhettenu, a prosli petak 30 milja (38 km) do velodroma u Kvinsu. Svaka cast klincima!!!! Klinjo od nepunih 10 godina je vozio bez da se i za tren pozalio da je umoran!


Krenuli smo u 10 ujutro kad je vec jutarnja temperatura od 27 stupnjeva obecavala vruc i vlazan ostatak dana..

Prolazili smo ispod mostova
 vozili se kraj rijeka i zaljeva
 

kroz sumarke

Prolazili pokraj Artur Ash Stadiona, gdje se od proslog tjedna odigrava U.S. Open




 i stigli oko 12.30 na velodrom


Na velodromu klinci jedva docekase da se izjure trkajuci

 Upoznali smo i Sjeverno-Americkog sampiona u biciklizmu, koji je klincima dao i par savjeta u vezi biciklizma na velodrom stazama...


Poslije rucka krenusmo natrag...

Voda, acqua, wasser, воды, eau, νερό, agua
uvijek rado prihvacena

Povratak u Long Ajland Citi
Preko Istocne rijeke pogled na Empajer Stejt i zgradu Ujedinjih naroda

Bilo bi odlicno kad bi se program prosirio i na ostale dijelove grada, pogotovo Bronx, koji je ujedno i vodeca opcina sa brojem predebele djece (i odraslih!). Tako da smo vec raspravljali o suradnji, voznji do nasih basti i eventualnom kuhanju rucka za svih!!!!



moj ljubimac!



--
ae!

3 comments:

  1. Divim ti se! Super je sve to što radiš... Ljudi se moraju "probuditi" i postati svesni !!!!...
    I naši klinci obožavaju da voze bicikle i bez problema pređu po 50 km u danu (imaju sad 10 i 11 a vozili su i manji toliko)...

    ReplyDelete
    Replies
    1. biciklizam je stvarno jedan od (meni) najboljih fizickih aktivnosti.. samo ganjaj svoje klince da voze! i da se zdravo hrane.. no to tebi ne moram ni pricati, hehe =)))

      Delete