18 December 2013

Kuhano vino sa svježim brusnicama | Mulled wine with fresh cranberries

(scroll down for English)

 

Subota je. Vani od ranog jutra pada snijeg. Nije onaj mokri što je padao prošli tjedan i napravio bljuzgu. Padaju one vel'ke bijele pahulje, one što ih zovu "mačije oči". Hvata se. Tad je najljepse. Kad hodaš a ono snijeg škripi pod nogama. To je prizivanje djetinjstva i cjelodnevnih zimskih radosti. U Njujorku ne možeš u snijegu dugo uživati. Vrlo ga brzo očiste. Ali s obzirom da je subota, gradskim čistačima se nije radilo pa su nam dali da malo duže uživamo. Mi kod kumova. Kuma i ja kuhamo ručak. Musaka od tikvica sa pečurkama i tofuom. Muški dio igra "čovječe ne ljuti se". Ne znam odakle izvukoše tu igru. Neki kao da se pomalo i ljute. Svi pijuckamo kuhano vino i ćaskamo. Dok smo navečer kretali kući vani je snijega baš napadalo. Palo je i grudvanje. To što nam je trebalo skoro 2 sata da stignemo kući, što su vozovi odmah uletili u kolaps zbog snijega, što je počela padati kiša i otopila sav snjeg, tome nećemo pridavati puno pažnje! ;)

Sastojci:
750 ml crnog vina
1 šolja svježih brusnica
1 šolja vode
1 štapić cimeta
1/3 solje smeđeg šećera
2 narandže
Oko 10-ak klinčića
Nekoliko zvijezdastih anisa




Priprema: 
Brusnice oprati i ubaciti ih u zdjelu sa šećerom. Dodati vodu i kuhati dok se šećer ne otopi. Dodati štapić cimeta, vino, klinčiće, anis i sok od jedne cjeđene narandže. Kuhati sve dok se dobro ne zagrije i paziti da ne proključa. Drugu narandžu izrezati na kolutove i ubaciti u čaše. Služiti odmah. 
Živjeli!



~~~~~~~~~~ English translation ~~~~~~~~~~

Mulled wine with fresh cranberries


Ingredients:
750 ml red wine
1 cup fresh cranberries
1 cup water
1 cinnamon stick
1/3 cup brown sugar
2 oranges
About 10 whole cloves
Few anise stars

 

Preparation:
Wash cranberries and put them in a pot. Add water and sugar and simmer until the sugar dissolves. Add cinnamon stick, wine, cloves, anise and juice from one orange and cook until it's hot but don't let the wine boil. Cut the other orange in circle slices and add to wine. Ladle into glasses or mugs and serve immediately. 
Cheers! 

Posebne zahvale kumu što je pozirao na snijegu! =)


--
ae! 


8 comments:

  1. Obozavam kuvano crno vino, posebno ovako sa mirisnim sastojcima zimi. Nista bolje :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. i ja ga volim.. ovo je prvi put ove zime da sam ga pila i prvi put probala ovako sa svjezim brusnicama =)

      Delete
  2. Baš bih volela probati te sveže brusnice. Čak i imam tri sadnice ali jaaaakooo sporo napreduju. One vole kiselu zemlju, a kod nas je bazna. Trudim se da to popravim, ali nesto i ne ide...
    Super fotke... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. da, znam da ih je kod bas tesko uzgojiti, i bas bi bilo dobro kad bi nekako smislila kako da "zakiselis" zemlju.. one se bas mogu koristiti i u slatkim i slanim receptima..

      Delete
  3. Mogu da zamislim koliko ovo vino miriše... a za hladan zimski dan je idealno, greje i dušu i telo. Od srca ti hvala na još jednoj lepoj ulaznici za ovomesečnu igricu.

    ReplyDelete
  4. Kako je idilično! Čitam i sve mi je milina. Zamišljam vas tako u toplom stanu u NY... Pratim izveštaje, kod vas i hladnoća i sneg a kod nas proleće. Uželela sam se zime i snega i da pored kamina pijem kuvano vino. Valjda će i kod nas pasti pa ću da nam skuvam baš po tvom receptu. Samo bez brusnica, kod nas ih nema svežih :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ma i kod nas zima prosla.. ono nedelju dana bilo bas bas 'ladno.. sad je vec plus 12 tako da nista od zimske idile =)))
      mozda mozes probati sa visnjama ako imas u zamrzivacu.. otkrila sam da mu svjeze voce daje poseban shmek!

      Delete