30 December 2013

Kutlačom po šerpama i loncima | Visting Pans&Pots blog

(scroll down for English)

Nisam bas imala vremena za ovaj krug FBI rukavica. Uvijek mislim kako imam fore dva mjeseca, stici cu pripremiti svasta nesto, a onda se pocne bliziti kraj drugog mjeseca i shvatim po obicaju da nista nisam stigla. Probala sam dosta Zokinih recepata, ali malo sta sam uspjela ovjekovjeciti. I eto u posljednji cas objavljujem 3 recepta slikana na brzinu. Ako niste jos otkrili Zokin blog vrijeme je da posjetite njene serpe&lonce jer stvarno ima svasta u ponudi. 

Prvi recept, uz manje izmjene, je corba od pecene bundeve, a druga dva, takodjer uz manje izmjene, su tandori karfiol i lisnati indijski kruh. Sva tri izbora su pun pogodak i trebate da ih isprobate, pogotovo ovu ukusnu supicu.

Supa od pečene bundeve


Sastojci:
1 butternut squash tikva
5 cena cesnjaka
Par zlicica ulja
1 veci bijeli luk
2 strucka celera
cca 500 ml vode
Malo sjeckanog persina
Morska sol i papar
U orginalnom receptu ide i riza, ali ja sam rizu preskocila jer mi je ostalo rize od prethodnog dana

Priprema:
1. Zagrijati rernu na 180 C, tikvu isjeci na kocke i staviti da se pece sa ociscenim cesnjakom jedno 20ak minuta dok ne postane mekana.
2. U medjuvremenu nasjeckati luk i celer i dinstati ih na malo ulja dok ne pocnu siriti miris po kuhinji. Dodati pecenu tikvu i cesnjak te zaliti vodom i kuhati jedno 10-ak minuta. Zaciniti po zelji.
3. Rucnim procesorom supu zgnjeciti dok ne dobijete finu kasu.

I prije sam radila ovu supu, ali ovaj put je stvarno ispala fantasticna.



Tandori karfiol 


Sastojci:
1 glavica karfiola 
150 gr grckog jogurta 
Sok od dva limuna
2 zlicice maslinovog ulja
Zacini (po zlicica od svakog): kumin, aleva paprika, đumbira u prahu, garam masala, tumerik, morska sol, papar, curry

Priprema:
1. Jogurt pomijesati sa sokom od limuna, uljem i zacinima. Marinadom premazati glavicu karfiola i pustiti da odstoji minimum sat vremena prije pecenja. 
2.  Marinirani karfiol prebaciti na pleh i peci u rerni zagrejanoj na 180 C oko 40-50 minuta.

Ne znam zasto, ali mislila sam da ce karfiol biti puno socniji, meni je ispao nekako suh iako je vrlo ukusan. Mozda je vrijeme pecenja pre dugo, a mozda bi bio socniji kad bi se glavica karfiola sasjekla u manje dijelove i prelila marinadom. Mislim da cu sljedeci put isprobati na taj nacin da vidim da li to ista mjenja stvar.



Lisnati indijski kruh


Sastojci:
2 1/2 solje pirovog brasna 
1/2 solje mlakog bademovog mlijeka 
1 zlicica secera 
1/2 zlicice morske soli 
maslinovo ulje za premazivane
Malo ulja
U orginalu idu jaje i putar, ali ja sam jaje preskocila, a putar zamjenila maslinovim uljem. 

Detaljan postupak izrade ovog lisnatog kruha uz video klip mozete naci kod Zoke
A dodatno objasnjenje i kod Milice.



~~~~~~~~~~ English translation ~~~~~~~~~~~

Butternut squash soup 

 

Ingredients:
1 butternut squash
5 garlic cloves 
2-3 tbsp oil 
1 large onion 
2 stalk celery 
Approximately 500 ml of water
Little chopped parsley
Sea salt and pepper

Preparation:
1. Preheat the oven to 350 F, cut the squash into cubes, place it on a baking sheet with garlic and bake for about 20 minutes until soft.
2. In the meantime, chop the onion and celery and saute them in a little oil for about 6-8 minutes. Add roasted squash and garlic, pour in water and cook for about 10 minutes. Season to taste. 
3. With a hand processor mash the soup until smooth.


Tandori cauliflower


Ingredients:
1 head cauliflower
150 gr greek yogurt
Juice of two lemons
2 tablespoons olive oil
Spices (a spoon of each): cumin, cayenne pepper, ginger powder, garam masala, turmeric, sea salt, pepper, curry

Preparation:
1. Mix the yogurt with lemon juice, olive oil and spices. Coat the head of cauliflower with marinade and let it sit for a minimum of one hour before baking.
2. Put the marinated cauliflower on a baking sheet and bake in preheated oven at 350 F for about 40-50 minutes. Serve warm. 


Paratha bread



Ingredients:
2 1/2 cups spelt flour
1/2 cup of warm almond milk
1 tsp brown sugar
1/2 tsp sea salt 
Olive oil for coating

Preparation:
You can find detailed description on how to make paratha bread 
with pictures and video clip at Zoki's blog.



-- 
ae!





2 comments:

  1. Draga Korki , hvala ti na isprobavanju recepata. Sve zaista divno izgleda . Ne znam zašto je karfiol ispao suvkast, ali ako probaš sa odvojenim cvetićima obavezno mi javi utiske.
    Mnogo mi je žao što se nismo upoznale na Blogerijadi ali biće prilike.
    Tebi i tvojima sve najbolje u Novoj godini.

    ReplyDelete
    Replies
    1. bilo mi je zadovoljstvo isprobavati tvoje recepte, zao mi samo sto nisam uspjela vise toga =)))
      za upoznavanje ce biti prilike, sigurna sam! =)

      Delete