16 November 2014

Ono kad smućkaš slatkiš, a ne znaš ga ponoviti..



Ovu su slasticu svi ocjenili sa čistom desetkom! Uzdisali su i mljackali, i mmmmkali. I meni je sve nešto bilo toplo oko srca, jer slastica se samo topila u ustima. Još je bila topla jer ja nisam mogla dočekati da se ohladi. I stvarno je bila boli glava. Bazu ove slastice sam načisto izmislila, ali totalno. I to znate kako? Onako da je ne znam ponoviti!!!! Obećala sam jednoj tinejdžerki prošli tjedan da ću joj napraviti neku slasticu jer je pobijedila u natjecanju. Imali smo 5 ogromnih bundeva od skoro 5 kila, i posljednja, peta, je bila napuknuta. Rekla sam klincima ko god da je proda dobiva poklon iznenađenje. I tako sam obećanje morala izvršiti. Dan prije pijace kad sam stigla s posla počela sam prčkati sa sastojcima koje sam imala i sve sam nešto odokatino ubacivala, šta mi je prvo palo pod ruke. A k'o je još vidio zapisivati.. Jer kad tako odokativno prčkaš nikad ne ispadne dobro. Do onog dana kad ti se posreći! I tako, onda sam pokušala ponoviti mmmmkanje i mljackanje, ali sljedeći put nije bilo onako kao prvi put. No u svakom slučaju može proći. Tako da ću podjeliti s vama ovaj moj odokativni recept.

Baza:
1 šolja pečene bundeve
2 žlice maka
2 žlice meda
1/3 ovasnih pahuljica
1/3 šolje otopljene tamne čokolade

Krema:
200 g philadelphia sira
1 jaje
1 šolja pečene bundeve
šaka svježih brusnica

Prethodni dan sam radila brownie-cheesecake pa mi je ostalo ove smjese od sira. Ne znam dal je sve dobro uspjelo zato sto je prenoćilo u frižideru, ali možda je i to korak koji se ne smije izostaviti. Ko će ti ga sad znat'. Najbolje je onda ne preskočiti ovaj korak, za svaki slučaj, a i da ne bude poslje Jovanka izmišlja. Jok more. 
A i baza mi je stajala jedno par dana u frižideru. Od nekih kiflica koje sam radila za vikend. Kad sam radila te kiflice smjesa od bundeve i meda mi se činila pre rijetkom pa sam, svakako odokativno, ta niste valjda mislili da sam zapisala mjeru, dodavala tako ovasne pahuljice i mak, a možda i još ponešto, al se ne sjećam.
Otopljenu čokoladu sam dodala u bazu i dobro izmješala, žlicom, ručno, jer me mrzilo da vadim mikser. Točno u mom fazonu trc-mrc i gotovo. Bazu prebacila potom u kalup. Preko toga prelila kremu od sira sa brusnicama. Pekla sam na nekoj niskoj temperaturi, čini mi se 120 F (nisam ni gledala da vam pravo kazem), a nisam ni na sat gledala kad sam ubacila.. čini mi se jedno 15-ak minuta, a možda i manje. Izvadila sam kad sam vidjela da su se brusnice raspukle i kad je krema na površini malo očvrsnula. Eto, pa sad ga vi znajte. Ali garantiram vam, ako se nakon ovog opisa uputite u avanturu spremanja, nećete požaliti =))



--
ae!

12 comments:

  1. Zapisivati treba samo zapisivati svaki korak, hahahahha

    ReplyDelete
  2. Jao, kako je ovo lepoooo:) Izgleda mi kao jesenja vatra. Divno!!!
    Kreativnost je nešto što je momentalno i u tim trenucima, mislim, nema vremena za preciznost i odmerenost tj. olovku i papir... Nekada je prava šteta ne zapisati receptić ali spontanost i sloboda su uvek ispred jedinica mernog sistema:)))
    Još jednom, ovo izgleda prelepo:)

    ReplyDelete
  3. Zlato moje ko da sam te ja rodila....I moji kolači su večinom "drnda -mrnda" i tvoj izraz mi je dobar dapače odličan "trc-mrc"...Kolač ti super izgleda ...Dajem ti savjet kad nešto trebaš ugustiti stavi pšenični griz...Ugusti se kod pečenja baš kako teba...Bravo za kolač tj tortu ,i za sve što radiš !

    ReplyDelete
    Replies
    1. hvala anonimni citaoce =)
      predlog za griz cu imati na umu kad budem trebala nesto zgusnuti =))

      Delete
  4. Kod mene se cesto desava da smuckam nesto, a da posle nemam pojma sta sam sve stavila, zato mi se cesto vuku papirici po fijokama sa svakojakim merama i receptima, jer ako ne zapisem istog momenta, nema sanse da ponovim recept :)))
    Tvoja tortica deluje prefino!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ma imam ja i kao blokche za ono "da mi se nadje pri ruci".. ali sta ces kad ga bas u takvim trenucima ne koristim =))

      Delete
  5. Kod mene ista stvar, samo se meni to događa sa slanim jelima. Pa napišem u receptu neka se od oka stavi, jer jednostavno nemam pojma. Tortica izgleda genijalno s ovim bojama

    ReplyDelete
  6. Zna se i meni dogoditi da kombiniram, kuham, dodajem, oduzimam i na kraju se zapitam što sam ono sve napravila :) Ovaj kolač ti je odličan, izgleda tako dobro i zanimljivo !

    ReplyDelete