10 November 2014

Praline od bundeve | Pumpkin truffles

(scroll down for English)
 

Jedan fantastičan, vrlo jednostavan recept za sve ljubitelje pralina i čokolade! Još jedan u nizu recept sa bundevom. Ne, još nisam završila sa tom divnom jesenjom povrtkom! 

Sastojci:
1 70% tamna čokolada
1 šolja pečene bundeve (acorn, kabocha, butternut..)
2 žlice meda
1/3 šolje mljevenih kokosovih mrvica

Priprema:
1. Čokoladu otopiti na pari.
2. Bundevu ispeći u rerni (na 180C dok ne omekša).
3. Kad se ispeče izdubiti sredinu, mikserom umutiti smjesu sa medom i kokosovim mrvicama.
4. Otopljenom čokoladom namazati stjenke kalupa pa staviti u zamrzivač na 10-ak minuta da se stisne. Ponoviti postupak da stjenke budu deblje.
5. Puniti kalupe smjesom od bundeve.
6. Zatvoriti topljenom čokoladom i ostaviti u zamrzivaču sat-dva da se dobro stisne (najbolje i preko noći).



~~~~~~~~~~ English ~~~~~~~~~~

Pumpkin truffles 

Ingredients:
1 70% dark chocolate
1 cup squash puree (acorn, kabocha, butternut ..)
2 tablespoons honey
1/3 cup finely grind coconut crumbs


Preparation:
1. Melt the chocolate over the steam.
2. Bake the squash in the oven (350 F until tender).
3. When it's baked, discard the seeds and scoop out the meat. In a food processor, mix squash with honey and coconut.
4. Coat the walls of the mold with melted chocolate and place it in the freezer for 10 minutes to chill. Repeat the process so the walls are thicker.
5. Fill the molds with the squash puree.
6. Close the bottom with the melted chocolate and leave it in the freezer for an hour or two to tighten (best overnight).




--
ae!

18 comments:

  1. Skroz genijalan receptic i divna prezentacija.:)))

    ReplyDelete
  2. Njamiiii moracu da probam! Izgleda savrseno!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ma napravicu ja ponovo pa cu ti donjeti ;)

      Delete
  3. Voljela bih probati praline s ovakvim nadjevom.

    Inače, zanima me kako ti se praline ponašaju nakon što ih izvadiš iz zamrzivača - mislim prvenstveno na čokoladu. Radim praline (u posljednje vrijeme rjeđe), ali nikad ih nisam stavljala u zamrzivač, već u frižider da se čokolada stisne.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ovaj nadjev je super jednostavan..
      vidis, ja nisam nikad probala stavljati praline u frizider, valjda sto sam nestrpljiva pa mi se u zamrzivacu priju stegnu.. ja za praline uvijek koristim lindtovu tamnu cokoladu i stvarno je zahvalna.. ako stavim samo jedan sloj onda je krhka, u dva sloja je malo deblja.. ako budes radila, javi kako ti je ispalo.. bas cu probati sljedeci put staviti u frizider..

      Delete
  4. Praline bas volim, pa mi je ova kombinacija potpuno otkrice :)) Bas bih volela da ih isprobam, deluju fenomenalno!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ako budes radila, javi kako ti je ispalo =))

      Delete
  5. Divno draga! Rado bi se sad pocastila kojom pralinicom :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hvala draga! mozemo ih sljedeci put, kad budem u susjedstvu, skupa raditi =))

      Delete
  6. Kori, ovo je stvarno odlicna ideja! Sjajno!!! :)

    ReplyDelete
  7. Kako je ovo zanimljivo ! Ideja je super i praline su odlične, izgledaju baš originalno i lijepo !

    ReplyDelete