Znate ono kad dođete kod nekoga pa uživate slikati hranu jer vam je sve novo, šoljice, tanjurići, pribor, aranžmani.. E, pa tako je meni bilo dok sam bila kući. Tražila sam nešto non stop, otvarala kutije, čeprkala po tavanu ne bi li našla bakino staro suđe i baš sam uživala u njenim šoljama i tanjurićima sa kojim sam odrasla (koji su nekako pali u zaborav dok ih ja nisam izvukla iz prašine na opće mamino oduševljenje).
Još uvijek brdo recepata koje sam (pomogla) raditi dok sam bila kući čekaju da se objave. Evo jedan klasični čizkejkić, recept moje sestre koji smo skupa radile (mada ona je bila glavna i odgovorna, ja sam bila samo pomoćnik). Lično nisam neki ljubitelj čiz kejka, rijetko kad ga jedem, ali znam da je ovaj nestao u roku dok si rekao "čizkejk" pa onda i vrijedi da se objavi. A i red je da poslije njujorškog bejgla objavim i njujorški čizkejk, pa da obuhvatim oba klasika na jednom mjestu!
Sastojci za koru:
250 gr mljevenih keksa (meni su najbolji Digestive, ali moze Plazma ili Pettit Beurre)
90 gr otopljog maslaca
Priprema kore:
1. Otopljeni maslac izmijesati sa mljevenim keksima i ravnomjerno rasporediti po dnu kalupa za tortu, kojeg prije obloyite papirom ze pecenje. Staviti u frizider da se stegne dok se ne pripremi fila.
Sastojci za filu:
600 g Philadelphia ili ABC sira
800 g kisele vrhnje
4 zumanjka
6 g vanilin secera
200 g smedeg secera (moze i obicnog)
1 limeta (ili neki drugi agrum po zelji)
Priprema file:
1. U posudi prvo umutiti zumanjak sa secerom i vanillin secerom.
2. Nakon toga dodati sok limete, sir i kiselo vrhnje. Smjesu izliti na koru te peci 35-45 minuta na 145 C. (Dok ne primi zlatnozutu boju). Moguce je da ce malo popucati po vrhu (nama jeste), ali ne smeta.
3. Mi smo po vrhu za ukras posuli malo otopljene cokolade, ali nije neophodno.
~~~~~~~~~~ English ~~~~~~~~~~
Classical cheesecake
Ingredients for the crust: 250 g ground biscuits
90 g melted butter
Preparation:
1. In a bowl mix melted butter with ground biscuits and distribute evenly across the bottom of the mold. Put in the refrigerator to harden until you make the filling.
Ingredients for filling:
600 g Philadelphia cream cheese
800 g sour cream
4 egg yolks
6 g vanilla sugar
200 g brown sugar
1 lime (or some other citrus fruits)
Preparing the filling:
1. In a bowl, whisk the egg yolks with sugar and vanilla sugar.
2. Then add the lime juice, cream cheese and sour cream. Mix well.
3. Pour the mixture on the crust and bake for 35-45 minutes at 145 C (until you get a golden crust). It is possible that it will crack on the top (ours did), but it does not matter.
4. We garnished the surface with melted chocolate to form a swirl but it's not necessary.
Enjoy!
--
ae!
Obožavam NY cheesecake, samo što se kod mene u receptu kiselo vrhnje stavlja na pečenu smjesu s krem sirom pa još kratko peče.
ReplyDeleteObično ga kombiniram s voćnim preljevom i nikad zapravo nisam jela cheesecake s čokoladom, a baš fantastično i primamljivo izgleda.
da, ima brdo nekih varijacija.. kao sto rekoh nisam neki ljubitelj chizkejka, i probala sam ih i sa vocem, ali ako vec moram birati onda moj izbor ipak pada na ovaj sa choksom =)))
Deleteklasika koju svi vole
ReplyDeleteSuper mi je ova dekoracija
ReplyDeleteTorica odlična, nikad previše.
ReplyDeleteOvo deluje kao da se ne sme propustiti.
ReplyDeleteJa ga obožavam, uvijek i svugdje i samo par zalogaja je dovoljno da mi dan odmah bude bolji ! I ovaj mi je super, jako dobro zvuči i izgleda !
ReplyDelete:) i moja ona šoljica je od babe od dragog... iz "kućice iz bajke" koje više nema... :(
ReplyDelete