18 June 2013

Genetski modificirana hrana // GMO

Ovo sto pisem u ovom postu se odnosi samo i iskljucivo na Sjevernu Ameriku, tocnije SAD-e, drzavu koja po zakonu ne mora obiljezavati genetski modificiranu hranu, za razliku od Evrope koja GMO hranu koliko toliko obiljezava. Ne znam kakve je situacija od zemlje do zemlje i zato cu se skoncentrirati samo na ono sto znam. Bila sam na predavanju o GMO pred koji tjedan i tamo sam pokupila par broshura sa kojih cu prevesti neke tocke dnevnog reda.. Dakle, da se razumijemo, lista koja se nalazi na kraju posta nije lista koja obavezno sadrzi GMO sastojke. Ta lista je sastavljena na sumnji i potencijalnoj mogucnosti da sadrzi GMO sastojke. Naime u cemu je caka izmedju organskog i non-GMO. U Sjedinjenim Drzavama je vrlo mukotrpan posao svoj proizvod obiljeziti kao "organski". To zahtjeva mnogo truda, energije, zdravih zivaca, tonu papirologije i konstatnu prisutnost stresa. Znam pricu iz prve ruke od farmera sa kojim dolazim u kontakt. Mnogi od njih ne prskaju svoje proizvode pa opet nisu klasificirani kao organski jer im se ne prolazi kroz tu golgotu. Diskutabilno je zasto vlada cini kompliciran cijeli taj postupak etiketiranja neceg organskim. Mozemo samo da nagadjamo da velike kompanije koje trce za zaradom i moci ne zele da etiketiraju svoje proizvode kao GMO, jer bi tako sigurno izgubili dobar dio svojih kupaca. Mozete zamisliti koji bi uzas i kaos nastao kad bi odjednom ljudi na svojim omiljenim "prirodnim" proizvodima nasli oznaku "GMO"!?!? A mnogi proizvodi na kojima pise "prirodno" sadrze GMO sastojke (Pepsi, Cola, Tropicana da navedem nekoliko).

Znaci, ako neki proizvod sadrzi sastojak sa ove liste to nikako ne znaci da je on genetski modificiranog porijekla, ali je vrlo moguce. U Kaliforniji "Proposition 37"--kojim se predlaze etiketiranje proizvoda genetski modificiranog porijekla--nisu podrzale velike kompanije kojima to nikako nije u interesu. Ja se nadam, ali sam veoma skepticna da ce se ista promeniti u bliskoj buducnosti. Uz jake lobi-grupe iz kompanija koje koriste GMO kao sto su Monsanto, Dupont, Dow i sake drugih monopola tako nesto je skoro pa nemoguce u bliskoj buducnosti. Zato pokusavam samo da podvucem koliko je bitno obiljezavati GMO i koliko je bitno da mi, kao kupci, mozemo izabrati sta da kupimo, a sta ne!!!!

Neke kompanije koje na trziste izbacuju organske proizvode takodjer nisu podrzale Prop 37. Zasto? Pa zato sto su njihovi vlasnici obicno i vlasnici nekih vodecih mega-korporacija. Kao recimo Silk organsko mlijeko (soja, bademovo itd), na cijim proizvodima izricito pise da su organski i da su Non-GMO. A vlasnik Silka nije niko drugi no jedna od najvecih korporacija za kravlje mlijeko u Sjevernoj Americi.


Lista kompanija za koje se zna da koriste GMO sastojke ili da nisu podrzale predlog o etiketiranju prozivoda sa GMO sastojcima.

Starbaks ne podnosim, a od kako sam procitala da nisu podrzali Prop 37 sad tek ne mogu da ih smislim!

Za vece postere kliknite ovdje.


Pa da se podsjetimo par stvari…

Sta je GMO?
Genetski modificirani organizmi odnosno genetski modificirana hrana je kada se geni jedne vrste organizma (npr. geni bakterije, virusa, zivotinja ili ljudi) prenesu u DNK druge vrste, najcesce sjemena ili zivotinje da bi se dobile nove osobine (najcesce otpornije na vremenske (ne)prilike).


Zasto izbjegavati GMO?
Pa prosto nam zdravi razum kaze da ovo "igranje" sa DNK i prebacivanje iz jednog organizma u drugi nije u skladu sa prirodnim zakonima. Iako to petljanje sa prirodom traje od ranih 1950-ih i da tek sad studije pocinju pokazivati koliko je to zapavo stetno za ljudsko zdravlje, mislim da smo jos uvijek suvise daleko od onih pravih, ozbiljnijih posljedica koje ce vrijeme tek pokazati. Mozda kroz narednih 50-100 godina bude vec suvise kasno. Sta ce se tada raditi i kakve cemo zakljucke izvesti, o tome necu ni da razmisljam. No, postoje ipak vec neke studije koje kazu da GMO steti ljudskom zdravlju. Prema studiji Americke Akademije Ekoloske Medicine “nekoliko studija vrsenih na zivotinjama su ukazale na ozbiljne zdravstvene posljedice povezane sa unosom GMO hrane”. (nemoj da zezas, ej?) Neke od tih zdravstvenih problema su neplodnost, problemi imunoloskog sistema, ubrzano starenje, poremecaj regulacije inzulina te druge promjene gastroenteroloskih i ostalih organa.

Nekoliko sugestija kako izbjeci GMO
Etiketiranje proizvoda koji sadrze GMO u Americi nije obavezno. Vecina Amerikanaca kaze kako bi izbjegavala kupovinu proizvoda oznacenih kao GMO pa evo 4 jednostavne sugestije kako da kupujete hranu bez GMO.

Sugestija #1: Kupujte lokalno i sezonsko
Najbolji izbor je, naravno ako moze, da se kupuje od lokalnih farmera koji uzgajaju sezonske proizvode bez pesticida i ostalih umjetnih gnojiva.Sugestija #2: Kupujte organsko
Proizvodi koji su oznaceni kao organski ne smiju sadrzavati GMO sastojke. Kupujte hranu koja je oznacena iskljucivo sa “100% organska”, “organska” (ciji proizodi sadrze najmanje 95% organskih stastojaka) ili “napravljena sa organskim sastojcima” (minimum 70% organskih sastojaka).


Sugestija #3: Trazite Non-GMO etikete
Proizvodi  koji imaju na sebi pecat Non-GMO Project. U pitanju je organizacija (iliti organizacija koja je nezavisna od proizvodjaca i Federalne administracije) koja radi na obiljezavanju bez-GMO proizvoda.Non-GMO Project je neprofitabilna organizacija koja kupce educira i ukazuju na proizvode koji provjereno ne sadrze GMO sastojke. 


Sugestija #4: Izbjegavajte sumnjive sastojke
Ako proizvod nije oznacen kao organski ili kao non-GMO: izbjegavajte proizvode koji mozda sadrze GMO sastojke. Osam glavnih GMO prehrambenih proizvoda su kukuruz, sojino sjeme, kanola, sjeme pamuka, secerna repa, Havajska papaja, papaja iz Kine i male kolicine zukinija i zute bundeve.

Secer: Vrlo je vjerovatno da u Sjevernoj Americi proizvodi koji nisu oznaceni kao organski, a na svojoj listi namirnica imaju “secer” kao sastojak (a da pritom nije u pitanju secerna trska) sadrze kombinaciju secerne repe (GMO) i secerne trske (non-GMO).

Mlijecni proizvodi: Mogu sadrzavati GM bovine hormon rasta. Kupujete proizvode koji su jasno oznaceni kao “No rBGH”, “No rBST” ili “bez umjetnih hormona”.


Sugestija #4: Proucite NonGMOShoppingGuide.com 
Skinite citavu listu provjerenih non-GMO proizvoda.
Nevidljivi GMO sastojci
Procesuirana hrana moze sadrzavati skrivene GMO sastojke. Sljedeci sastojci mogu biti GMO porijeka (ukoliko nisu jasno obiljezeni kao organski ili kao non-GMO):


Napomena:
(listu cu napisati na engleskom jer ne znam kako se vecina ovih sastojaka prevodi po naski, a u ostalom kemijski izrazi su kemijski izrazi, isti ili slicni su svuda u svijetu.. u zagradi cu napisati prevod koji znam)


ascorbic acid (Vit C)
aspartame (E951)
baking powder (prasak za pecivo)
canola oil
caramel colour
cellulose
citric acid
cobalamin (vit B12)
colorose
condensed milk
confectioners sugar
corn flour
corn masa
corn meal
corn oil
corn sugar
corn syrup
cornstarch
cottonseed oil
cyclodextrin
cystein
dextrin
dextrose
diacetyl
diglyceride
erythritol
Equal (poznati secer u plavom pakovanju)
food starch
fructoes (bilo koja forma)
glucose
glutamate
glutamic acid
glycerides
glycerin
glicerol
glicerol monooleate
glycine
hemicellulose
high fructose corn syrupe (HFCS)
hydrogenated starch
hydrolyzed vegetable protein
inositol
inverse syrup
inversol
invert sugar
isoflavones
lactic acid
lecithin
leucine
lysine
malitol
malt
malt syrupe
malt extract
maltodextrine
maltose
mannitol
methylcellulose
milk powder
milo starch
modified food starch
modified starch
mono I diglycerides
monosodium glutamate (MSG)
Nutrasweet
oleic acid
Phenylalanine
phytic acid
protein isolate
shoyu
sorbitol
soy flour
soy isolates
soy lethicin (ovo je sastojak vecine cokolada!)
soy milk
soy oil
soy protein
soy protein isolate
soy sauce
starch
stearic acid
sugar (unless cane sugar)
tamari
temphe
teriyaki marinades
textured vegetable protein
threonine
tocopherols (vit E)
tofu
trehalose
triglyceride
vegetable oil
vitamin B12
vitamin E
whey
whey poder
xantham gum


Informirajte se i podrzite etiketiranje prozivoda koji sadrze GMO sastojke!

--
ae!

2 comments: