23 March 2013

Mladenčići | Newlywed sweet buns

(scroll down for English)


Mladenci je stara narodna tradicija koju slave supružnici 22. marta u prvoj godini braka, oni koji su se vjenčali poslije 22. marta prethodne godine. Po običaju, na taj dan tek vjenčani mladi par u svoj dom prima goste, koji im donose poklone i na taj način pomažu na početku njihovog braka i života. Mlade domaćice dočekuju goste i pokazuju svoje umjeće i spretnost. E, pa sretan mi praznik! =)

Ovaj recept sam našla u martovskom izdanju MEZZE online časopisa (str. 76-77).


(više o ovom prazniku internet kaže:)
Starinski običaji--Mladenci su praznik koji obiluje brojnim običajima. Na ovaj dan žene ustaju rano i mjese četrdeset kolačića, koji se nazivaju mladenčići i koji simbolizuju dug, sretan i sladak život. Peku ih, premazuju medom, nude djecu i sve koji prije podne dolaze u kuću. Kolačići su obicno kružnog oblika i mjesi ih se 40. Na Mladence je dobro jesti med, kuvanu koprivu i ostali zelenis da bi se ojacala i ocistila krv. Smatra se da na Mladence moraju doći svi koji su bili na svadbenom veselju. Čak i oni koji su bili pozvani na svadbu, a nisu joj prisustvovali, obavezni su da dođu na Mladence. Na Mladence se mladencici nose supruznicima kojima je prva bracna godina. Osobito bogate poklone daju nevestina majka, kum i stari svat.


Sastojci:
900 g brasna (ja sam stavila 1 solju prosnog, 1 bijelog i 2 integralnog)
1 paketic suhog kvasca
prstohvat morske soli
400 ml kisele (ili obicne mlake) vode
1/2 solja secera
1 zlicica praska za pecivo
za preljev: 2-3 zlicice meda

Priprema:
1. U posudi pomijesati sve sastojke (osim meda) i zamijesiti tijesto. Pokriti posudu cistom krpom i ostaviti tijesto da odstoji jedno pola sata.
2. Rastanjiti tijesto valjkom i rubom case vaditi krugove te ih slagati na pleh oblozen pek papirom.
3. Ostaviti da odstoji jos jedno pola sata da se nadignu.
4. Zagrijeti rernu na 180 C i peci jedno 15-ak minuta. Tople premazati medom.


I da Vam bracni zivot bude sladak! =)))




~~~~~~~~~~~ English version ~~~~~~~~~~~


Mladenchici, Newlywed sweet buns

According to the old Balkan tradition Mladenci is a holiday celebrated by newly wed couples on March 22nd; that is those who got married after March 22nd of the previous year. A bride wakes up early in the morning to make these sweet buns and treats every child and guest who comes into their home. There is usually 40 round shape pieces of these buns and they symbolize long, happy and sweet life. 


Ingredients:
4 cups flour (I put 1 cup millet, 1 white, 2 whole wheat)
1 package dry yeast
pinch sea salt
400 ml warm water
1/2 cup brown sugar
1 tsp baking powder
coating: 2-3 tbsp honey

Preparation:
1. In a bowl, mix all the ingredients (except honey) and knead the dough. Cover the bowl with clean cloth and leave for about 30 minutes to double in size.
2. On a floured surface roll out the dough and with the glass edge make round shape pieces and put on baking sheet covered with baking paper. Leave for another 15 minutes to rest.
3. Preheat an oven to 350 F and bake for about 15-20 minutes. While they are still warm coat them with honey.

And may your wedlock be sweet! =))



--
ae!

5 comments:

  1. Moraću i ja da probam tvoju verziju. :)
    Dobro si odradila što nisi stavila ulje, pošto je ova nedelja post na vodi i trebalo ih je zamesiti bez ulja.

    ReplyDelete
    Replies
    1. e ulje nije bilo potrebno (iako sam ga bila pripremila da ga stavim).. 400 ml vode je bilo sasvim dovoljno da se tijesto umijesi.. a cak mislim da se i secera moze manje staviti.. med im daje sasvim dovoljnu slatkocu! =)

      Delete
  2. Što se šećera tiče, to je već stvar ukusa. Moj dragi ne priznaje ništa što nije esktra slatko. :) Ponekad me baš nervira, sikrena da budem. :)

    ReplyDelete
  3. Replies
    1. hehe, stvar ukusa, slazem se.. ja ne volim kad je previse slatko, pa svagdje smanjujem secer =)

      Delete