16 March 2013

Kljukuša sa ruzmarinom // Traditional peasant dish

(scroll down for English)


Kod Nevene sa bloga Hleb&Lale jucer naidjoh na recept za kljukusu. Nikad prije nisam ni cula ni probala kljukusu, ali me po sastojcima podsjetila na proju pa sam pomislila da ne moze biti lose. I tako uz manje izmjene nastala je kljukusa sa ruzmarinom. A ruzmarin je ujedno i tema za ovomjesecnu igricu Ajme koliko nas je cija je domacica Mimi sa bloga Mimi's kingdom. Prilazem ovaj recept kao moju ulaznicu za igricu.


Sastojci:
2 jaja
1 2/3 solje brasna (ja sam stavila 1 solju prosnog i 2/3 bijelog)
200 ml vode
1/2 zlicice praska za pecivo
prstohvat morske soli
cca 30-ak ml maslinovog ulja
4-5 cena cesnjaka
2-3 grancice svjezeg ruzmarina

Priprema:
1. Sa mikserom umutiti lagano jaja, sol, vodu, prasak za pecivo i onda zlicu po zlicu dodati brasno. Tijesto ce biti gusto, ali tecno.
2. Pecnicu ukljuciti na 350 F.
3. Izliti tijesto u pleh oblozen pek papirom i peci jedno 30-ak minuta.
4. Izvaditi tijesto iz pleha te pustiti da se ohladi.
5. U medjuvremenu isjeckati cesnjak i ruzmarin te posoliti i preliti uljem. Dobro pomijesati.
6. Kad se tijesto ohladilo isjeci na kocke te preliti ruzmarinom. Zapeci 10-ak minuta na 350 F.


Tijesto sam podijelila na 2 dijela, te sam jedan pomijesala sa ruzmarinom, a drugi sa persinom. 




~~~~~~~~~~ English version ~~~~~~~~~~~

Kljukusha
~Traditional peasant dish.


Ingredients:
2 eggs
1 2/3 cup flour (I put 1 cup millet and 2/3 white)
200 ml water
1/2 tsp baking powder
1 tsp sea salt
about 30 ml olive oil
4-5 cloves garlic
2-3 fresh rosemary sprigs


Preparation:
1. Beat eggs, salt, water, baking powder and add flour spoon at the time. Dough is going to be thick but liquid-ish.
2. Turn the oven on to 350 F.
3. Pour the dough onto a baking sheet covered with baking paper and bake for half an hour.
4. Leave the dough to cool down.
5. In the meantime, in a bowl mix chopped garlic and chopped rosemary, add a bit of salt and some olive oil.
6. Cut the dough into cubes and pour the rosemary mixture over it. Bake for another 10 minutes on 350 F.


I divided cubes into 2 bowls and mixed one part with rosemary and the other one with parsley.

--
ae!


14 comments:

  1. I ja sam vidjela kljukusu kod Nevene i jos sad kod tebe, pa jednostavno moram napraviti. Odlicna mi je ova tvoja verzija sa ruzmarinom. Slatke su mi ove zdjelice :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. obje verzije su ukusne (meni malo vise ova sa persinom), i zaista je brzo gotovo!

      Delete
  2. Strava si je apgrejdovala!!! Kontam da je oooodlična u toj mediteranskoj varijanti.
    Sledeći put pravim tako:)
    Baš su lepe fotke i šerpice su jako efektne!

    ReplyDelete
    Replies
    1. svidja mi se bas, cak mi se malo vise svidjela verzija sa persinom, ali obje su brzo ponjopane! super je jednostavno =)

      Delete
  3. Ajme kako su ti ove padele fotogenične i jako ti je fino ispalo.

    ReplyDelete
  4. Ni ja nisam probala Kljukusu nikad, mada sam memorisala Neninu verziju. Moram probati obe kombinacije... Svidja mi se ulaznica! Hvala!:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. e ako volis proju i ovo ce ti se svidjeti.. nisam bas primjetila veliku razliku izmedju ovoga i proje..

      Delete
  5. I mene kljukuša proganja već danima, moram i ja to probati;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. probaj, vrlo je jednostavna, a super ukusna!

      Delete
  6. O da, u ovoj ruzmarin varijanti je odmah bilježim i isprobavam. Odlično !

    ReplyDelete
    Replies
    1. ruzmarin joj daje posebni smek.. mada meni se malo vise svidjela ona sa persinom.. ;)

      Delete