30 August 2012

Dinstani patlidžan


Cijelo ljeto smo vodili vodili demonstracije kuhanja u cekanicama jedne bolnice u Bronksu. Ljudi su naprosto bili odusevljeni. Dok cekaju satima da dodju na red slusali su nase prezentacije o nutricionizmu i probavali kulinarske ponude. Za "diabetes awareness day" doktorica koja vodi program nas je pozvala da pripremimo rucak za 30-ak pacijenata.

Na meniju su se nasli: 
~ glavno jelo: dinstani patlidzan iz vrta
~ prilog: krastavac-salata sa jogurtom i kukuruz-salata sa svjezim korijanderom
~ dezert: vocna salata


Sastojci:
Patlidžan (komada kol'ko se nađe u vrtu)
2 žute tikvice
1 zelena tikvica
1 paprika
1 bijeli luk
2-3 cena cesnjaka
Morska sol, maslinovo ulje, oregano, malo svjezeg bosiljka



Priprema:
1. Ustati ranije (puno ranije!), otici do vrta i pokupiti sve patlidzane, tikvice i bosiljak! 
2. Patlidzane i tikvice oprati i izrezati na kockice.
3. Lukac i cesnjak isjeckati na sitno.
4. U tavi zagrijati malo maslinovog ulja. Prvo izdinstati cesnjak, potom lukac i onda dodati sve ostale sastojke. Dinstati jedno 15-ak minuta. Dodati zacine po zelji.




--
ae!


No comments:

Post a Comment