Cijelo ljeto smo vodili vodili demonstracije kuhanja u cekanicama jedne bolnice u Bronksu. Ljudi su naprosto bili odusevljeni. Dok cekaju satima da dodju na red slusali su nase prezentacije o nutricionizmu i probavali kulinarske ponude. Za "diabetes awareness day" doktorica koja vodi program nas je pozvala da pripremimo rucak za 30-ak pacijenata.
Na meniju su se nasli:
~ glavno jelo: dinstani patlidzan iz vrta
~ prilog: krastavac-salata sa jogurtom i kukuruz-salata sa svjezim korijanderom
~ dezert: vocna salata
Sastojci:
Patlidžan (komada kol'ko se nađe u vrtu)
2 žute tikvice
1 zelena tikvica
1 paprika
1 bijeli luk
2-3 cena cesnjaka
Morska sol, maslinovo ulje, oregano, malo svjezeg bosiljka
Priprema:
1. Ustati ranije (puno ranije!), otici do vrta i pokupiti sve patlidzane, tikvice i bosiljak!
2. Patlidzane i tikvice oprati i izrezati na kockice.
3. Lukac i cesnjak isjeckati na sitno.
4. U tavi zagrijati malo maslinovog ulja. Prvo izdinstati cesnjak, potom lukac i onda dodati sve ostale sastojke. Dinstati jedno 15-ak minuta. Dodati zacine po zelji.
--
ae!
No comments:
Post a Comment