27 February 2015

Granola bars

(scroll down for English)


Znate ono kad se namjeračite da radite neki slatkiš, a onda shvatite da nemate pola sastojaka? E pa to se meni jučer desilo.. Kod Milice na blogu sam našla ove pločice sa grožđicama i rogačem i baš su mi se svidjele po sastavu. Kad sam krenula da prebirem po kradencima, shvatila sam da nemam pola sastojaka. Tako da je bilo dosta improvizacije. Ne znam koliko liči na orginali recept, ali ideja je tu! =)

Sastojci:
cca 200 g suhih šljiva
3/4 šolje ovasnih pahuljica
20 g lanenih sjemenki
1 žlica mljevenih lanenih sjemenki
3 žlice mljevenog rogača
2 žličice sezamovih sjemenki
1/2 šolje sjeckanih badema
1/3 šolje kokosovih mrvica
1 žlica meda
1 žličica cimeta
1 žličica kumina
cca 10 ml vode

Priprema:
1. Staviti u lončić malo vode i skuhati šljive da omekšaju (ako su pretvrde). U procesoru ih samljeti pa dodati ostale sastojke.
2.  Ako vam je smjesa pregusta možete dodati malo vode. Od smjese možete raditi kuglice ili smjesu staviti u neki kalup obložen prozirnom folijom. Foliju preklopiti preko smjese i površinu malo poravnati (ja sam koristila dasku za sjeckanje) da bi ispala ravna. Ostaviti na par sati ili preko noći u frižideru.
3. Kao što Milice reče, odličan su snack kad vam padne šećer!


 Možete ih rezati i na manje kockice.


~~~~~~~~~~~~ English version ~~~~~~~~~~~~

Granola bars


Ingredients:
200 g dried plums
3/4 cup oat flakes
20 g flax seeds
1 tablespoon of ground flax seeds
3 tablespoons of ground carob
2 tsp sesame seeds
1/2 cup chopped almonds
1/3 cup coconut crumbs
1 tablespoon honey
1 teaspoon cinnamon
1 teaspoon cumin
approximately 10 ml of water


Preparation:
1. Place the pot on medium heat and put in a little water. Cook plums to soften. Grind them in a food processor and then add the rest of the ingredients.
2. If your mixture seems too thick you can add a little water. From the mixture can make balls or place the mixture in a mold lined with a plastic wrap. Fold the wrap over the mixture and flatten the surface a bit (I used a chopping board) to form a flat surface. Leave for a few hours or overnight in the fridge.


You can cut them in a bite size shape.


--
ae!

3 comments:

  1. Wow, pa baš baš su dobre! :) Obožavam suve šljive i baš sam sinoć izmiksala :) neke kuglice sa indijskim orasima i kakao prahom.
    Baš mi je drago što nisi imala sve sastojke i onda izmislila novu slatku grickalicu - probam ja i ovu tvoju verziju! :) Sviđa mi se i dodatak kokosa, jedino što me zbunjuje je kumin? Prvo sam bila sigurna da si stavila kurkumu i kad sam krenula da dopišem kako mi je to super ideja, vratim se da pogledam ponovo. Jesi li mislila na kim (caraway) ili baš na kumin? Skroz si me zainteresovala?! :)
    Drago mi je što sam te inspirisala! :*

    ReplyDelete
    Replies
    1. mm i ja volim suhe sljive, vise nego grozdjice.. moras biti mastovit kad je vani ispod nule, imas slobodan dan, a mrzi te da izlazis iz kuce! =)
      da, da, stavila sam kumin.. ja ga bas volim i rek'o ajd' da probam da ga stavim u ovaj slatkis. i osjeti se tek toliko da znas da ima nesto interesantno u njemu =)) probacu da ga strpam u jos poneki slatkis, hehe

      hvala za inspiraciju <3

      Delete
    2. Sjajne su! I ja stalno merkam one Milicine, ali jos uvek ih nisam pravila... :)

      Delete