Napokon novi recept. I napokon slaniš!
Po receptu ide feta sir, ja ga nisam imala pa sam koristila neki ruski koji je nešto između svježeg i fete i mogu vam reći da je baš dobar za ovakve kiflice..
Što bi Šoić rekao "eve kiflice sa sir"..
Što bi Šoić rekao "eve kiflice sa sir"..
Sastojci:
1 paketić suhog kvasca
2 žličice smeđeg šećera
400 g pirovog brašna
100 ml maslinovog ulja
250 ml mlijeka ili vode
prstohvat morske soli
Punjenje:
125 g feta sira
Za premaz:
1 jaje
Sezamove sjemenke, lan, kim..
Priprema:
1. Zagrijati rernu na 180 C. U malu zdjelicu pomiješati kvasac, šećer i 100 ml tople vode ili toplog mlijeka. Pustiti na toplom (najbolje na rernu) da se kvasac aktivira (oko 15ak minuta).
2. U međuvremenu prosijati brašno pa dodati ulje, ostatak vode ili mlijeka i aktivirani kvasac.
3. Zamjesiti tijesto. Odmah razvući na debljinu od 5 milimetara pa isjeći ili na kvadratiće ili na trokute. U svaki kvadratić/trokutić staviti malo sira (mada može i biti bilo koji drugi slatki ili slani nadjev). Zarolati da nadjev ne ispadne i redati na pleh. Premazati umućenim jajetom i posuti sezamovim sjemenkama (ili nekim drugim).
4. Ostaviti ih na rerni da se nadignu.
5. Peći 20ak minuta.
~~~~~~~~~~ English version ~~~~~~~~~~~
Cheese rolls
Ingredients:
1 package dry yeast
2 teaspoons brown sugar
400 g spelt flour
100 ml olive oil
250 ml of milk or water
a pinch of sea salt
Filling:
125 g feta cheese
Coating:
1 egg
Sesame seeds, flax, poppy..
Preparation:
1. Preheat the oven to 180 C. In a small bowl mix the yeast, sugar and 100 ml of warm water or warm milk. Let it sit in a warm place (the best on the oven) for the yeast to activate (about 15 minutes).
2. In the meantime, sift the flour and add oil and the remaining of water or milk and activated yeast.
3. Knead the dough. Roll it out to a 5 millimeter thickness and cut into squares or triangles. In each square or triangle put some cheese (you can use the dough for sweet or savory filling). Roll it so that the stuffing can't drop out and line them on the baking sheet. Brush with egg wash and sprinkle with sesame seeds (or some other).
4. Leave for 15 minutes on the oven for them to rise.
5. Bake for 20 minutes.
--
ae!
Volela bih da ih probam...jednom davno sam pravila sa pirovim brašnom kiflice i bile su lepe.
ReplyDeletemeni je pirovo brasno omiljeno pa ga najcesce i koristim.. ove kiflice su bas bas jednostavne, vrlo su brzo nestale.. javi ako isprobas.. =)
DeleteSuper kiflice a i ova fado muzika dira ....
ReplyDeletehvala =)
DeleteSuper su kiflice, ne bih imala ništa protiv ovakvog zalogaja, i jako lijepo si ih napravila !
ReplyDeleteHvala draga B. =)
Delete