07 September 2014

Pljeskavice od slatkog kukuruza i dobitnici darivanja | Sweet corn fritters

(scroll down for English)


Slatki kukuruz obožavammmmm! Slatki kukuruz ili šećerni kukuruz je sorta kukuruza sa visokim udjelom šećera. Za razliku od onog običnog, koji se bere kad su mu zrna suha i tvrda, ovaj se bere kad je mlad i priprema najčešće kao povrće, a ne kao žito. Ova sorta slatkog kukuruza se može jesti i sirova. Čak štoviše čim dugo stoji izgubi svoje čari. Kod nas te vrste nema, ili bar ja ne znam da ima.  Za vrijeme sezone ga jedem najčešće kao salatu sa sjeckanom paprikom, avokadom i rotkvicom! Mislim da ću ove godine i zamrznuti ponešto za zimske dane. Ove pljeskavice su genijalne. Recept je vrlo jednostavan i što je najbolje ne zaprlja se puno suđa u pripremi.=)


Sastojci:
3 šolje svježeg slatkog kukuruza (oko 3 klipa)
1 glavica luka
3 čena češnjaka
Pregršt nasjeckanog peršina ili korijandera
Morska sol i papar 
3 jaja
1 šolja pšeničnog brašna
Ulje za prženje

Priprema:
1. Odrezati kukuruz sa klipa te ga u zdjeli pomiješati sa sjeckanim lukom, češnjakom, peršinom. Dodati soli i papra.
2. Viljuškom istući jaja te ih dodati u zdjelu.  Sve dobro izmješati da se sjedini. Na kraju pomiješati brašno.
3. U tavi zagrijati ulje na srednje jakoj vatri (ulja ne treba previše, tek toliko da prekrije dno posude). Oblikovati pljeskavice od tijesta i staviti ih na zagrijano ulje. Poravnati vrh viljuškom.
4. Peći 2 minute sa svake strane. Ocijediti ih na salveti.
5. Ponoviti postupak sve dok ne ponestane tijesta, dodajući ulje po potrebni.
6. Poslužite toplo.




I za kraj dobitnici darivanja. Random je odabrao 5, 8 i 11 (komentar br. 3 je bio eliminiram iz igre). Čestitam dobitnicima (milosevana, Miličica i Branka - by B). Dame, molim vas da mi pošaljete vaše kućne adrese na mejl korki051@yahoo.com


~~~~~~~~~~~ English ~~~~~~~~~~~

Sweet corn fritters



Ingredients:
3 cups fresh sweet corn kernels (about 3 ears)
1 medium onion, diced
3 garlic cloves, chopped
Handful chopped parsley or cilantro
Sea salt and pepper to season
3 eggs
1 cup whole wheat flour
Oil for frying

Preparation:
1. In a bowl mix together corn, onion, garlic, parsley, salt and pepper.
2. Beat the eggs and add them in a bowl.Stir until well combined. Mix in the flour.
3. In a pan, heat oil (oil should cover the bottom of the pan) and heat over medium-high heat. Drop spoonful batter into the oil to form fritters, flattening the top slightly.
4. Cook for 2 minutes on each side. Drain them on the paper towel.
5. Repeat until you run out of batter, adding more oil if necessary.
6. Serve warm.

 

--
ae!

2 comments:

  1. Prije svega hvala ti na lijepom poklonu koji će doći baš u moje ruke :), jako si me razveselila i uljepšala mi dan !!
    Kukuruz baš ne volim previše kuhan ili pečen, iako volim kukuruzno brašno, a posebno kruh U ovim pljeskavicama sigurno leži šansa da ga zavolim u potpunosti, baš mi odlično zvuče i vjerujem da su , kako kažeš, genijalne !

    ReplyDelete
    Replies
    1. nema na cemu.. nadam se da cete jos vise razveseliti kad ti stvarno stigne =)
      ja kukurz jako volim, sto peceni, sto kuhani, a i ovaj sirovi.. daj ovim pljeskavicama sansu.. mama mi rece da je ona radila nesto lsicno samo je skuhala onaj nas tvrdi kukuruz..

      Delete