Nedavno sam dobila ponudu za suradnju sa online kulinarskim casopisom 24Kitchen Best Food Serbia. Bila sam odusevljena i naravno pristala. Nisam bas znala sta da napisem o sebi kad mi je Nemanja rekao da mu posaljem par rijeci o mojoj malenkosti. Sta da kazem? Odakle poceti? Sta je bitno? I ono vaznije, sta ce citaoce zanimati da citaju o meni? Onda sam ipak zakljucila da je moj posao taj koji je tu najzanimljiviji. Sta vi kazete? =)))
No da ja ne pisem previse prelistajte novi broj i pogledajte sta vam je urednistvo spremilo u ovom broju. A moj recept cete pronaci na strani 64-67. Uzivajte!
Sastojci za tijesto:
200 g integralnog brašna
100 g pirovog brašna
200 ml toplog bademovog mlijeka (može i obično)
1 paketić suhog kvasca
60 ml ulja
2 žlice smeđeg šećera
Prstohvat morske soli
Sastojci za filu:
50 g grubo sjeckanih orasa, badema ili lješnjaka (ja sam pomiješala orase i lješnjake)
40 g mljevenih orasa, badema ili ljesnjaka
45 g smeđeg šećera
1 žličica cimeta
60 ml bademovog mlijeka
3 žlice ruma (moze i bez)
cca 100 g svježih ili zamrznutih brusnica (u koliko nemate brusnice mogu i grožđice ili neko drugo suho voće). Mjera je okvirna jer to zavisi od vas koliko hoćete da su vam rolnice slatke.
Priprema:
1. U maloj zdjelici pomiješati 100 ml toplog mlijeka, kvasac i šećer, te pustiti da odstoji jedno 10 minuta na toplom mjestu da kvasac počne djelovati.
2. U velikoj zdjeli pomiiješati obe vrste brašna, ulje, sol, ostatak badmovog mlijeka i smjesu sa kvascem. Umjesiti tijesto koje se ne lijepi za prste. Ako vam je tijesto previše ljepljivo dodati još malo brašna.
3. Oblikujte tijesto u kuglu, premažite ga lagano sa malo ulja (da se ne osuši dok se diže), pokriti čistom krpom i ostaviti na toplom mjestu da se diže oko sat vremena dok se ne udvostruči.
4. U međuvremenu pripremiti filu tako što se svi sastojci pomiješaju (a sam stavila i par žličica ruma, ali nije neophodno).
5. Zagrijti pećnicu na 180 C.
6. Nadošlo tijesto malo premijesiti pa razvaljati na pobrašnjenoj površini u pravokutnik. Smjesu ramazati po tijestu (ostaviti 1 cm oko ruba bez smjese). Brusnice oprati i osušiti pa ih neravnomjerno poslagati po smjesi. Tijesto zamotati po dužini u roladu.
7. Izrezati roladu debljine 2-3 prsta (zavisno koliko velike rolnice želite--šire rolnice manje komada, uže rolnice više komada). Poredati rolnice na pleh prekriven papirom za pečenje (ili u bilo koji drugi kalup). Pokriti čistom krpom i ostaviti 30-ak minuta na toplom mjestu da se još malo dignu (ja sam ih stavila na pećnicu koja se grijala).
8. Prekriti kalup aluminijskom folijom te peći rolnice oko 30-ak minuta (zavisno od pećnice) dok površina ne poprimi zlatno smeđu boju. Foliju skinuti nakon 15 minuta pečenja.
~~~~~~~~~~~ English ~~~~~~~~~~~
Cranberry rolls
Ingredients for dough:
1 1/2 cups plus 2 1/2 tablespoons all-purpose flour (200g)
3/4 cup plus 1 tablespoon whole wheat flour (100g)
200 ml warm almond milk
1 package dry yeast
60 ml oil
1/4 brown sugar (50g)
Pinch of sea salt
Ingredients for filling:
1/3 cup chopped nuts (almonds, walnuts, hazelnuts) (50g)
1/3 cup ground nuts (40g)
1/4 cup brown sugar (45g)
1 teaspoon cinnamon
60 ml almond milk
3 tbsp rum (optional)
1 cup fresh or frozen cranberries (100-120g)
Preparation:
1. In small bowl combine 100 ml warm milk, yeast and sugar. Let it sit for about 10 minutes. Stir after few minutes.
2. In a large bowl combine the flours. Add the rest of the
milk and other ingredients with the yeast and knead a non-sticky dough.
3. Shape the dough into a ball, coat with little oil, cover with clean towel and leave in warm place to rise for about one hour until doubled in size.
4. In the mean time prepare the filling by combining all the ingredients together.
5. Roll the dough into a rectangular, coat with the filling (leaving the margins without the filling). Place cranberries on top, placing them unevenly around the dough so they don't cluster in the middle. Roll the dough length wide.
6. Preheat the oven to 350 F.
7. Cut the dough 3 fingers thick, place them on the baking sheet covered with baking paper, cover with a towel and leave for another 30 minutes in a warm place (I leave it on the oven).
8. Bake for about 30 minutes until the surface is golden brown.
--
ae!
Bravo Jovanče, čestitam!
ReplyDeleteJa sma već pročitala i moram da ti kajem da ti je baaaaš jako lepa fotka, ta što te predstavlja. I dobro te predstavlja :)
Super je i recept i sve!
Bravo!
hvalaaa Nevenche! <3 nisam znala koju sliku da posaljem, nemam ih mnogo gdje sam ha solo, a ta mi jeste jedna od drazih =)))
Deleterecept je stvarno odlicno, moras ga isprobati..
Čestitam <3
ReplyDeleteA rolice izgledaju divno!
hvala =)
DeleteEj, još jednom čestitam na novoj saradnji, odmah sam pročitala i sve je baš super! ;) Rolnice su fenomenalne, mnogo mi se dopada kombinacija sastojaka za tijesto, a o punjenju da i ne pričam! :) Svaka čast za sve! :)
ReplyDeletehvala draga <3 ovo tijesto je jedno od boljih koje sam isprobala, a u kombinaciji sa ovim punjenjem je zbilja neodoljivo.. moraces isprobati =)))
DeleteBravo! Čestitam. Super je casopis,a tvoj recept - mrak :)
ReplyDeletehvala draga =)
DeleteOvo ide na isprobavanje ASAP :)
ReplyDeletejavi utiske kad isprobas =)
DeleteČestitam i drago mi je da voliš ovu vrstu rolnica. Nisam ih nikad pravila sa drugom vrstom brašna a pravila sam ih sa svežim brusnicama i rasturili smo se jedući ih. Puno uspeha:))
ReplyDeletehvala Zorule =) volim ovakve rolnice, ali ih nesto ne pravim precesto.. ne znam zasto, stvarno su zahvalne.. i moze se staviti bilo koje sezonsko voce u njih.. i mi smo ove smazali vrlo brzo =))
DeleteČestitam na novoj suradnji, bravo! Rolice su ti odlične, pogotovo ovo fino punjenje.
ReplyDeletehvala! rolnice su stvarno super =)
DeleteČestitke, prelistala i baš mi je fora, kao i ovaj receptić
ReplyDeletehvala I. =)
DeleteČestitam ti na novoj suradnji ! Jako zanimljivo zvuči, a zanimljive su mi i ove rolnice koje su me osvojile na prvi pogled i prvo čitanje !
ReplyDeletehvala draga B.! rolnice su super zanimljive, ukusne i jakooo zarazne =))
Delete