30 January 2013

Quinoa kuglice

(scroll down for English)


Sta se dogodi kad za veceru kuhate quinou pa sibnete u kljucalu vodu vise nego sto vam treba? Ostane vam brdo ostatka sa kojim ne znate sta cete. Meni se to desilo neku vecer, a onda sam malo svrljala po receptima ne bi li nasla prigodnu verziju za visak te quinoe. Jedan dio je zavrsio u burgeru, a drugi u ovim slatkim kuglicama. Obje verzije toliko jednostavne i brze, a vrlo iznenadjujuce ukusne!

Sastojci:
1 solja kuhane quinoe
1 solja mljevenih pikana (moze bilo koji drugi orasasti plod)
2 zlice agave sirupa (moze javorov ili med)
1 zlica kreme od datulja
par zlica caja od kadulje da poveze smjesu (moze i voda)
Po zelji preljev od tamne cokolade, ali nije neophodno.



Priprema:
1. Orasaste plodove samljeti i pomijesati sa kuhanom quinoom i kremom od datulja. Dodati med/sirup i malo caja da se sve dobro poveze.
2.Raditi kuglice i staviti u frizider na pola sata da se stegnu.
3. Rastopiti cokoladu i kuglice umakati u cokoladu te ih stavljati na pek papir. Ostaviti ih u frizideru dok se cokolada stisne.





~~~~~~~~~~~~ English version ~~~~~~~~~~~~~

Quinoa balls

Ingredients:
1 cup cooked quinoa
1 cup pecans (or any other nut)
2 tbsp agave syrup (or maple or raw honey)
1 tbsp of date jam
few tbsp sage tea (or water)
Chocolate frosting if you'd like but it's not necessary.

Preparation:
1. In a food processor blend pecans. Add them in a bowl and mix in all other ingredients.
2. With your hands make small balls. Put in fridge for half an hour.
3. Melt the chocolate and dip the balls in it. Leave in fridge until the chocolate gets hardens. 



--
ae!

2 comments: