Palenta sa jogurtom mi je jedna od vrlo dragih asocijacija koja me vezu za djetinjstvo kod jedne od baka na selu. Palenta je bila vrlo cest dio trpeze za dorucak ili veceru. Dolaskom moderng doba, imam osjecaj, da je polenta malo pala u zaborav. Nepravedno ljudi ovo jelo smatraju dosadnim ili suvise jednostavnim. Palenta, kao i cupavci, ne zasluzuju takav tretman. Ne pamtim kad sam zadnji put jela palentu. A ne bi je se jos ko zna do kad sjetila da slucajno nisam nabasala na nju u jednoj trgovini. Palenta se moze pripremiti i kao slatko i kao slano jelo. Jednu vecer sam jela palentu sa sojinom mlijekom, cimetom i malo orasa. A jucer sam za rucak napravila slanu kombinaciju sa paradajzom, persinom i puno cesnjaka.
Sastojci:
2 solje palente skuhati u 4 solje vode i prstohvat soli
5-6 paradajza
busen persina
6-7 cena cesnjaka
Grancica ruzmarina
Morska sol i maslinovo ulje
Priprema:
1. Skuhati palentu. U medjuvremenu na malo zagrijanog maslinovog ulja dinstati isjeckani cesnjak te dodati rezani paradajz, sol i ruzmarin. Dinstati 5-8 minuta pa pri kraju ubaciti sjeckani persin.
2. Palentu izrezati na kocke i pomijesati sa paradajz sosom.
~~~~~~~~~~~ English version ~~~~~~~~~~~
Polenta
Polenta
Ingredients:
Polenta
5-6 medium tomatoes
Bunch parsley
6-7 cloves garlic
Rosemary
Sea salt and about 1 tbsp olive oil
Preparation:
1. Cook polenta according to instructions on the package (usually 2 cups water for 1 cup polenta).
2. Heat olive oil in a pan, add chopped garlic and saute for 1/2 minute. Add cut tomatoes, salt and rosemary and saute 5-8 minutes. Just before it's done add chopped parsley.
3. When polenta is done cut into cubes and add to tomato sauce.
--
ae!
Ja baš mislim da je palenta u zadnje vrijeme doživjela procvat u kulinarstvu, i to punim pravom...Razumije se govorim o pravoj palenti, a ne instant glupostima;)
ReplyDeletesto ja ne podnosim instant gluposti, kako kazes.. vecina tih "brzih" stvari su krcata nekim nezdravim sastojcima.. ljudi to ne shvacaju, bitno da se nesto brzo spremi..
DeleteObožavam palentu a moji doma samo frknu nosom kad ju vidu na pijatu, a posebno na grillu.
ReplyDeletepalenta na grilu? to tako dobroo zvuci.. mislim da to nikad nisam ni probala..
DeleteNista bez zdrave palente u zimskim danima.
ReplyDeletetako je Nensi! cmook
DeleteObožavam palentu bilo kao prilog uz neko jelo ili zapečenu sa nekoliko sireva.
ReplyDeleteda, stvarno se palenta moze kombinirati sa bilo cim ;)
DeleteObično je jedem sa sirom ali ovaj recept mi se baš dopada. Ide na isprobavanje. :)
ReplyDeleteprobaj, probaj, stvarno je jednostavno, a veoma ukusno!
DeleteMi je jedemo jednom nedeljno! Najcesce se dobrim i jakim ovcijim sirom, ali i ova varijanta mi se svidja!
ReplyDeleteja bas nisam ljubitelj sira.. vise volim ove povrtne varijante..
DeleteJa obozavam polentu, s verzija s jogurtom je isto vezana za djetinjstvo, a naviku sam prenijela i na svoju djecu, ali sam polentu uvijek voljela kao prilog uz umake od paradajza. Slatku jos nisam probala praviti. Odlican recept :)
ReplyDeleteKao dijete i nisam baš obožavala palentu, ali kasnije sam shvatila da to nije bilo zbog palente već zbog mlijeka koji je nekako uvijek išao sa njom "u paketu". Kada sma je počela kombinirati sa drugim stvarima brzo mi je postala jedno od omiljenih jela i danas je često na stolu. Tvoj recept i kombinacija su mi odlični !
ReplyDelete