Pa kad je bal nek' je bundev-bal. Prvo sam napravila klasičnu pitu od bundeve. Jer od klasike se kreće, zar ne? A kad prođeš test klasike onda se eksperimentira. E pa ova pita je proizašla iz tog eksperimenta (da ne pričam o tome koliko je suđa proizašlo iz ovog eksperimenta). Nisam je htjela nazvati pitom, iako to jeste, pa sam je rezala na kocke. Ako niste ljubitelj klasičnih podloga u pitama (kao što ja nisam, jer ne volim putar) onda će vam se ovo veoma svidjeti (kao što se meni svidjelo). Nosila sam obje verzije klincima na pijacu da probaju (oni su mi najbolji suci). Obje su ih pite oduševile, ali ova im se ubjedljivo više svidjela zbog drugačije podloge (4 od 5 glasova je izabralo ovu podlogu). Ove kocke su ujedno izašle u ovomjesečnom 24Kitchen BestFood online časopisu. Recept možete naći na stranama 48-51.
Kocke od bundeve
Sastojci za koru:
1 šolja mljevenih graham krekera
1/4 šolja mljevenih pikana (ili nekih drugih orašastih plodova)
1/4 šolja meda
5 žlica kokosovog ulja
Sastojci za kremu:
1 šolja pirea od bundeve
2 velika jaja
1/4 šolje meda
1/2 šolje mlijeka od soje ili badema
Priprema:
1. Bundevu prerezati na pola (ili bilo koju drugu zimsku tikvu), staviti na pleh i peći oko 20-30 minuta na 180 C. Gotovo je kad se lako probode viljuškom. Izvaditi sjemenke, izdubiti bundevu i prebaciti u zdjelu. Pustiti da se proohladi (najbolje ako se tikva ispeče dan ranije).
2. U procesor samljeti krekere i pikane. Dodati ulje i med te pulsirate dok se ne dobije kompaktna smjesa. Smjesu utisnuti u kalup za pečenje. Zapeći na 180 C jedno 5 minuta. Izvaditi iz pećnice i ostaviti da se ohladi.
3. Mikserom pomiješati sve sastojke za kremu te je preliti preko smjese. Peći oko 3040 minuta ili dok se površina dobro ne stegne. Središnji dio pite neće biti stegnut (kad prodrmate ono će se i dalje mrdati, ali to neka vas ne brine, jer će se stisnuti). Pustiti da se ohladi (najbolje ako u frižideru preko noći).
4. Rezati na kocke i poslužiti s tučenim slatkim vrhnjem (po želji).
~~~~~~~~~~~ English ~~~~~~~~~~
If you're a bigger fan of the classic pumpkin pie, you can find it here. This one has a non-traditional crust, which frankly, I like better than the traditional one.
Ingredients for the crust:
1 cup grounded graham crackers
1/4 cup grounded pecans (or other nuts)
1/4 cup honey
5 tablespoons coconut oil
Ingredients for the filling:
1 cup pumpkin puree
2 large eggs
1/4 cup honey
1/2 cup soy or almond milk
Preparation:
1. Cut the pumpkin (or any other winter squash) in half, place it on a baking sheet (without peeling it) and bake for about 20-30 minutes on 350 F. It is done when you can easily poke it with a fork. Remove the seeds, scoop out the pumpkin and place it in a bowl. Allow it to cool (best if it's made a day before).
2. In a processor blend the graham crackers and pecans. Add oil and honey and combine. Press the mixture into a baking dish. Bake at 350 F for 5 minutes. Remove from the oven and set aside to cool down.
3. In a bowl, mix all the ingredients with an electric mixer and pour the filling over the crust. Bake for about 40 minutes or until the surface appears set. The center will still wiggle slightly when shaken. Set aside to cool down (best if refrigerated over night).
4. Slice into squares and serve with whipped heavy cream.
--
ae!
Divno izgleda!
ReplyDeletehvala Tamara =)
DeleteOdlično izgledaju i vjerujem da su ukusni
ReplyDeletemeni su se bas svidjeli ukusom, a i klincima na pijaci.. tako znam da su zaista bili pun pogodak! ;)
DeleteOvo mi je super, koja odlična kombinacija, i ja bih glasala za ovu podlogu, ali i za cijeli kolačić !
ReplyDelete