Evo još jedan recept koji dolazi sa zaostatkom. Ovaj recept je pripremila moja najbolja prijateljica koja se pred koju godinu preselila u Split. Kad sam jesenas bila u posjeti spremila je ovu ribu za koju sam ja mislila da će biti ekstra slana, ali na moje iznenađenje uopće nije bila.
Sastojci:
riba komarča/orada, lubin ili cipal (jedna veća riba po osobi)
2-3 krumpira po osobi
1-2 mrkva po osobi
1 luk
par čena češnjaka
sol
papar
ružmarin
0,5 kg krupne morske soli
bjelanjak od 3-4 jaja
Postupak:
1. Ribu očistiti i oprati, krumpir, mrkvu i luk nasjeći na kolutove i blago posoliti.
2. Ribu osušiti, u utrobu staviti par cijelih čena češnjaka, papar i ružmarin.
3. U posudi pomiješati morsku sol i bjeljanjke, te ribu sa svih strana obući u košuljicu od soli.
4. Staviti ribu i povrće na pleh koji prethodno obložimo papir za pečenje.
5. Zagrijati pećnicu na 180 C i peći oko jedan sat dok krumpir ne bude mekan, a sol na ribi žućkaste boje.
6. Nakon pečenja nožem lupkanjem odstraniti slanu košuljicu sa ribe.
7. Servirati uz salatu i bijelo vino.
DOBAR TEK!!!
Postupak kroz slike:
~~~~~~~~~~~ English ~~~~~~~~~~~
Fish coated with sea salt
Ingredients:
Fish: gilt-head sea bream, sea bass or mullet (one large fish per person)
2-3 potatoes per person
1-2 carrots per person
1 onion
1 onion
couple cloves of garlic
salt and pepper
rosemary
0.5 kg of coarse sea salt
3-4 egg whites
Preparation:
1. Clean the fish, wash potatoes, carrots and onions and cut them into slices and sprinkle with salt.
2. Dry the fish and put couple of whole cloves of garlic, pepper and rosemary inside the stomach.
salt and pepper
rosemary
0.5 kg of coarse sea salt
3-4 egg whites
Preparation:
1. Clean the fish, wash potatoes, carrots and onions and cut them into slices and sprinkle with salt.
2. Dry the fish and put couple of whole cloves of garlic, pepper and rosemary inside the stomach.
3. In a bowl mix sea salt and egg whites with a spoon, then coat the fish from all sides so the fish has jacket of salt (see pictures above).
4. Place the fish and the cut vegetables on a baking sheet covered with parchment paper.
5. Preheat the oven to 350 F and bake for about one hour until the potato is soft, and salt-coat turns brownish.
6. After the fish is baked remove the coat of salt by tapping on it with a knife.
7. Serve with fresh salad and white wine.
Bon appétit! 7. Serve with fresh salad and white wine.
--
Jako, jako volim ribu pripremljenu na taj nacin. Super!
ReplyDeletema ja volim ribu na sve nacine, a ovo me potpuno odusevilo =))
DeleteMoja mama je to nekad davno probala i sjećam se da je bila baš odlična i nikako preslana. To mi je bilo jako čudno jer sam mislila da će biti nejestiva! :) Baš bih mogla to da probam sama kad "ulovim" neku finu ribu! :)
ReplyDeleteda, cudo kako je taman posoljena usprkos tolikoj kolicini soli.. i ja cu morati probati ponoviti ovaj recept =))
DeleteSuper mi je riba pečena u soli, i moja prijateljica je često radi na taj način, i nije slana ili preslana, bude baš kako treba !
ReplyDeleteja sam je prvi put probala na taj nacin pripremljenu i bas bas mi se svidio..
Delete