24 November 2013

Vegan banana bread

(scroll down for English)


Mene nema pa nema. Nikako da sakupim utiske. Slika sa Balkana imam i previse, a slobodnog vremena nikad dosta. Kofer sam raspakiravala danima, a promjena vremena me drzala vise od nedelju dana. Isla sam kao kokica spavati u osam navecer, a ustajala u pet ujutro. Al' dobro, dosla sam k sebi, pa je sad red i na neki recept. Ceka me nekolicina recepata sa Balkana, ali to ce sacekati malo organizaciju. U medjuvremenu nesto od pred neki dan. Ovaj banana bread (prevod na naski mi nikako ne pase za ovu slasticu) sam napravila nakon dugo vremena (podsjetila sam se na ovaj recept kad sam naisla na njega u ovomjesecnom MEZZEtluku >str. 114-115<). Ovaj moj je posna verzija, bez putra i bez jaja.

Slike i dozivljaji sa Balkana ce (nadam se) uskoro. Stay tuned =)



Sastojci:
4 vrlo zrele banane
1/3 solje smedjeg secera
1/2 solje kokosovog ulja
2 zlicice praska za pecivo
1 zlicica cimeta
1,5 solja pirovog brasna
saka orasa
saka suhih brusnica

Priprema:
1. Sa mikserom zgnjeciti banane skupa sa secerom i uljem.
2. Dodati cimet, prasak i brasno. Sve smiksati da se sjedini.
3. Grubo isjeckati orase i dodati sa brusnicama u smjesu. Smjesu preliti u kalup za pecenje.
4. Zagrijati pecnicu na 180 C i peci 30ak minuta.


post edit:
Danas sam probala sa svjezim brusnicama i odlicno su se uklopile, daju mu dosta vlaznosti! 




~~~~~~~~~~ English version ~~~~~~~~~~

Vegan banana bread 


Ingredients:
4 very ripe bananas
1/3 cup brown sugar
1/2 cup coconut oil
2 tsp baking powder
1 tsp cinnamon
1,5 cup spelt flour
Handful walnuts
Handful dry cranberries

Preparation:
1. In a bowl, smash bananas, sugar and oil.
2. Add cinnamon, powder and flour. Mix everything to combine.
3. Chop walnuts and add them with cranberries into the batter. Put in a baking mold.
4. Preheat oven to a 350 F and bake for about 30 minutes.

post edit:
Today I tried with fresh cranberries and it's a great match! The cranberries gives it a nice moisture.


--
ae!

3 comments:

  1. Hej bas si nam nedostajala :) dobro nam se vratila :)
    Obavezno cu ovo da probam ovih dana

    ReplyDelete
  2. Neka si se ti nama vratila :), jedva čekam slikice...

    ReplyDelete
  3. Kruh od pira mi je najbolji kruh, tako da vjerujem da je i u ovoj kombinaciji odličan

    ReplyDelete