Odakle da pocnem kad me ovoliko dugo nije bilo.. Ljetni program je bio vrlo intenzivan i u Bronxu sam bila po cijele dane, 6 dana u tjednu, dolazeci kuci preumorna za bilo sta. Zavrsili smo u petak sa programom i sad sam ponovo zivnula, uzivajuci u prvom slobodnom vikendu nakon skoro dva mjeseca. Radovi u kuhinji i dnevnom boravku posljednjih skoro dva tjedna takodjer mi nisu isli na ruku. Em sto je kuhinja bila u haosu (citaj: nije je ni bilo) te smo se hranili ko je kako stigao. Em sto nisam ni internet imala pa nisam imala ni prilike da se nesto konkretno i detaljno javljam. A za nedelju dana se spremam da preletim Ocean i provedem 2 puna mjeseca na Balkan-kanu tako da me nece ni tada puno biti na blogu.
U bastama se stvarno svasta desavalo, svega je bilo samo ne zatisja. Kuhalo se uveliko i drago mi je da je vecina klinaca ovog ljeta pokazala veliko zanimanje za kutlacu i recepte. Izgradili smo (napokon!) novo spremiste za nas kompost. Pronasli smo rijetko vidjenu vrstu u jednoj od basti. Nikli su krastavci (proslogodisnji) koje smo otkrili tek kad smo se bacili na projekat cupanja korova. Posjetili smo druge pijace. Nas je posjetilo preko 500 djece tokom ljetnog programa! U basti koju smo okupirali prvi put ovog ljeta imali smo kunice (za koje sumnjamo da ih prodaju za jelo, ali necemo o tome). Culi smo price o 6 razlicitih karijera. Kuhali smo internacionalno, ucili smo jedni od drugih, crtali, cupali, zaljevali, malo se nervirali, puno se smijali, igrali se, gradili, sadili, prodavali, divili se bojana prirode, kisnuli i przili se (svi imamo pravi bastovanski ten!), hodali punoo i jos sto sta drugo..
No da ne pricam puno, najbolje ce biti da vam kroz slike prikazam kako mi je ljeto preletilo!
kad se male ruke slože, sve se može, sve se može..
Zaljevali smo..
učili smo..
projekat "čupanje korova"..
bili smo veoma aktivni na pijaci..
..i u baštama..
kunići su bili glavna atrakcija..
mada ni crvići nisu bili za zanemariti..
četvrtkom smo se okupljali za grupni ručak..
Sok od hibiskusa je nestao u roku dok si rekao "sok"..
Grated beets with carrots salad // Grated carrots with apples // Cucumber and basil salad //
Cut apples with radishes salad // Fried eggplant // Fried potatoes with onion
Jedan od ruckova se sastojao pretezno od salatica tako da su neki bili ocarani sa toliko povrca da naprosto nisu htjeli ni probati.. Ribana cikla sa mrkvom // Ribana mrkva sa jabukom // Krastavci i bosiljak // Nasjeckana jabuka sa rotkvicama // Pohani patlidzan // Przeni krumpirici sa lukom. Tu se nasao i hladni caj od cvjetova hibiskusa koje je za male pare nabavio jedan tinejdzer-Meksikanos.
klinci su imali pune ruke posla..
i svaki ručak je bio vrlo kreativan..
Jedan od deserta koje sam napravila je bio i ovaj kolac
koji sam vec ranije radila. Sad sam napravila manje izmjene i klincima
se svidio. Mada i dalje im je onaj brownie sa bijelom cokoladom prvi na
listi.
Ljeto u baštama:
divnih li boja..
imali smo i prijatno iznenađenje kad smo počupali sav korov..
U međuvremenu smo se zanimali svačim po malo:
kreativnost na djelu za završetak Bajrama..
igrali nogomet čak i kad je vani bilo preko 30 stupnjeva..
Evo i par video klipova:
Kunić mrda njuškicom // Rabbits
Kako tinejdžeri iz Bronksa sjeckaju lukac // Professional onion choppin'
Guakamole
Stifany vrti hula hop // Stifany & hoola
Praying Mentis
Oprašivanje izbliza // Pollination in action
Martial Arts vještine
I za kraj jedan recept..
Pohani patlidžan
2 manja patlidzana
1-2 jaja
Brasna odokativno (mi smo stavili pirovo)
Malo morske soli i papra
3-4 mlada luka, sitno nasjeckana
1/2 glavice bijelog luka
Maslinovo ulje
Priprema:
1. Patlidzan oprati, oguliti (mada nije potrebno) i nasjeckati na kolutove.
2. Broj jaja zavisi od velicine patlidzana. Mi smo stavili jedno. Brasna staviti odokativno, smjesa treba biti ni pre gusta ni pre rijetka.Ubaciti sjeckani mladi i bijeli luk. Posoliti i popapritipo zelji.
3. U tavi zagrijati maslinovo ulje. Kolutove patlidzana umociti u smjesu sa svih strana i staviti na ulje. Prziti sa jedne i sa druge strane dok se ne dobije smedjkasta boja.
4. Staviti na salvetu da upije visak masnoce.
~~~~~~~~~~~ English version ~~~~~~~~~~~
Fried eggplant
Ingredients:
2 small eggplants
1-2 eggs
Flour (by ear)
Sea salt and pepper
3-4 scallions
1/2 onion
Olive oil
Preparation:
1. Wash, peel (not really that necessary) and cut eggplants in circles.
2. Number of eggs depends on the size of eggplants. We put two. Flour you play by ear, the batter shouldn't be too liquid nor too thick. Add chopped onion and scallions. Put salt and pepper.
3. In a pan heat olive oil. Roll each circle of eggplant in a batter from all sides and put in oil. Fry them on both sides until they get brownish colour.
4. Put them on paper towel to pick up the extra oil.
--
ae!
Ti si baš guštala a to se vidi i iz fotkica, a sad pravi odmor za dušu i tijelo.
ReplyDeleteA ljeto nije još gotovo.
pa ja se nadam da ce ljepo vrijeme jos potrajati.. =)
DeleteZnas kakvu divnu organic basticu imamo u Brckom :-). Ne znam cime vise da te dovabim :-).
ReplyDeletehahaha!!! e kume, kume.. kad je bastica u pitanju onda nemrem odbit' =)))
DeleteJa se nadam da ce te nakon ovako napornih mjeseci poslužiti jedno predivno bablje ljeto;)
ReplyDeletei ja se nadam =))
DeleteA gdje ste u Bronx-u? I ja sam u Bronxu u maloj basci koja se zove Melrose Community Garden. Doduse, ove godine sam bila prezauzeta te nisam nista posadila...bila sam neki dan i sve je apsolutno zaraslo. Bile su samo smokve...mljac!
ReplyDeletemi radimo u 3 baste.. jedna je na 163. ul i intervale aveniji, jedna je na 165. i boston rd, a jedna na 167. i fox-u.. a gdje je ta melrose basta?
DeleteMelrose je blizu 161-og St. Ovo na 163 i 165 jel to E163rd and E165th? Nesjecam se da sam igdje vidjela ove baste u mojoj blizni? Nebi bilo zgorega da prosetamo malo do tebe :-)
Deleteako je melrose i 161. onda si veoma blizu.. ova nasa je na 165. ulici i Boston Road, nema 10 min pjehe..
Deletevazi, mozemo se cuti, mada ja palim za balkan sad u srijedu.. radim jos u utorak, ako hoces svratiti =)
javi mi se na mejl: korki051@yahoo.com
Znas sta, ovo mi je i dalje poprilicno daleko od mene...sa malom curicom. Ti pravac pici za Balkan i divno se provedi dole. A kad budem dolazila vodim sa sobom jos jednu "nasu" i mislim da ce biti interesantno da se svi tako nadjemo i upoznamo.
Deletevazi se, onda kad se vratim.. ostavi mi kontakt info u mejlu da ti se javim kad se vratim =)
DeleteNadam se da ces se odmoriti u Srbiji, bar donekle... I iskreno se nadam da ces doci na okupljanje, kod nas u Pancevo! Ipak ce biti 14og, ne mogu ranije, ali pokusaj doci bar na kratko... :)
ReplyDeletedolazim sigurno! ne bi to propustila nikako.. jel znas ko ide iz bg-a da mu se prikacim? =)
DeleteTrebalo bi da dolazi Jelena (foodforthought), Marija (palachinka), Ana (prstohvat soli)... Objavicu poziv javno, na blogu verovatno u ponedeljak i odmah formirati mailing listu, pa se dalje sve dogovaramo! Jupi!!! :)
Deletemislim da cu doci sa Nevenche.. juhuuu, uzbudljivo! =)
DeleteSuper je post, pogotovo fotke djece i povrća. Jako mi se sviđa onaj duguljasti patlidžan, baš je poseban.
ReplyDeletea taj duguljasti patlidzan je super praktican za spremanje, ja ga volim vise nego obicni =)
DeleteDivna slika blitve.
ReplyDelete