21 June 2012

Chutney od trešanja i krušaka


Chutney, porijeklom iz Indije, je slatko-kiselkasti prilog koji se dobiva kuhanjem voca u octu/sircetu. Odlicno se slaze sa mesom, rizom ili lecom/socivom. S obzirom da se tresnje mogu naci samo u sezoni i to sad na pocetku ljeta, a kruske na pocetku jeseni--postoji jedan kratak period (u normlanim okolnostima) krajem augusta kad se i tresnje i kruske mogu naci skupa na trznici. Danas taj period traje mnogo duze jer kruske dolaze iz toplijih krajeva (vjerovatno iz Kalifornije kao vecina voca). U pocetku sam bila vrlo skepticna prema ovom receptu, ali ova kombinacija sa kuskusom je iznenadjujuce ukusna i vrlo jednostavna!


Ovo je ujedno i moja ulaznica za ovomjesecnu igru Ajme, koliko nas je! -- domacica je Petra sa bloga Thursday's cooking, a tema su tresnje..


Sastojci:
1 zlica pravog istarskog maslinovog ulja---ako nemate istarsko dobro ce biti i obicno =)
1 glavica bijelog luka
2 cena cesnjaka
1 ljuta papricica
1 solja tresanja ociscenih od spica
4 kruske, malo tvrdje
1/2 solje suhih brusnica
1/2 solje octa/sirceta
sok od dve narandze
prstohvat morske soli


Priprema:
1. U tavi/tignju na malo maslinovog ulja izdinstati isjeckani lukac i cesnjak. Dodati ostale sastojke i dinstati jedno 20-ak minuta dok kruske sasvim ne omeksaju. Pomjesati povremeno.
2. U staklenki, dobro zatvorenoj, ovaj chutney moze stajati u frizideru do 2 mjeseca.






I naravno, peteljke susim za caj!






--
ae!

2 comments:

  1. Uvek zelim da napravim neki chutney, a nisam jos nikada...

    ReplyDelete