15 December 2009

Breskvice


Sastojci za tijesto:
4 cijela jaja
3 dec ulja
1 zlica mlijeka
6 zlica brasna
2 solje secera
1 vanil secer
1 prasak za pecivo

Priprema:
1. Sve skupa zamjesiti i ostaviti da stoji sat vremena na sobnoj temperaturi.
2. Dodati brasna po potrebi (oko 600 grama -- odokativno vidjeti koliko -- dovoljno da se tijesto ne lijepi).
3. Zavrshno tijesto treba biti dovoljno chvrsto da se od njega mogu raditi kuglice.
4. Raditi kuglice (velichine oraha) i stavljati ih na pleh.
5. Peci na 300 F (iliti 180 C) oko 10-ak minuta da kuglice ostanu svijetle.
6. Kad se izvadi iz rerne izdubiti svaku kuglicu (sa spljostene strane).
7. Izdubljene ostatke staviti u posebnu zdjelu (to ce se iskoristiti za smjesu).


Sastojci za smjesu:
1. Izdubljene ostatke tijesta izmrviti na sitnije komadice.
2. Dodati 1-2 zlice ruma (ako necete alkohol mozhe sok od naranche/limuna) i pola solje staub secera.
3. Dodati 2-3 zlice pekmeza, 2 zhlice kakao i malo mlijeka (odokativno procjeniti da se dobije kompaktna, cvrsta masa).
4. Sve dobro izmjeshati. Pekmeza i mlijeka dodati zavisno od smjese. Ako se kuglice dosta lome onda ce trebati vishe smjese, ako uspijete da vam se samo par kuglica izlomi -- svaka chast!
(za manje lomljenje najbolje ih je dubiti dok su kuglice josh vruce!)
5. Sa tom smjesom puniti kuglice. Spajati dve napunjene polovice i na kraju uvaljati vrhove u crvenu boju (najbolje sok od cvekle). I na kraju u obicni secer.






















--
ae!

No comments:

Post a Comment