17 December 2015

Domaća krema za ruke | Homemade hand cream

(scroll down for English)

U mom draftu povremeno naiđem tako na neki zaboravljeni recept. Nedavno (a to nedavno lako može da je bilo i pred po' godine) sam pobrisala brdo nekih postova koji kao čekaju objavu, a znam da ih nikad neću objaviti, jer ili recept neću ponoviti, ili ga toliko često radim, a nikad ne uslikam. Uglavnom, ove godine sam odlučila za novogodišnje prznike poklanjati samo poklone iz kućne radionice. Već neko vrijeme skupljam razne teglice, paketiće, vrpce, ukrase.. I kod mene je trenutno mali laboratorij. Čisteći tako moj draft (onoomad), naiđem i na ovo.. čeka za objavu već dve godine.. a stvarno bi bilo bez veze da ne podjelim sa vama ovaj recept s obzirom da je tako lagan za izradu.. Ovaj put to nije recept za jelo već za domaću kremu za ruke.. a uskoro sljedi i recept za labelo iz kućne radionice! Voljela bi isprobati i sapune, ali za to mi vec treba neki veci laboratorij..

Sastojci:
5 žlica domaćeg pčelinjeg voska (naribanog)
200 ml kokosovog ulja
10 kapi eteričnog ulja po želji (lavanda, menta, badem..)
3 žličice domaćeg meda


Od pribora:
Jedna veća zdjelica koje vam nije žao  (jer poslje ovoga od te posude nećete imati previše koristi osim ako vam struganje voska ne predstavlja zadovoljstvo)
Žlica i staklene teglice za spremanje kreme
Priprema:
1. U zdjelici otopiti vosak te postepeno dodavati ulje i med. Kada se vosak i ulje sjedine, dodati kap po kap eteričnog ulja.
2. Dobivenu tekućinu sipati odmah u sterilizirane teglice. Pustiti da se ohladi pa zatvoriti i koristiti po potrebi.
3. Kremu čuvati na malo hladnijoj temperaturi (na toplom se malo otopi, a na suviše hladnoj temperaturi bi se mogla previše stegnuti).

Napomena:
Moram vam reći da je čitav proces bio malo prčkav jer smo mi prvo stavili previše voska, pa smo morali ponovo otapati i dodavati više ulja. Uglavnom, nakon što smo napravili urnebes u kuhinji (voska je svuda bilo), krajnji rezultat nam se baš svidio. Stvarno nema ništa bolje od domaćeg! Domaće labelo je isto bilo prčkavo, ali otom potom uskoro! Ovo su za mene najbolji pokloni.~~~~~~~~~~ English version ~~~~~~~~~~

Homemade hand cream

Ingredients:
5 tablespoons grated beeswax
200 ml of coconut oil
10 drops of essential oil of your choice (lavender, mint, almond ..)
3 teaspoons of honey
 
Additional things you'll need:
One large bowl that you won't be needing anymore (unless you enjoy scraping the wax)
Spoon and glass jars to store the cream
 


Preparation:
1. In a small bowl dissolve the wax and gradually add oil and honey. When the wax and oil unite, add essential oil, one drop at the time. 

2. Once everything is combined pour immediately into sterilized jars. Allow to cool and seal well.
3. Keep cream stored at slightly cooler temperature than room temperature (if the temperature is too warm it will melt down, if it's too cool the cream could harden too much).
--
ae! 4 comments:

 1. Divna kremica! Volim ovakve stvari, skoro pa jestive.

  ReplyDelete
  Replies
  1. ma da, kad pogledas kakve sastojke imaju danasnji kozmeticki preparati, zapitas se zasto sami ovakve stvari ne radimo cesce..

   Delete
 2. Mora da divno miriše...mljac;)

  ReplyDelete
 3. Sigurna sam da se isplatilo napraviti urnebes u kuhinji, a i jedva čekam da čujem priču o labellu

  ReplyDelete