24 August 2014

Sezona je tikvica | Stuffed summer squash

(scroll down for English)



Bas me dugo nije bilo, a nisam bila na godišnjem! Da bar jesam.. Ali ništa od odmora do kraja godine. S obzirom da su pijace ušle u neku svoju rutinu i da su stvari sad na mjestu imam ponovo vremena da se posvetim kuhinji. Uskoro sljedi post o pijacama i jedno darivanje, taman sad pred jesenske pripreme zimnice. Stay tuned! ;)

Sastojci:
2 okrugle tikvice
2 duguljaste tikvice (ja sam koristila žute)
blitva (odokativno, nje treba uvijek više pošto uvene dok se kuha)
1 mrkva/šargarepa
1 bijeli luk
3-4 žlice maslinovog ulja
morska sol i papar

1 šolja kuhane kinoe

Za prilog:
7-8 mladih krumpirića
Salata po želji

Priprema:
1. Kinou skuhati po uputama (obično je omjer 1 šolja kinoe i 2 šolje vode).
2. Okrugle tikvice izdubiti žličicom pazeći da se ne oštete rubovi i dno.
3. Na tavi zagrijati maslinovo ulje pa dodati sjeckani luk. Dinstati 3-4 minute dok luk ne omekša. Dodati sjeckanu mrkvu, sjeckane žute tikvice i izdubljeno meso tikvica. Dinstati sve jedno 10-ak minuta na srednje jakoj vatri. Dodati nasječenu blitvu pa dinstati dok blitva ne uvene. Posoliti i zabiberiti po volji.
4. Zagrijati pećnicu na 180 C.
5. Dinstanu smjesu staviti u okrugle tikvice pa peći jedno 30-ak minuta dok tikvice ne omekšaju.
6. Tikvice poslužiti sa pečenim mladim krumpirićima i salatom po želji.

Tikvice možete puniti sa bilo kojim sezonskim povrćem!




~~~~~~~~~~~ English ~~~~~~~~~~~

Stuffed summer squash


Ingredients:
2 round summer squash
2 long yellow summer squash zucchini
1 bunch swiss chard
1 carrot
1 white onion
3-4 tablespoons olive oil
Sea salt and pepper
1 cup of cooked quinoa



Optional:
7-8 young potatoes
Salad


Preparation:  

1. Cook quinoa as directed (usually a ratio of 1 cup quinoa and 2 cups water). 
2. Cut out the core of round squash carefully without damaging the bottom.
3. Preheat olive oil in a pan and add chopped onion. Saute for 3-4 minutes until onion is tender. Add chopped carrots, sliced ​​yellow squash and the cut out part of round squash. Cook everything for about 10 minutes over medium heat. Season to taste. Add chopped chard and cook until the chard has wilted.
4. Preheat an oven to 350 F. 

5. Put the sauteed vegetables in the round squash and bake for about 30 minutes until tender.
6. Serve with roasted baby potatoes and a salad.




--
ae!

4 comments:

  1. Jako mi se sviđaju ove punjene tikvice ! Drago mi je i da se posao uhodao, a doći će vrijeme i za lijepi odmor.

    ReplyDelete