(scroll down for English)
Recept za ovaj kolac sam nasla kod Lucije na blogu Daj griz. Prosli tjedan sam vrsljala po bookmarku i trazila jednostavnu pripremu koja ne zahtjeva puno vremena. Znala sam da ce ukljucivanje pecnice biti super zabavno pogotovo sto je do kasnih vecernjih sati bilo preko 30 stupnjeva. Odluka je pala na ovaj kolac jer ima jednostavne sastojke i vec neko vrijeme ga pikiram za isprobavanje. Jedna od izmjena je dodato voce posto mi se malo cinio suh.
Nosila sam ga prosli cetvrtak u vrt i komentari su bili tipicno tinejdzerski. Na ljestvici od 1 (ne valja) do 10 (odlicno) ovaj kolac je dobio sve nijanse od 4 do 8 za razliku od proslog tjedna kad je brownie sa bijelom cokoladom i borovnicama pokupio vrlo visoke ocjene. Iako sam se ja odvikla od jako slatkih kolaca potpuno sam zanemarila cinjenicu da radim sa klincima koji zive na chipsevima i slatkim sokovima. Tako da je jedan od prvih komentara bio "a di je secer!?!?!".
Greska br. 1: smanjila sam kolicinu secera sa 1 solje na 1/2 i time ih nacisto razocarala!
S obzirom da smo cijeli dan proveli po bastama na +35C dobra odluka je bila sto sam ubacila poneku bobicu borovnica. Drugi komentar je bio "a sto je toliko suh!?!?!?" I suhoca je donjela ocjene 4 i 5.
Greska br. 2: iz nekog meni sasvim nepoznatog razloga sam odlucila borovnice posloziti po dnu pleha za pitu. Tako da je dno kolaca bilo umjereno vlazno, a ostatak malo suh. Za sljedeci put cu ih pomijesati sa smjesom!
Drugi komentari su bili nesto tipa "Na kolacu nema cokolade!", "Nema ni mljeka!", "Ni kreme!"...
Greska br. 3: Za tinejdzere iz hood-a nije z gorega staviti cokoladu cak ni kad je nema u receptu!!!
Sve u svemu sad imam pravi izazov za ovaj tjedan. Bolje bi mi bilo da vec sad pocnem razmisljati sta cu spremiti!!!
Sastojci:
1 solja ovasnog brasna
1 solja fino mljevenih badema
1 zlicica praska za pecivo
1/2 solje smedjeg secera
sok dva limuna
¾ solje maslinovog ulja
3 jaja
Solja svjezih borovnica
Priprema:
1. U zdjeli pomijesati brasno, mljevene bademe i prasak za pecivo.
2. U drugoj zdjeli pomijesati secer sa
uljem i limunovim sokom. Miksati na laganoj brzini
dodavajuci jedno po jedno jaje.
3. Pomijesati suhe s tekucim sastojcima pa ubaciti borovnice i sve izliti u kalup u kojem ce se peci (oblozen pek papirom).
4. Zagrijati rernu na 350 F i peci točno 30 minuta.
Grupni rucak se sastojao od:
Salate od krastavaca iz vrta // pohani sir // omlet sa povrcem // Mangu--jelo opce poznato Latino narodu sa Kariba i otocja.. u pitanju su one zelene banane iliti plantains..
~~~~~~~~~~ English version ~~~~~~~~~~
Mediterranean cake
Ingredients:
1 cup oat flour
1 cup ground almonds
1 tsp baking powder
1/2 cup brown sugar
Juice from 2 lemons
3/4 cup olive oil
3 eggs
1 cup fresh blueberries
Preparation:
1. In a bowl mix flour, ground almonds and baking powder.
2. In another bowl mix sugar with oil and lemon juice. Blend adding one egg at the time.
3. Mix dry and wet ingredients, add blueberries and pour batter on a baking sheets covered with baking paper.
4. Preheat an oven to 350 F and bake for about 30 minutes.
--
ae!