23 July 2013

Mediteranski kolač i II. grupni ručak | Mediterranean cake and second group lunch

(scroll down for English)



Recept za ovaj kolac sam nasla kod Lucije na blogu Daj griz. Prosli tjedan sam vrsljala po bookmarku i trazila jednostavnu pripremu koja ne zahtjeva puno vremena. Znala sam da ce ukljucivanje pecnice biti super zabavno pogotovo sto je do kasnih vecernjih sati bilo preko 30 stupnjeva. Odluka je pala na ovaj kolac jer ima jednostavne sastojke i vec neko vrijeme ga pikiram za isprobavanje. Jedna od izmjena je dodato voce posto mi se malo cinio suh. 
Nosila sam ga prosli cetvrtak u vrt i komentari su bili tipicno tinejdzerski. Na ljestvici od 1 (ne valja) do 10 (odlicno) ovaj kolac je dobio sve nijanse od 4 do 8 za razliku od proslog tjedna kad je brownie sa bijelom cokoladom i borovnicama pokupio vrlo visoke ocjene. Iako sam se ja odvikla od jako slatkih kolaca potpuno sam zanemarila cinjenicu da radim sa klincima koji zive na chipsevima i slatkim sokovima. Tako da je jedan od prvih komentara bio "a di je secer!?!?!". 
Greska br. 1: smanjila sam kolicinu secera sa 1 solje na 1/2 i time ih nacisto razocarala!

S obzirom da smo cijeli dan proveli po bastama na +35C dobra odluka je bila sto sam ubacila poneku bobicu borovnica. Drugi komentar je bio "a sto je toliko suh!?!?!?" I suhoca je donjela ocjene 4 i 5.
Greska br. 2: iz nekog meni sasvim nepoznatog razloga sam odlucila borovnice posloziti po dnu pleha za pitu. Tako da je dno kolaca bilo umjereno vlazno, a ostatak malo suh. Za sljedeci put cu ih pomijesati sa smjesom!

Drugi komentari su bili nesto tipa "Na kolacu nema cokolade!", "Nema ni mljeka!", "Ni kreme!"...
Greska br. 3: Za tinejdzere iz hood-a nije z gorega staviti cokoladu cak ni kad je nema u receptu!!! 
Sve u svemu sad imam pravi izazov za ovaj tjedan. Bolje bi mi bilo da vec sad pocnem razmisljati sta cu spremiti!!!

Sastojci:
1 solja ovasnog brasna
1 solja fino mljevenih badema
1 zlicica praska za pecivo
1/2 solje smedjeg secera
sok dva limuna
¾ solje maslinovog ulja
3 jaja
Solja svjezih borovnica

Priprema:
1. U zdjeli pomijesati brasno, mljevene bademe i prasak za pecivo.
2. U drugoj zdjeli pomijesati secer sa uljem i limunovim sokom. Miksati na laganoj brzini dodavajuci jedno po jedno jaje.
3. Pomijesati suhe s tekucim sastojcima pa ubaciti borovnice i sve izliti u kalup u kojem ce se peci (oblozen pek papirom).
4. Zagrijati rernu na 350 F i peci točno 30 minuta.


Grupni rucak se sastojao od:

Salate od krastavaca iz vrta // pohani sir // omlet sa povrcem // Mangu--jelo opce poznato Latino narodu sa Kariba i otocja.. u pitanju su one zelene banane iliti plantains..


~~~~~~~~~~ English version ~~~~~~~~~~

Mediterranean cake



Ingredients:
1 cup oat flour
1 cup ground almonds
1 tsp baking powder
1/2 cup brown sugar
Juice from 2 lemons
3/4 cup olive oil
3 eggs
1 cup fresh blueberries

Preparation:
1. In a bowl mix flour, ground almonds and baking powder.
2. In another bowl mix sugar with oil and lemon juice. Blend adding one egg at the time.
3. Mix dry and wet ingredients, add blueberries and pour batter on a baking sheets covered with baking paper.
4. Preheat an oven to 350 F and bake for about 30 minutes.



--
ae!

18 July 2013

Brownies sa svježim voćem | Brownies with fresh fruit

(scroll down for English)


 

Ovaj recept sam na nasla na blogu Voće&Povrće i uz manje izmjene sam ga isprobala vec 4 puta (jednom doduse neuspjesno, opet sam kupila pogresnu cokoladu! i vec sam jednom sama sebi rekla da se drzim isprobane cokolade kad je u pitanju njeno topljenje i taj put kupim bijelu milku koja uopce nije zahvalna kad se istopi, a i suvise je slatka---i na kraju sve zavrsi u smecu!). Pekla sam ih i u kalupima za mafine, i u kalupima za tartove i u obicnom plehu i zaista divno ispadnu, a recept je super jednostavan. Od voca se moze koristiti bilo koje sezonsko voce (meni su se sa borovnicama nekako najvise svidjeli).


Sastojci:
200 g cokolade (ja sam radila i sa bijelom i sa 85% tamnom)
3 zlice kokosovog ulja
1/2 solje smedjeg secera
50 ml bademovog mlijeka (jednom nisam imala pa sam stavila jogurt)
1 zlica kakao praha (nije neophodno, pogotovo ako koristite bijelu cokoladu)
3 jaja
1/3 solje integralnog, ovasnog ili pirovog brasna
cca 1 solja voca (ja sam isprobala sa borovnicama, malinama i tresnjama)


Priprema:
1. U posudu staviti topiti cokoladu, secer i kokosovo ulje.
2. Brasno pomijesati sa jajima i mlijekom (ako dodajete kakao prah, pomijesajte ga sa brasnom).
3. Kad se cokolada otopi ubaciti u smjesu sa brasnom i dobro pomijesati da se sve sjedini.
4. Ubaciti oprano voce. 
5. Smjesu izliti u zeljeni kalup ili pleh oblozen pek papirom.
6. Zagrijati pecnicu na 180 C (350 F) i peci oko 30-ak minuta. Ako koristite kalup za mafine onda 20-ak.


Ovo se tinejdzerima jako svidjelo.



~~~~~~~~~~~ English version ~~~~~~~~~~~

Brownies with fresh fruit



Ingredients:
200 g good chocolate (white or dark)
3 tbsp coconut oil
1/2 cup brown sugar
50 ml almond milk (I tried with yogurt as well)
1 tbs coco powder (optional)
3 eggs
1/3 cup flour (whole wheat, oat or spelt)
1 cup fresh fruit (I tried with blueberries, raspberries and cherries)

Preparation:
1. In a bowl melt chocolate with sugar and coconut oil.
2. Mix flour with eggs and milk (if you're adding coco powder mix it with flour).
3. Mix melted chocolate with flour batter.
4. Add washed fruit.
5. These brownies come out great in all sorts of different molds. I tried the ones for muffins, tarts and regular square one. Pour the batter in desired mold.
6. Preheat oven to 350 F and bake brownies for about half an hour. If you're baking them in a muffin molds 20 min is enough.



--
ae!

15 July 2013

Hladna juha od krastavaca i jogurta | Cold cucumber and yogurt soup

(scroll down for English)


Nesto jednostavno na brzinu, a prijatno hladno za ove vruce ljetne dane!

Sastojci:
7-8 krastavaca
cca 250 ml jogurta
2-3 cena cesnjaka
Saka mirodjije/kopra
Morska sol i papar

Priprema:
1. U blenderu samljeti cesnjak i mirodjiju. Krastavce oprati i odrezati im krajeve. Staviti ih u blender i sve dobro samljeti. Ubaciti jogurt i zaciniti po zelji.
2. Staviti u staklenke, case, zdjelice ili nesto cetvrto i ostaviti u frizideru na par sati da se rashladi.



~~~~~~~~~~ English version ~~~~~~~~~~~

Cold cucumber and yogurt soup



Ingredients:
7-8 cucumbers
250 ml yogurt
2-3 cloves garlic
Handful dill
Sea salt and pepper

Preparation:
1. In a food processor blend garlic and dill. Wash cucumbers and cut the ends. Put them in blender and pulse until smooth. Add yogurt and season to taste.
2. Put in a glass jars or bowls and leave in a fridge for a few hours to chill.



--
ae! 







11 July 2013

Prvi dan pijace i prvi zajednički ručak | First day of the Youthmarket and first group lunch


Prvi dan pijace // First day of our Youthmarket

Yesterday was the first day of our Youthmarket in the Bronx! The season will last until the end of November.. 
If you're in the hood--do stop by and say hello (buy something and listen to what our teens have to say!)

Jučer je bio prvi dan pijace! Sezona je počela i traje do kraja Novembra. Klinci su za prvi dan bili vrlo malčice zbunjeni, nova menadžerica pijace je bila skoro pa jednako zbunjena kao i oni, a temperatura, vlaga i pritisak (onaj meterološki, a i onaj krvni) nisu baš puno pomagali razbijanju njihove zbunjiloze. Okupali smo se u goloj vodi dok nismo postavili šatore, iznjeli kutije sa povrćem, košare, popisali cijene, objasnili šta i kako te ozvaničili otvaranje sezone. A lokalci, obradovani što su nas napokon dočekali, su se već strpljivo formirali u redu i zadovoljno se smješkali. To što nam mašina za kartice nije radila kako treba, palili je i gasili, i kako smo po 6 puta provlačili kartice, to je samo pridonjelo zadovoljstvu što smo napokon otvoreni!!! =)
Jedna grupa se odmah bacila na prodaju, druga se bacila na sjeckanje češnjaka i pripremu oko kuhanja, a treća se ozbiljno unjela u educiranje naših mušterija o tome koliko je šećera u sokovima koje piju.

Da ne pričam puno, evo kako je to izgledalo kroz slike:

 Some of the teens were interviewed for local TV..


 They were teaching people how to calculate sugar in their drinks..


 Carrots and beets from Long Island farm.. Very local and very seasonal..


TV crew shooting our young chefs..


Our young chefs very determined to make something delicious for local people to taste.. 


 
  Tasting time: sauteed onions and kale with carrots.. Seasoning: sea salt and olive oil


~~~~~~~~~~~~


Prvi grupni ručak // First group lunch

A danas smo imali naše prvo grupno okupljanje. Prva grupa nam je napravila specijalitet sa špagetama i dinstanim povrćem sa pijace, salatom iz vrta i gvakamole namazom koji su servirali sa nekim tamnim čipsom (zaboravih da pitam od čega je bio). Za prvi grandiozni ručak sve pohvale!

U slikama je to izgledalo ovako nekako:


Delicious spaghetti!!!


Handing out the delicious spaghetti with sauteed zucchini.. 


Green salad and arugula from our garden, carrots, scallions and radishes from the market and cucumbers..


 Time to eat: spaghetti, salad and guacamole served with dark chips


Before lunch...


 
 ...and after... all smiles!


Recept za dezert uskoro (nadam se) na blogu! Radila sam ga vec već četiri puta (doduše jednom neuspješno) od kako sam naletila na ovaj recept. Super je jednostavan i brz. Radila sam ga u više oblika i vrlo je zahvalan i kao mafini i kao tartevi i kao kolač. Riješila sam da za svaki grupni ručak napravim neku poslasticu. Tako ću se bar (probati) natjerati da napravim nešto tokom ovih ljetnih mjeseci. I tako sam sinoć upalila pećnicu kao da i bez nje nije bilo dovoljno ljepljivo!

Dessert:
Brownies with white chocolate and fresh blueberries (recipe soon on blog!)



Stay tuned folks.. (we just started)


--
ae!
 



08 July 2013

U tom Boston-gradu..

I jos jedan post koji ceka i ceka vec neko vrijeme i izgleda da je napokon docekao objavu..


Slikama kroz Boston..

Boston, iliti kako ga Ameri od milja zovu "kolijevka Amerike", je jedan od najstarijih Americkih gradova, osnovan s pocetka 1600-tih godina. Grad su osnovali puritanski kolonijalisti iz Stare Dezele-Engleske i vazni dogadjaji kao sto su bitka na Bunker Hill-u, Bostonski masakr i Bostonska cajanka su doveli do izbijanja Americke revolucije. Do sredine 18. vijeka bostonski trgovci su imali monopol na uvoz dobara u tadasnju koloniju, kad im je Stara Dezela-Engleska htjela povecati carinu na uvoz oni su demonstrativno poceli bacati pakete cajeva sa svojih jedrenjaka. Taj dogadjaj, bolje znani pod imenom "Bostonska cajanka", je bila kap koja je prelila casu. A i dan danas se u Bostonskoj luci odrzavaju predstave na tu temu. Za vrijeme revolucije tu se odvila i bitka kod Bunker Hill-a.




Nakon americke nezavisnosti, Boston se poceo razvijati kao jedna od glavnih americkih luka. I tu se pocele osnivati prve skole i javne knjiznice, prvi fakulteti, prve poste, prvi gradski parkovi i prva podzemna zeljeznica.




 Bostonsko brodogradiliste je vise od jednog stoljeca 
proizvodilo vecinu uzadi za mornaricu Sjedinjenih drzava.



Harvard je osnovan 1636. godine i prvi je koledz u Sjedinjenim drzavama. 

Pustimo zgrade, bitna je basta!


 Harvardske jagode..





Prva podzemna zeljeznica u Bostonu je otvorena davne 1897. godine.




Boston Common ili kako ga od milja Bostonci nazivaju "the Common" je Bostonu kao Central Park Manhattanu, zelena oaza u centru grada. Osnovan 1634. prvi je gradski park u Sjedinjenim drzavama.







Boston geografski lezi u zaljevu Masachusets, okruzen rijekama Charles, Mystic i Neponset.  

 






Najpoznatija dva bostonska kluba su Boston Celtics u kosarci i Red Sox u bejzbolu. 

Znak CITGO je dio Bostonskog skyline-a od 1940. godine, a danas se smatra jednim od znacajnijih Bostonskih obiljezja. Postavljen je kao obicna marketinska reklama, da bi vremenom prirastao srcu, kako sportskih fanova tako i obicnih gradjana. Red Sox fanovi su se tako 1980-tih pobunili protiv njegovog rusenja. Kompanija je popravila i sredila znak te uvela ekoloska svjetla kojim C-IT-GO trepce svaki put kad Red Soxi pobjedjuju.

Sam uzi Boston ima svega oko 600,000 stanovnika, a sira metropola oko 4,5 miliona, sto ga cini 21. gradom po velicini u Sjevernoj Americi.  Miran je, cist i kulturan (doduse usporedjujuci sa Njujorkom svaki grad mi se cini miran, cist i kulturan!!!) Nema divljanja u prometu kao u NYC-u, ljudi propustaju jedni druge, pozdravljaju i mahnu, sto me ugodno iznenadilo. Ne gaze jedni druge kao u NYC-u. Toliko dugo vec zivim ovdje da sam zaboravila da su u manjim sredinama ljudi prijatniji i srdacniji. Imali smo insidera koji nas je vodao po ne tako turistickim mjestima sto nam je uveliko pomoglo da osjetimo pravu atmosferu grada. A grad je skroz bike-friendly pa smo ga maltene uspjeli preci uzduz i popreko. Ima dosta punktova po gradu na kojim se mogu iznajmiti bicikli na par sati, citav dan, a vjerovatno postoji opcija i da se kupi godisnja pretplata (koja recimo u NYC-u kosta oko 100$). Vrlo brzo se stigne sa jednog kraja grada na drugi. Mi smo se par puta i presli jer smo navikli da ti u Njujorku treba 3 dana jahanja da negdje stignes. Posljednji dan smo isli biciklima u Charlstown, koji je preko mosta od Cambridga gdje smo mi odsjeli. Na povratku smo pozurili da dodjemo do hotela da se stignemo na vrijeme odjaviti. Krenuli smo 50 minuta ranije, a stigli za nepunih 15 minuta. Toliko o tome kolicni je! Boston je veoma privlacan ne samo za studente vec i za obiteljski zivot. Brookline, Somerville, Cambridge, Quincy i Arlington su samo neki od krajeva koje najcesce naseljavaju porodice s djecom.  Sto se tice cijene stanova (misleci pritom na mjesecnu rentu) skoro pa je isto kao u Njujorku, samo sto za razliku od Njujorka u Bostonu za iste pare dobijes puno bolju kvalitetu.




Ostale slike mozete pogledati na mom Flickr nalogu.


Kod Ivane na blogu So&biber mozete naci vise o Bostonu i procitati  




--
ae!