Prvi dan pijace // First day of our Youthmarket
Yesterday was the first day of our Youthmarket in the Bronx! The season will last until the end of November..
If you're in the hood--do stop by and say hello (buy something and listen to what our teens have to say!)
Jučer je bio prvi dan pijace! Sezona je počela i traje do kraja Novembra. Klinci su za prvi dan bili vrlo malčice zbunjeni, nova menadžerica pijace je bila skoro pa jednako zbunjena kao i oni, a temperatura, vlaga i pritisak (onaj meterološki, a i onaj krvni) nisu baš puno pomagali razbijanju njihove zbunjiloze. Okupali smo se u goloj vodi dok nismo postavili šatore, iznjeli kutije sa povrćem, košare, popisali cijene, objasnili šta i kako te ozvaničili otvaranje sezone. A lokalci, obradovani što su nas napokon dočekali, su se već strpljivo formirali u redu i zadovoljno se smješkali. To što nam mašina za kartice nije radila kako treba, palili je i gasili, i kako smo po 6 puta provlačili kartice, to je samo pridonjelo zadovoljstvu što smo napokon otvoreni!!! =)
Jedna grupa se odmah bacila na prodaju, druga se bacila na sjeckanje češnjaka i pripremu oko kuhanja, a treća se ozbiljno unjela u educiranje naših mušterija o tome koliko je šećera u sokovima koje piju.
Da ne pričam puno, evo kako je to izgledalo kroz slike:
Some of the teens were interviewed for local TV..
They were teaching people how to calculate sugar in their drinks..
Carrots and beets from Long Island farm.. Very local and very seasonal..
TV crew shooting our young chefs..
Our young chefs very determined to make something delicious for local people to taste..
Tasting time: sauteed onions and kale with carrots.. Seasoning: sea salt and olive oil
~~~~~~~~~~~~
Prvi grupni ručak // First group lunch
A danas smo imali naše prvo grupno okupljanje. Prva grupa nam je napravila specijalitet sa špagetama i dinstanim povrćem sa pijace, salatom iz vrta i gvakamole namazom koji su servirali sa nekim tamnim čipsom (zaboravih da pitam od čega je bio). Za prvi grandiozni ručak sve pohvale!
U slikama je to izgledalo ovako nekako:
Green salad and arugula from our garden, carrots, scallions and radishes from the market and cucumbers..
Time to eat: spaghetti, salad and guacamole served with dark chips
Before lunch...
...and after... all smiles!
Recept za dezert uskoro (nadam se) na blogu! Radila sam ga vec već četiri puta (doduše jednom neuspješno) od kako sam naletila na ovaj recept. Super je jednostavan i brz. Radila sam ga u više oblika i vrlo je zahvalan i kao mafini i kao tartevi i kao kolač. Riješila sam da za svaki grupni ručak napravim neku poslasticu. Tako ću se bar (probati) natjerati da napravim nešto tokom ovih ljetnih mjeseci. I tako sam sinoć upalila pećnicu kao da i bez nje nije bilo dovoljno ljepljivo!
Dessert:
Brownies with white chocolate and fresh blueberries (recipe soon on blog!)
Stay tuned folks.. (we just started)
--
Savrsenstvo! Zavidim vam na svemu osim na ljepljivom vremenu :-)!
ReplyDeleteSuper su vam i druženje i vrt i urod, samo tako naprijed!
ReplyDeleteFenomenalno je sve ovo što radiš!
ReplyDeletebas mi se dopada vase druženje btw pisala sam ti mail na Fb stranicu neznam jesi ga pročitala?
ReplyDelete