15 May 2014

Piškoti | Biscotti

(scroll down for English)


Evo još jedan u nizu recept sa mog odmora na Balkanu. Ovaj put recept moje sestre kojoj sam ja bila pomoćnik. I ove piškote smo, pored krambla, radili veoma često! I skoro svaki put bi nam uspjeli malo drugačije.. Ovo je najjednostavniji recept, a vi možete dodavati orašaste plodove, suho voće, čokoladu, mak, rogač..


Sastojci:
2 šolje brašna
3/4 kukuruznog brašna (može i neka druga vrsta)
1 1/3 zličica praška za pecivo (može i soda bikarbona)
1 žličica soli
1 šolja smeđeg šećera
3 jaja
3 žlice korice neprskanog limuna i sok
3/4 šolje grubo sjeckanih badema
100 gr bijele ili crne čokolade (po želji)


Priprema:
1. U posudi pomješati brašno sa praškom za pecivo i soli. 
2. U drugoj posudi umutiti šećer, jaja i limun te dodati brašno sa bademima.
3. Izraditi dvije ovalne jufke (pogačice)  i peći 35 min na 180 C. Pustiti da se ohlade 5-10 minuta te izrezati dijagonalno na kriške od 1 cm i peći 15-ak minuta svaku stranu. Kada se prohlade umakati polovice u čokoladu, ali nije obavezno.
4. U nedostatku kukuruznog brašna, može se koristiti i obično. Poslužiti uz čaj, kavu ili neki drugi topli napitak.



~~~~~~~~~~~ English ~~~~~~~~~~~

Biscotti


Ingredients:
2 cups flour
3/4 corn flour (you may use any other kind)
1 1/3 tsp baking powder (or baking soda)
1 teaspoon salt
1 cup brown sugar
3 eggs
3 tablespoons lemon juice
3/4 cup coarsely chopped almonds
100 gr of white or dark chocolate (optional) 





 

Preparation:   
1. In a bowl mix the flours with baking powder and salt.
2. In another bowl whisk the sugar, eggs and lemon and then add flours and almonds.  

3. Make two oval loafs and bake for 35 minutes at 350 F. Allow to cool for 5-10 minutes then cut diagonally into slices of 1 cm and bake for about 15 minutes each side. When cooled dip them into melted chocolate, (but it's not necessary).
4. Serve with tea, coffee or other warm beverage.



--
ae!


4 comments:

  1. Super su ti slike, sah je najbolji.

    ReplyDelete
  2. Divne piskote. Zanimljivo mi je da ste stavljale kukuruzno brasno. Probacu jednom. Volim jesti piskote uz caj :)

    ReplyDelete
  3. Odličan recept i lijepi šah !

    ReplyDelete
  4. Super su mi biscotti, sa kukuruznim brašnom ih još nisam probala, a volim kada imaju puno badema !

    ReplyDelete