04 February 2013

Njoki od batata sa pestom od peršina | Sweet potato gnocchi with parsley pesto

(scroll down for English)


Kod Olivere sa bloga Ja u kuhinji sam nasla par recepata za njoke sa batatom (prvi i drugi). Prvi put sam ih radila i moram reci da su dosta prčkavi i da ima dosta posla oko njih (ili se bar to meni tako činilo!?). Uglavnom koristila sam 4 veca batata sto se ispostavilo da je bas mnogoooo (moze komotno i 2-3 komada) i na tu smjesu mi je otislo bas dosta brasna. Oli spominje da ako je vise brasna njoki su tvrdji, ja dodajem i da su malo gumeniji. Mislim dobri su bili, ali mislim da ne bi skodilo da su bili malo meksi.

Sastojci:
4 veca batata (napomena: dodje bas dosta smjese)
1 jaje
Svjezi persin 
Morske soli
cca 3 solje brasna (ja sam mjesala bijelo i pirovo)
Domaci pesto od persina
2-3 cena cesnjaka
Cherry paradajz (izrezan na polovine)


Priprema:
1. Batat oprati, oguliti i izrezati na kocke. U zdjelu staviti vodu, posoliti i staviti batat da se kuha jedno 15-ak minuta. Kad se skuha (najbolje probati viljuskom) ocijediti i pustiti da se malo prohladi te ga potom zgnjeciti. Ubaciti jaje, morsku sol i sjeckani svjezi persin.
2. Potom postepeno dodavati brasno. Ja sam stavila bas dosta brasna (ili opet, mozda mi se samo cini, jer je smjese bilo bas puno). I tako sam mjesila i dodavala brasno, i mjesila i dodavala brasno, i mjesila dok napokon nisam dobila tijesto koje se prestalo ljepiti za ruke. Podijelila sam tijesto na jedno 6 dijelova pa razvijala "zmije" i od toga rezala njoke.
3. Njoke ubacivati u kljucalu vodu (posoljenu) i kuhati jedno 5 minuta nakon sto isplivaju na povrsinu. Ja sam kuhala jedno 7 tura (a i zdjela je bila velika, da se razumijemo). Skuhane sam stavljala u ciniju.
4. Kad su se svi njoki skuhali, zagrijala sam malo maslinovog ulja u tavi/tignju, isjeckala jedno 3 cena cesnjaka te ubacila njoke, pesto i paradajzice. Dinstala tek toliko da se svi njoki uvaljaju u pesto.
5. Po zelji mozete i posuti parmezan sirom.



~~~~~~~~~~~ English version ~~~~~~~~~~~~

Sweet potato gnocchi with parsley pesto

Ingredients:
4 larger sweet potato (it turns out to be a lot so you can easily use 2-3)
1 egg
Fresh parsley
Sea salt
Approximately 3 cups flour (I mixed white and spelt)
2-3 cloves garlic
Cherry tomatoes


Preparation:
1. Wash, peel and cut sweet potatoes into cubes. Bring large pot of salted water to a boil and add potatoes. Cook until tender (for about 15 min). Drain, cool and mash with a fork or potato masher.
2. In a large bowl combine mashed potatoes, flour, egg and chopped parsley. Knead until dough forms a non-sticky ball. Divide dough into 6 pieces portions and make long "snakes". On a floured surface cut snakes into small pieces (about 1 cm). 
3. Bring another large pot of salted water to a boil. Drop gnocchi in it and cook for about 5 minutes once they have risen to the surface.
4. In a different pan, heat 2 tbsp of olive oil, add chopped garlic, gnocchi, pesto and cherry tomatoes and saute just a minute or two until gnocchi are well coated with pesto.
5. You can sprinkle some Parmesan cheese on top if you like.



--
ae!

12 comments:

  1. Nikako da probam pesto od peršuna, odavno mi stoji na "to do" listi.
    Ovo tvoje jelo izgleda sjajno!

    ReplyDelete
    Replies
    1. pesto od persina se super slozilo sa ovim njokima =)

      Delete
  2. Ovo tako dobro izgleda da mislim da bi uspjela podvaliti i mužu;)!

    ReplyDelete
  3. Nisam ih nikad pravila sa batatom, ali jesam jednom sa bundevom. Odlična ideja sa pestom od persuna...

    ReplyDelete
    Replies
    1. i ja sam mislila prvo sa bundevom, pa sam onda bundevu iskoristila za nesto drugo, a odluka za njoke je pala na batat..

      Delete
  4. Sa batatom se još nisam susrela u svojoj kuhinji, ali mislim da bi ovi njoki bili odličan recept za probijanje leda.

    ReplyDelete
    Replies
    1. batat mene vise podsjeca na bundevu nego na krumpir, tako da ako volis bundevu onda ce ti se i batat svidjeti =)

      Delete
  5. :) super su ti ispale. Da ako ima više brašna budu gumičastiji ali sinkić, recimo, baš takve voli. Ali ubedljivo najbrže i najlakše napravljene njoke su mi ove sa rikotom i delom brašna zamenjenih grizom... gotove za tili čas a tako mekane :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. vidjela sam tvoj recept sa rikotom, samo sto je ja nisam neki ljubitelj pa me onda mrzi da se petljam.. iako pretpostvljam da bi se drugima svidjela =)

      Delete
  6. Odličan recept, izgleda super. Ovdje sam također vidjela odlične recepte za njoke. njoki ponuda

    ReplyDelete
    Replies
    1. hvala ti za link, samo samo preletila pogledom, ali procitacu ga sigurno cim stignem =)

      Delete