17 October 2012

Domaći marcipan | Homemade marzipan

(scroll down for English)
 
Dakle, kako je priprema izgledala od samog početka. Ovaj marcipan planiram napraviti još od prošle zime kad sam kod Olje na blogu Ja u kuhinji naišla na recept kuglice od domaćeg marcipana. Ne znam dal sam se više oduševila slikama ili jednostavnošću recepta.  Taj recept mi od zimus stoji u "bookmarku" pod folderom "sutra spremam". Pored tog domaćeg marcipana još mi jedan recept stoji u folderu "sutra spremam" a to su mozart kuglice koje ja naprosto ooobožavam! I tako sam pred jedno 10-ak dana krenula sa izradom, koja se malo odužila i malo krenula naopako ALI kad sam probala završni produkt sve što je išlo krivo palo je u zaborav. Ima oho-ho dana (bolje reći par tjedana) da sam bademe potopila preko noći ne bi li im sljedeći dan ogulila ljusku. To guljenje mi je uzelo jedno sat vremena (jer sam radila duplu dozu). Onda sam se sjetila kako sam se zeznula kad sam zimus radila slatko od narančine kore kad sam bez razmišljala stavila smeđi šećer umjesto bijelog tako da naranče uopće nisu došle do izažaja i sav trud je pao u vodu (a samo sam zbog vizuelnog efekta to i radila). I shvatim da ja bijeli šećer nemam, jer ga ne kupujem. Tako sam bademe poklopila i ostavila za neki drugi dan. Dani su prolazili, između jurcanja u Bronks i jurcanja na brod nisam imala vremena sve do sljedećeg vikenda. Kupila ja u međuvremenu bijeli šećer i došao marcipan ponovo na red. Ja sva ushićena krenula da cu samljeti bademe kad imam šta vidjeti----bademi se upljesnivili!!!!! O tako mi kutlače, zaboravih da ih propržim. Dal da ih bacim il' da ih isperem i iskoristim, ali na sam dodir su vec bili nekako gnjili, tako da sam, nažalost, sve bademe šiknula u smece.... S obzirom da nisam imala vremena da ih topim preko noći, ja zagrijem vodu do ključanja i ubacim ih u vruću vodu na 5 minuta. Bademi su sami izletali iz ljuske! Bila sam gotova za 10 minuta. Ah, sreće! 

Prvi je sa smedjim secerom, a onaj iza njega sa bijelim.


 
Sastojci (ja sam radila duplu dozu):
1 solja (cca 100 g) badema
1 solja (100 g) šećera u prahu
50 ml vode + 1/4 solje (50 g) šećera


Radila sam duplu dozu jer sam u jednu polovicu stavila obicni bijeli secer, a u drugu organski smedji da vidim koliko tamna ispadne smjesa sa smedjim secerom. Mogu vam reci da mi je marcipan sa smedjim secerom ispao savrseno dok mi se polovica sa bijelim secerom dosta mrvila i teze su se radile kuglice. Takodjer, marcipan sa smedjim secerom nije ispao nesto puno tamniji od onog sa bijelim. Dakle, za ubuduce, definitivno koristim smedji secer!


Priprema marcipana:

1. Bademe potopiti u vrucu vodu i ocistiti ih od ljuske (Ili jednostavno kupiti bademe bez ljuske).
2. Proprziti ih u pecnici 6-7 minuta na 350 F (cca 180 C) i paziti da se ne isprze previse.
3. Samljeti bademe u blenderu, pa dodati secer u prahu i sve skupa miksati dok se svi bademi ne usitne.  Nakon toga jos dodatno usitniti u mlincu za kavu. 
4. U zdjelicu uliti 50 ml vode, dodati secer i kuhati dok ne prokljuca. Kad prokljuca kuhati jos par minuta pa pustiti da se ohladi. Ja sam u isto vrijeme kuhala smedji i bijeli secer u razlicitim zdjelicama.
5. Kad se voda sa secerom malo prohladi uliti polako u mljevene bademe i zamjesiti tijesto.
6. Dobiveno tijesto zamotati i staviti u frizider da se stisne, minimum preko noci ili do upotrebe.

Uskoro slijedi par slastica sa ovim specijalitetom! 


 

~~~~~~~~~~ English ~~~~~~~~~~

Homemade marzipan
The one on the left is with brown sugar, and the one on the right with white.



Ingredients (I did a double dose):
1 cup (about 100 g) of almonds
1 cup (100 g) of powdered sugar
50 ml of water + 1/4 of cup (50 g) of sugar


Note:

I made a double dose because in one half I put regular white sugar, and in other organic brown sugar to see how dark the marzipan comes out with the brown sugar. You can see that the difference in colour is not that different. Actually, it turns out that the dough turns out perfect with brown sugar. The dough with white sugar was crumbling and it was harder to get a nice shape balls. So, for the future, definitely use brown sugar!


Preparation:
1. Soak the almonds in hot water and leave them soaked for about 5 minutes then remove the skin. The almonds will just be popping out (or just buy almonds without the skin).
2. Preheat an oven to 350 F and dry the almonds for 5-7 minutes. Watch over them because they can turn dark very fast.
3. In the food processor grind the almonds well, then add the powdered sugar and grind all until you get a nice powdered mixture.
4. In a pot pour 50 ml of water, add sugar and cook until boiling. When it starts to boil, cook for a few more minutes. Let it sit for 10 minutes and allow to cool. I was doing this with white and brown sugar at the same in different pots.
5. When the sugar mixtures is cool enough, slowly pour it in the ground almonds and shape the dough.
6. Wrap the dough and place in refrigerator to chill, minimum overnight or until use.


--
ae! 

8 comments:

  1. Evo lijepo je znati da se marcipan može napraviti i sa smeđim šećerom. Što se skidanja kožice na bademima tiče, ja ih samo kratko (možda minutu - dvije) potopim u kipuću vodu i kad ga stisneš sam iskače van iz kožice. Nisam nikad čula za ovu metodu potapanja u vodu preko noći, a i na žalost vidiš da je tom metodom moguće upropastiti bademe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ma nista mi ne govori.. ja sam tu metodu procitala kad sam pocela raditi domace bademovo mlijeko.. i svaki put bi mi skidanje ljuske oduzelu masu vremena.. ovo sa potapanjem u vrucu vodu je genijalno, kao sto kazes bademi sami iskacu! od sad cu uvijek koristiti taj metod!

      Delete
  2. I ja često pravim domaći marcipan. Žao mi je što si se tako namučila, ali drago mi je da si na kraju zadovoljna rezultatom...

    ReplyDelete
  3. Super ti je ispao i baš htedo reći to za vrelu vodu i lako izlaženje ali vidim da si se i sama snašla, super!

    ReplyDelete
    Replies
    1. nikad ih vise necu potapati preko noci, em se teze ciste, em ako ih odmah ne iskoristis mozes da se pozdravis s njima..

      Delete
  4. ja uvijek bademe potopim u vreloj vodi, nisam nikad natapala cijelu noć
    domaći marcipan se spremam već duže napraviti, ali eto i meni stoji i čeka, tebi je super ispao

    ReplyDelete