12 March 2012

Vegan kolačići


Sastojci za tijesto:

1 casa kokosovog ili sezamovog ulja
3 casa integralnog psenicnog brasna
2 case mljevenih orasa
1 casa meda
1/4 zlicice sode bikarbone

Sastojci za smjesu:
1 zlica meda (ja sam stavila javorov sirup)
2 zlica orasa
1/2 zlicice cimeta

Sastojci za glazuru:
2 zlice meda (ili javorov sirup)
1 zlica tahini mase (sezamov maslac)
1 zlica kakao praha



Priprema tijesta:
1. Pomjesati sastojke za tijesto, umjesiti brzo, uviti u foliju i staviti u frizider pola sata da se stegne. Dodati malo vode po potrebi, 1-2 zlice (slika 1.).
2. Izvaditi tijesto iz folije, razviti ga valjkom ( cca debljine par milimetara) pa vaditi krugove malom casicom (najbolje onom za rakiju).
3. Redati krugove na pleh oblozen pek papirom (slika 2.).
4. Zagrijati pecnicu na 350 F.
5. Peci 10-ak minuta.
6. Izvaditi pleh i staviti kolutice da se hlade (slika 3.).

Priprema smjese:
1.Izmesati u zdjelici med i mljevene orase, na tihoj vatri. Zagrijavati dok se med malo otopi i postane rijedji.
2. Umesati 1-2 zlicice vode, da fil bude jos rijedji (hladjenjem ce se dodatno kasnije stegnuti). Nemojte pretjerivati sa dodavanjem vode da smjesa ne bude previse rijetka.

3. Namazati jednu stranu kolutica smjesom pa poklopiti drugim koluticem. Ne stiskati ih previse da smjesa ne bi iscurila. Ponovite postupak dok neponestane kolutića.
4. Staviti u frizider da se sve dobro stegne.

Priprema glazure:
1. Izmjesati med, tahini i kakao, pa zagrijavati na tihoj vatri uz dodavanje 2-3 zlicice vode (glazura treba biti malo rijedja od smjese).
3. Svaki kolutic premazati glazurom i staviti u frizider se se sve dobro stisne (slika 4.).


izadje komada: cca 12-ak fantasticnih keksica!



Savjet:
Na glazuru svakog drugog kolacica staviti kolutic banane za dekoraciju.


--
ae!

2 comments: