26 March 2012

Kokosov rolat

Sastojci:

Bijela fila:
100 g putra (ja sam stavila malo manje od jednog sticka)
200 g secera u prahu (1 3/4 cupa)
250 g kokosa (3 1/3 cupa)

Tamna fila:
600 g mljevenog keksa (ja sam koristila graham kekse)
150 g secera u prahu (1 1/3 cupa)
4 kasike kakaoa
50 g kokosa (2/3 cupa)
100 g putra (1 stick)
1/4 solje vode


Priprema:
1. Za bijelu smjesu pomijesati putar, secer i kokos i ostaviti sa strane (lijevo na slici 1.).
2. Za tamnu smjesu pomijesati sve sastojke. Mjesati rukom dok se sve ne sjedini (desno na slici 1.). Dodavati vode po potrebi, kasiku po kasiku. Svaki dio razvaljati izmedju dva pek papira. Donji papir posuti kokosom da se ne lijepi pa onda rastanjiti smjesu valjkom.

3. Isto napraviti i sa bijelim dijelom.
4. Prebaciti bijelu smjesu na tamnu i pritisnuti prstima da se zaljepe jedan za drugi. Razvaljati valjkom (slika 2.) i urolati pomocu pek papira u rolat (slika 3.).
5. Staviti u frizider da odstoji par sati (ili preko noci).
6. Rezati na tanke kriske (slika 4.)

Savjet:
Od ove kolicine smjese se mogu napraviti i 2 manja rolata. Kad se smjese sjedine razdvojiti ih na dva dijela i srolati dva rolata.

--
ae!

No comments:

Post a Comment