27 November 2014

Pekmez od brusnica | Cranberry jam

(scroll down for English)

 
Da malo razbijem monotoniju od bundeve (iako još nisam gotova, ali sam pri kraju sa receptima sa bundevom), evo jedan jednostavan recept za pekmez sa svježim brusnicama. Sad im je sezona i treba ih iskoristiti.

Sastojci
3 šolje svježih brusnica
2 manje jabuke
2/4 šolje smeđeg šećera
2/4 šolje vode
Sok od jednog limuna

Priprema
1. Jabuke oprati, oguliti i nasjeckati na kocke. Brusnice oprati i staviti ih u zdjelu sa jabukama da se krčkaju sa vodom. Kuhati ih jedno 45-50 minuta dok brusnice ne puknu pa dodati šećer. Kuhati sve dok voda ne ispari i dok smjesa ne postane gusta. Probajte i po želji dodajte još šečera jer su brusnice dosta kisele.
2. Teglice oprati i osušiti u toploj rerni.
3. Kad je pekmez gotov, sipati u teglice, dobro zatvoriti i pustiti da se ohladi.Mozete ga i propasirati ako ne zelite mrvice.

Može biti i baš ukusan rođendanski poklon! Ja volim jestive poklone =)



~~~~~~~~~~~ English ~~~~~~~~~~~

Cranberry jam


Ingredients
3 cups fresh cranberries
2 small apples
2/4 cup brown sugar
2/4 cup water
Juice of one lemon

Preparation 

1. Wash and peel apples and cut them in cubes. Wash cranberries and put in a bowl with apples and water to cook. Cook them for about 45-50 minutes until the cranberries burst and then add sugar. Cook until the water evaporates and the mixture becomes thick. Taste it and add more sugar if you'd like because cranberries are quite sour.
2. Wash the jars and dry them in a warm oven.
3. When the jam is done, pour it in jars, seal and allow to cool.
If you'd like you can use cheese cloth to get rid off the annoying skin



--
ae!




2 comments: