15 September 2014

Slani krambl od butternut tikve | Butternut squash savory crumble

(scroll down for English)

Ponedeljak (sad vec proslo-tjedni). Dan koji mnogi bas ne vole. Eh, sto je dobro imati slobodan dan kad svi drugi rade! Prosli ponedeljak sam svasta nesto zanimljivo radila. Volim ljeto. I volim vrucine, ali ipak je jesen moje najdraze godisnje doba. Ko moze odoliti svim tim divnim jesenskim bojama.



Osjeti se da se mjenja godisnje doba. Na pijacu stizu tikve. Butternut squash, acorn, spagetti. Kruske i napokon sljive!  Svasta ce se nesto spremiti sa tim dugoocekivanim sljivcigama. Jedva cekam. No prije nego se bacim na sljive, evo jedan fantastican slani krambl sa butternut tikvom. Prosle nedelje nam je na jednoj pijaci ostalo dosta tikve pa sam dosla kuci sa brdo butternuta i ponesto acorna. Nisam znala sta cu sa svim tim tikvama pa sam se bacila na posao. Sve je bilo u znaku tikve. A pored toga imam par recepata za objavu jos od prosle godine kad sam bila kuci. Nisam ih na vrijeme objavila pa ostali cekati novu sezonu tikve. Sa ovim receptom sam se nacisto odusevila.




Sastojci:
2 žlice maslinovog ulja
2 srednja luka
3 čena češnjaka
cca 230 g gljiva
1 manja butternut tikva
2 veće rotkvice
1/2 jalapeno paprika
Malo morske soli

Crumble:
3/4 pšeničnog brašna
1/4 sjeckanih orasa ili pekana
1 žličica suhog timijana
1 žličica morske soli
Prstohvat papra
1/2 šolje maslinovog ulja
1/2 šolje ribanog parmezana

Priprema:
1. Zagrijati pećnicu na 200 C.
2. U velikoj tavi zagrijati malo maslinovog ulja na srednje jakoj vatri. Dodati nasjeckani luk i jalapeno papriku i dinstati dok luk ne omekša. Oguliti i izrezati tikvice na male kockice te dodati u tavu. Dinstati nekoliko minuta, a zatim dodati sjeckane gljive. Izrezati rotkvice na krugove i dodati u tavu. Dinstati dok se ne pripremi crumble.
3. Priprema mrvica: izmješati brašno, orase, timijan, sol, papar i naribani sir. Dobro sve pomiješati, a potom dodati ulje. Prstima sve sjediniti da se dobiju mrvice.
4. Prebaciti dinstanu tikvu u sud za pečenje. Posuti mrvice po površini, pokriti folijom i peći 10 minuta. Nakon toga smanjiti temperaturu pećnice na 160 C, maknuti foliju i peći još 20 minuta.
5. Poslužiti toplo.


~~~~~~~~~~ English ~~~~~~~~~~

Acorn squash savory crumble

Ingredients:
2 tbsp olive oil
2 medium onions
3 garlic cloves
cca 230 g mushrooms
1 smaller butternut squash
2 bigger radishes
1/2 jalapeno pepper
Some sea salt

Crumble topping:
3/4 whole wheat flour
1/4 chopped walnuts or pecans
1 tsp dry thyme
1 tsp sea salt
Pinch of pepper
1/2 cup olive oil
1/2 cup grated good Parmesan cheese


Preparation:
1. Preheat the oven to 390 F.
2. In a large pan heat some olive oil over a medium high heat. Add chopped onions and jalapeno pepper and saute until onions are soft. Peal and cut the squash in small cubes and add in the pan. Saute for few minutes then add cut mushrooms. Cut radishes in circle and add in a pan. Saute until you prepare topping.
3. Prepare topping: place flour, nuts, thyme, salt, pepper and grated cheese. Mix everything together and then add oil. Mix with fingers until you get crumbles.
4. Pour the squash mixture in a baking dish. Sprinkle crumble over it, cover with foil and bake for 10 minutes. Than reduce the heat to 340 F, remove foil and bake for additional 20 minutes.
5. Serve warm.





--
ae!









2 comments:

  1. Ovako nešto još nisam probala a butternut squash obožavam.

    ReplyDelete
  2. Super ti je recept, mozes uraditi i pekmez.

    ReplyDelete