28 August 2014

Ponešto o pijacama & darivanje | Giveaway

(Scroll down for giveaway)

Nije me bilo mjesec dana, jer načisto nisam imala vremena. Do sad su već pijace ušle u neku svoju rutinu, ali stalno se nešto dešava, stalno negdje neka frka, te fali ovo, te se onaj ne pojavi, te dolaze političari, te juri u Bronks, juri u Bruklin, juri radnim danom, juri subotom. A i pripreme za put na jug u Sjevernu Karolinu su uveliko u toku. Otvaramo youthmarket u Raleighu u septembru na dan Farm Aid-a. No više o tome uskoro. Nakon one duge i dosadne zime radovala sam se vrućem i sparnom ljetu. Kad ono ljeto nikakvo. Kišno. I hladno. U augustu nosimo duge rukave! Eeej, dugi rukavi u augustu!? U Njujorku? Da mi je neko pričao ne bi mu vjerovala. Sad mogu još samo snjeg da očekujem u septembru. Pu, pu, pu, daleko bilo! Uglavnom, sve je pod kontrolom i sad se ponovo mogu posvetiti kuhinji. I slikanju. Skupilo se dosta toga za podijeliti i broj draftova koji čekaju na objavljivanje se povećao. No, da krenem od slika sa pijaca. Da vidite kako to ide. Po redu. Od pripreme do otvaranja i do onih stvari na kraju dana koje niko ne voli raditi..











 


Ništa bez edukacije.. | Some education..

  

 



I kuhanja.. | And cookin'..

 

 

 

  

 

 

  

 


Evo šta sve imamo: | What we have:




Organski bosiljak iz Bronksa | Bronx organic basil



Slatki kukuruz-odlican i sirov. | Sweet corn-delicious even when raw.


Uvrnute mrkve | Come dance twist with twisted carrots.



 


I na kraju dana.. | At the end of the day..
Stvari koje niko ne voli raditi.. | Things that nobody likes to do..

Slaganje i vezanje kutija. | Breaking down the boxes.

Somebody has to do it.. 

Pakovanje kombija.. | Packing the van..




~~~~~~~~~~ Darivanje | Giveaway ~~~~~~~~~~

Taman pred jesensko spremanje zimnice.
 Tri dobitnika će dobiti ovu fleksibilnu "dasku" za sjeckanje i 12 drvenih "tagova" za teglice. Ne trebate "lajkovati" ništa. Dovoljno je da ispod ovog posta ostavite komentar (želje, čestitke i pozdrave primamo također) sa svojom e-mail adresom do petka 5. septembra u ponoć. Svi mogu učestvovati, nema graničnih ograničenja! Eventualno napišite planirate li praviti zimnicu i šta obično pravite? Tri dobitnika će biti izvučena putem random.org sajta. 

Sretno! =)


 Perfect timing. Just before the autumn's canning starts.
  Three winners will receive this flexible cutting mat and 12 wooden tags for the jars. You just need to leave a comment
below this post (wishes and greetings also accepted) with your e-mail address by Friday, September 5th, at midnight. If you're planning on preserving anything share with us what's it going to be. Three winners will be picked via random.org site.

Good Luck! =)






--
ae!

30 comments:

  1. Bravo! Drago mi je da biznos cvjeta. Sigurno nije baš sve lako, ali kad ovako jedna mlada osoba pristupa poslu s puno entuzijazma i iskrenosti, rezultati neće izostati. Samo tak nastavi, držim ti fige!

    ReplyDelete
  2. U septembru 2011. godine sam bila u Njujorku i smrzla se kao pile - a pamtila sam ga iz perioda 9 godina pre kada je bilo vrlo toplo. Dakle, te 2011. sam se obmotavala nekim šalovima, trontala sve što sam imala, a nisam imala mnogo, jer sam pre toga bila u Vegasu. Nakon toga, gledam neke Thanks giving slike od iste godine, ljudi u majicama kratkih rukava - da ne veruješ! Zašto ti to pričam - neće biti snega u septembru (valjda neće?) nego će verovatno neka žega da udari u novembru :-)
    Inače, ovakve pijace volim - domaće i znaš, brate, da je pijaca. Naše više nemaju dušu ili je ja ne osećam?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jaooo, nadam se da si u pravu! i ja se sjecam jedne godine smo u februaru hodali u kratkim rukavima, tako da nikad ne znas =))

      Delete
  3. Stvarno je sve i na oko jako lijepo i zdravo, ponuda je bogata a najljepse je sto ste svi radosni i nasmijani, pa ko da odoli da ne kupi barem nesto, super ste ekipa,samo naprijed i puno novih recepata.

    ReplyDelete
    Replies
    1. e da znas, najdraze mi je kad vidim ove klince nasmijane i pune energije sto cine nesto dobro i korisno =))

      Delete
  4. Baš vam zavidim na ovakvim pijacama, kod nas vise i ne znaš šta kupuješ. Oduševljava me vaš entuzijazam, samo napred.

    ReplyDelete
  5. Bravisimo Jovanka Bastovanka <3 Samo tako nastavite ! :) Voleti ono sto radite, e to je umetnost! :) neladopudj@yahoo.com

    ReplyDelete
  6. zelje, cestitke i pozdravi, tek toliko da poklon dobijem da te ne zaboravim :)
    milosevana@gmail.com :)

    ReplyDelete
  7. Plodovi su vam prekrasni, samo tako nastavite i dalje!

    allegra855@gmail.com

    ReplyDelete
  8. Jovanche, totalno inspirativno! Jako bih volela da i ja radim sa vama, i u basti i na pijaci i da se druzim! :)

    ReplyDelete
  9. Divan motivišući post!
    Što se zimnice tiče, obavezno spremam ajvar, kisele krastavčiće i kompot od pasteritzovanih dunja, a stavljanje kiselog kupusa je posao moga muža :)
    mmmmilica@hotmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. jesenas kad sam bila kuci sam nakon dugo vremena kiselila zelje sa mamom =))

      Delete
  10. wow super stvar, mi smo doma skroz u zimnici ;) kisele krastavce, paprike, ciklu, miješani salatu, kupus, turšija. Zatim pekmez šljiva i kupina, sok od višanja i kupina, ajvar, ciganski grah :) uh... uglavnom obožavamo zimnicu :D

    dkovacevic08@gmail.com

    ReplyDelete
  11. Bravo! Fantastična mi je ta energija koju ste svi uložili da ti štandovi tako izgledaju, volja koju ste probudili u klincima da žele da ustanu ujutro i čitav dan stoje iza tezge, slažu i preslažu... Zavidim ti, mislim da nisi mogla imati smisleniju zanimaciju ovog ljeta, pa čak i ako je bila naporna i nisi imala vremena za blogovanje... To uvijek čeka! Svaka čast! <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. hvala draga, svaki trud se na kraju isplati kad vidis rezultate! a ja ih vec sad vidim, a jos nismo ni na pola puta =)

      Delete
  12. Čestitam ti još jednom na svim pijacama koje ste pokrenuli, meni ovo izgleda tako dobro i vjerujem da će mnogi to prepoznati, puno rada i truda, ali vrijedi ! A što se zimnice tiče, pa zna se, biti će puno marmeladica :) , a da ne ostane samo na njima pod zimnicu ćemo ubaciti i pokoji liker :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hvala draga T.
      jedva cekam recepte sa novim marmeladama =))

      Delete
  13. Predivno, jako insipirativno! Čestitam na ovome :) a za zimnicu ćemo sve po malo.
    Lijep pozdrav
    sumy_catic@hotmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. lijepo je cuti kad se pravi zimnica, narucito od svega po malo =)

      Delete
  14. Pozdravcic i od mene
    sanela1_@hotmail.com

    ReplyDelete
  15. Samo da kažem da sam baš ponosna na tebe i nadam se da ćemo se skoro vidjeti :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hvala dragicka! i ja se nadam skorijoj druzbi.. izgleda na zimu ovog puta ..

      Delete