31 January 2014

Klasični NYC bejgl sa sezamom | NYC-style bagel with sesame seeds

(scroll down for English)

 

Već se neko duže vrijeme spremam da ga isprobam i mogu reći da je prvi okršaj bio skroz neuspješan. Mislim, jestiv, po pitanju ukusa nije bio loš, ali izgledom baš i nije bio privlačan, a i tijesto mi se previše mrvilo. A znate već kako je to, ako nije za slikanje kao da nije ni uspjelo. Mi smo prvu turu smazali, a ja sam potom drugo isprobavanje ostavila da pričeka neka bolja vremena. I tako mi recept ostao stajati u draftu, i nikako da ga objavim. Potom sam razmišljala kako bi ovo bila odlična ulaznica za ovomjesečnu Ajme igricu, s obzirom da je zadana namirnica upravo sezam, a zadala ga je domaćica Nataša sa bloga Moja slatka kuhinja. Ali vrijeme leti, a ja se pogubila u nekim obavezama, i evo prijavljujem se u posljednjem trenutku. Nakon što sam pregledala brdo recepata po internetu, od kojih je svaki bio drugačiji, što po načinu na koji se oblikuju, što po vremenu kuhanja u vodi. Poslije prvog neuspješnog pokušaja odlučila sam za ovaj recept, jer mi je po slikama najviše ličio na ono što je meni poznato kao njujorški bejgl.
Bejglove više ne jedem često, ali dok smo imali restoran imala sam bejglove na raspolaganju svaki dan. Moj omiljeni je bio pumpernickl (radi se sa raženim brašnom i cijelim raženim sjemenom, nisam sigurna da li dodaju i neku boju jer bude skoro pa crn). A najdraža kombinacija mi je bila tostiran, izdubljene sredine sa malo meda. Mmmm. Kad nije bilo njega dobar je bio i onaj sa cimetom i grožđicama. A ako nije bilo ni toga onda je onaj sa sezamovim sjemenkama zadovoljio potrebe, ali taj je uvijek bio od bijelog brašna pa mi nije bio baš najzanimljiviji. Onaj sa sjeckanim lukom nikad nisam pretjerano voljela.


Šta reći o bejglu? O njemu su ispričane priče i eseji. Bejgl je vrlo popularno pecivo od tijesta koje se prvo potopi par minuta u kipuću vodu, a potom se peče. Radi se od brašna i rukom ga se mijesi u oblik prstena. Po vrhu je najčešće posut seazamovim ili makovim sjemenkama, sjeckanim lukom ili grožđicama. Mislim da se najviše jede sa putrom, a poprilično voljena kombinacija Njujorčana je sa krem-sirom i dimljenim salmonom, kojeg ja lično ne mogu smisliti. Kažu da su bejglove izmislili Poljaci i da su recept u Sjedinjene države donjeli Jevrejski Poljaci.


U Sjevernoj Americi dve su najpopularnije vrste pripreme bejglova: Montreal-style bagel i New York-style bagel. Prvi sadrži slad (proklijalo žito), šećer ali ne i sol. Kuha se u medom zaslađenoj vodi i peče se u krušnim pećima. Najčešće po vrhu ima sezamove ili makove sjemenke. Drugi, Njujorški, sadrži pored šećera i sol te se prije pečenja kuha u nezaslađenoj kipućoj vodi. Kažu da je to razlog zašto je Njujorški bejgl naduvan sa vlažnom koricom i manjom rupom, dok je Montrealski manji, sa većom rupom i slađi sa hrskavijom koricom. Ni u jedan ni u drugi ne ide ulje, kako sam vidjela u brdo recepata koje sam pročitala. Ja sam naravno radila, pogađate, Njujoršku verziju =)))

 Vrlo popularan Njujorški doručak: bejgl i kafa za ponjeti

Sastojci:
3,5 šolje brašna (500 g, ja sam stavila pola pirovog, pola ovasnog)
2 žličice suhog kvasca
1,5 žličica smeđeg šećera
1,5 žličica morske soli
cca 1 1/4 šolje tople vode

Ostali sastojci: sezamove sjemenke, lanene sjemenke, sjeckan luk, mak, cimet i grožđice..

Priprema:
1. U 1/2 šolje tople vode staviti šećer i kvasac. Ostaviti da odstoji 5 minuta bez mješanja da se šećer otopi. Potom promješati i pustiti da kvasac odradi svoje (jedno 10ak minuta).
2. U posudi prosijati brašno, dodati sol i nabujali kvasac. Postepeno dodavati toplu vodu. Zamjesiti vlažno i čvrsto tijesto. Ako je potrebno dodati još malo vode. Meni je bila dovoljna ova količina.
3. Na pobrašnjenoj površini mjesiti tijesto da bude elastično i glatko. Lagano ga nauljiti da površina ne očvrsne, pokriti čistom krpom i ostaviti na toplom mjestu da se udvostruči, oko sat vremena.
4. Kad se udvostručilo ponovo ga premjesiti i podijeliti u ravnomjerne dijelove. Meni je od ove količine ispalo 7 dijelova. Svaki dio oblikovati u kuglu. U brašno umočiti prst te pritisnuti svaku kuglu u sredini da se dobije oblik prstena. Posložiti ih na papir za pečenje i pustiti da odmore par minuta.
5. U međuvremenu staviti posudu sa vodom da zaključa i uključiti pećnicu na 180 C.
6. Svaku kuglu staviti u ključalu vodu na 2 minute (svaku stranu kuhati po minut).

 

7. Staviti ih na papir za pečenje pa kad se malo prohlade umučiti gornji dio u sjemenke, luk ili šta već želite. 
8. Posložiti ih na pleh i peći 30-ak minuta.

 

Volite li vi bejglove? Imate li omiljeni?



~~~~~~~~~~ English version ~~~~~~~~~~~

NYC-style bagel with sesame seeds


Ingredients:
2 teaspoons of active dry yeast (1 package)
1 1/2 tbsp brown sugar
1 1/4 cups of warm water (you may need ¼ cup more)
3 1/2 cups (500g) flour
1 1/2 teaspoons of salt

Optional: poppy, sesame or caraway seeds, coarse salt, minced fresh garlic, minced fresh onion, cinnamon, raisins..

Preparation:
1. In a cup mix 1/2 cup of warm water, sugar and yeast. Let it sit for few minutes without stirring, and then stir until it all dissolves.
2. In a bowl, sift the flour and salt, and then pour in the yeast mixture.
3. Pour in the remaining warm water. If necessary, add additional ¼ cup of water. I used the exact amount.
4. On a floured surface, knead the dough until smooth.
5. Coat the dough with oil, cover with clean towel and let rise in a warm place for about an hour until id doubles in size.
6 . Divide the dough into equal pieces. I got 7 pieces from my dough. Shape each piece into a ball. Dip your finger into the flour and press it in the center of each ball to form the shape of a ring. Leave them on a baking sheet to rest for a few minutes.
7. In the mean time, put a large pot of water to boil and preheat an oven to 350 F.
8. Dip each piece into a boiling water for 2 minutes (each side one minute). Take them out with a slotted spoon and top them with your choice of toppings before placing them on oiled baking sheet. 
9. Bake them for about 30 minutes.

Popular NYC breakfast: bagel and coffee to go

--
ae!

18 comments:

  1. Kume pita Hector jel dostavljas bejgle u Cesku? Savrsenstvo!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe! kazi kumu da upravo saljem par komada da imate sutra za dorucak uz kafu ;)

      Delete
  2. Fantasticno izgledaju, nisam nikad probala praviti :)

    ReplyDelete
  3. Mnogo mi se sviđa kako izgledaju!

    ReplyDelete
  4. Od svih peciva jedino bagels ne pravimA kriv je Albert ,Grčki pkar koji ih tako dobro pravi da nema boljih.U raznim varijantama..Ali evo dacu mu tvoj recept jer zaista fino izgeda.

    Nego htedoh da iskoristim prostor,da tebe i tvoje čitaoce pozovem na jednu lepu nagradnu igru na mom blogu/ako ne smeta/
    Ovde su svi detalji

    http://dzolistic.blogspot.co.nz/p/nagradna-igra.html

    Ako smeta slobodno izbriši ,ako ne stavi i na Face.Hvala
    Pozdrav sa sunčanog Novog Zelanda

    ReplyDelete
    Replies
    1. dobro je dok imas nekog ko ih odlicno radi.. =)

      hvala za pozivu za igricu, ali ja ne pravim nesto cesto tradicionalna jela,. ali ako mi nesto padne na pamet prijavljujem se!

      Delete
  5. Kad se sjetim Amerike, prvo mi na pamet padnu bagelsi. Obožavam ih...Lagano tostirane sa namazom od sira :)

    ReplyDelete
  6. Jao super, meni je se jako sviđa baš taj NY (nije da sam ga probala ali zvučo jako dobro:)) i to baš sa dimljenim losketom i krem sirom!
    Moram isprobati!
    Super Jovanče!

    ReplyDelete
    Replies
    1. joooj, ja nikako ne volEm taj dimljeni losos.. dala sam mu sansu par puta, ali ne ide, pa ne ide =)

      isprobaj pa mi javi kako ti se svidjaju (a vjerujem da hoce!) =)))

      Delete
    2. Svakako sam planirala da ih pravim sutra, a Foozdiji su učvrstli odluku:D
      Javljam impresije ;)

      Delete
  7. Mnoooogooo ih volim! Baš sam jučer gledala recept za jedne i planiram ih što pre praviti... :)

    ReplyDelete
  8. Pa sudeci po ovim fotografijama ne bih rekla da ti nisu uspeli... Ja sam ih jednom pravila po Jeleninom receptu, bili su super! Inace, najvise volim bas te sa susamom, a unutra avocado paradajz i mozarela. Jedno vreme sam jela onu ubitacnu kombinaciju kozji sir, orasi i med... Vidis ja sam cula da su cheese cake u Ameriku doneli Jevreji iz Poljske, mada i ovo sa bejglima mi sasvim logicno zvuci...

    ReplyDelete
    Replies
    1. pa slike te prve ture sto mi nije uspjela nisam ni stavljala.. ovo je ova tura sto mi je dobro ispala! ja sam ih cesto jela u toj slanoj kombinaciji sa avokadom, paradajzom i sirom..

      pa vrlo je lako moguce da su i chiz-kejk donjeli jevreji, ne bi me cudilo, hehe..

      Delete
  9. Privukli su me na prvi pogled, odlični i jako lijepi, primamnjivi....., praviti ću ih i ja ! :)

    ReplyDelete