19 January 2014

Jafa kolač | Jaffa cake

(scroll down for English)


Sjećate se Jafa keksa? A jok ne! Jafa keks kod mnogih budi uspomene, zato što Jafa keks nije bilo koji, tamo neki običan keks. To je JAFA keks. Taj keks se jede na razne načine, ali ni jedan od tih nije običan. Za neke su u pitanju rituali. Oni koji smažu Jafa keks u jednom zalogaju su ili rijetki ili jednostavno nisu navikli na složeni postupak jedenja ovog keksa. Postoje elaborati o tome kako se Jafa keks jede. Sočni okrugli biskvit, kiselkasti žele sa okusom narandze i sloj čokolade. Dođe ti kao neka verzija kinder jaja, tri stvari u jednoj, zar ne!? Prvo pažljivo grickaš biskvit, pa ližeš čokoladu da se otopi dok ne ostane samo ona želatina s okusom narandže koja se obično cucla posljednja, guštirajući. Neka dignu ruku svi koji su ovako jeli Jafa keks! Da vidimo koliko nas ima. Nekada ovaj keks nije baš bio dostupan kao danas, nije se mogao naći u svakoj radnji ni na svakoj polici. Pitam se da li je i jedna druga država imala takav ritual jedenja Jafe kao kod nas. Danas se na tražištu mogu naći brojne loše i jeftine kopije koje nisu ni do gležnja onom orginalu Jafe. Rijetko ga kupim, ali kad naletim na TU Jafa verziju ne mogu mu odliti. Jednostavno iz razloga što kad zagrizem taj keks istog trena me okus vrati u djetinjstvo.

Tražeći tako neke slike jafa keksa, naišla sam na izvrsni copy-cat, iliti krivotvorinu koju je napravila Maja sa bloga Cook and bakes kad je onomad kopirala Jafa keks. Njoj svaka čast, a ja sam se zadovoljila samo kolačem po maminom receptu u jafa fazonu. Nema rituala, ali nema veze, bitno da je pokupio ovacije!


Post edit (5. februar 2014):
Ovaj kolač sam poslala kao ulaznicu za Gastro.hr igru "Zima miriše na naranču" gdje je glavna namirnica bila naranča. Kolač je osvojio treće mjesto.





Sastojci za koru:
4 jaja
1/2 solje smedjeg secera
20 zlica mlijeka
20 zlica ulja
20 zlica brasna
1/2 zicice praska za pecivo

Priprema kore:
1. U posudi umutiti 4 bjeljanjka i secer da se dobije cvrsti snijeg. Potom dodati zutanjke te i njih umutiti pa dodati ulje i mlijeko.
2. Kutlacom postepeno rucno dodavati brasno i prasak.
3. Uliti u kalup oblozen pek papirom i peci u rerni na 180 C jedno 20-30 minuta, zavisno od pecnice.

Sastojci za fil:
dio pecene kore
1/2 solje smedjeg secera
100 ml vode
4 zlice dzema ili pekmeza od narandze
2 narandze



Priprema file:
1. Kad se tijesto ispeklo pustiti da se prohladi. Ja sam ga pekla u cetvrtastom plehu pa sam odrezala rubove 2-3 prsta sirine. Taj dio kore izlomiti i izmrviti te ostaviti sa strane u posudi. Ostatak tijesta preliti sa 3-4 zlice narandzinog soka da malo otpusti.
2. Staviti u ciniju secer i vodu te kuhati dok se secer ne otopi. Na kraju dodati sok od narandze. Kad se smjesa malo prohladi preliti smjesu preko izmrvljenog tijesta pa umijesati pekmez. Ako imate neprskane narandze mozete izribati i koricu.
3. Koru premazati sa ovom smjesom pa preliti glazuru od topljene cokolade.

Preljev od cokolade:
100 g tamne chokolade
2-3 zlicice ulja
2-3 zlicice bademovog mlijeka (ili bilo kojeg drugog)

Cokoladu rastopiti na pari pa uliti ulje i mlijeko i mjesati dok se ne sjedini. Kad se malo prohladi preliti preko kolaca. Kolac staviti u frizider da se sve stisne, najbolje preko noci. 



~~~~~~~~~~~ English translation ~~~~~~~~~~

Jaffa cake

   
Ingredients for the crust:
4 eggs 
1/2 cup brown sugar  
120 ml almond milk
120 olive oil 
20 tablespoons flour  
1/2 tsp baking powder

Crust
preparation:
1.
In a bowl, whisk 4 egg whites and sugar to get the peaks. Then add egg yolks, whisk them and at the end add add oil and milk.

2. Add flour and baking powder and mix everything together.
3. Preheat the oven to 350 F. Cover the baking sheet with baking paper and pour the mixture on it. 
4. Bake for about 20-30 minutes, depending on your oven

Ingredients for the filling: 
Part of the baked crust  
1/2 cup brown sugar  
100 ml of water  
4 tbsp of orange jam or marmalade  
2 oranges

Filling preparation:
1. When the dough is baked leave it to cool down before you peel the baking paper. I baked it in a square pan so I cut the edges widths about 2-3 fingers. Break the cut out crust into crumble and leave aside. On the surface of the remaining dough pour 3-4 tbsp of orange juice.
2. In a pot put sugar and water and cook until sugar dissolves. Then add juice from the orange. When the mixture cools a bit pour it over the crumble dough and add jam. Mix so everything combines.  
3. Coat the surface of the dough with the mixture and pour melted chocolate over it. 

Chocolate sauce:

100 g dark chokolade
2-3 tsp oil  
2-3 tsp almond milk

Melt the chocolate, add milk and oil and mix until combined. When it slightly cools down pour over the cake. Leave in the refrigerator, preferably overnight. 




--
ae! 

19 comments:

  1. Jovančice ovaj kolač ti je odličan!

    ReplyDelete
  2. I mene vrati u djetinjstvo. Na isti način smo ga svi jeli. Polizat čokoladu, pojesti žele pa onda biskvit. Ovaj tvoj mi se isto čini super.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe, vjerujem da nas ima puno koji na ovaj ili onaj nacin jedu specificno taj keks =)

      Delete
  3. Baš sam se skoro sjetila ovog kolača kad sam pravila neke Zokine cupcakes sa narandžom i čokoladom i pomislila kako ću pitati mamu da mi pošalje recept. Poslednji put sam ga pravila u srednjoj školi i djeluje mi baš sličan tvom, ali nije baš da se sjećam mnogo :)
    Uh, sad bih se rado poslužila! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ja sam mamu pitala za ovaj recept pred godinu dana.. i tako mi je godinu dana stajao u mejlu i ja nikako da ga napravim.. ne znam sta sam cekala, zaista je divan!

      Delete
  4. Jednom jafa uvijek jafa, obožavani keks, i danas me zanima samo onaj u plavoj kutiji :) . Odličan ti je kolač, ovo jafa izdanje mi se isto jako sviđa !

    ReplyDelete
    Replies
    1. sto ti kazes jednom jafa, uvijek jafa.. hehe, koliko je generacija odraslo na tom keksicu! isprobaj ga, isti je okus =)))

      Delete
  5. Ja i dalje često posegnem za Jaffa keksima u dućanu...vjerujem da su ovi tvoji kolačići i puno bolji ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. isprobaj pa mi javi! stvarno se brzo spremi =) ja sam se iznenadila koliko je okus isti kao i keksi..

      Delete
  6. da, da...jafa keks je bio keks za smekere, bilo je u tome i nekog luksuziranja ! tacno se tako jeo, kao i cokoladne bananice - nikako u tri zalogaja nego prvo cokolada pa onda ona pena koja je mirisala na banane ! On se ni sada ne prodaje svuda. u Rimu ga uopste nema u obicnim samoposlugama, mora da se ide u specijalne kolonijalne radnje iako ga pravi Balsen...ovi tvoji kolaci su bas domaca revizitacija !

    ReplyDelete
    Replies
    1. u mojim lokalnim radnjama ima nekih jeftinih kopija, ali nije to TO.. one orginale mogu samo naci po balkanskim radnjama u astoriji..

      Delete
  7. E ja sad ne znam, da li smo mi razmeženi jer nam je Jaffa na dohvat ruke ali ja sam Jaffu uvek jela sva tri sloja zajedno. Heeeej o božanstvenoj harmoniji ukusa pričamo! Pa di da razdvajam!? :D
    Jafu obožavam, kao i svi :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe, pa u pravu si kad je u pitanju okus sva tri sloja skupa.. a sta znam, mozda onako kad jedes sloj po sloj malo i produljis sam ritual jedenja ;)

      Delete
  8. Do skora sam mislila da sam samo ja tako jela Jaffu, al' vidim da nas ima gomila :D
    Isti osecaj imam kada jedem Kiki bombone. Bas pravi ukus detinjstva. Ukusi i mirisi su cudo, u kojoj meri te vrate u detinjstvo. Danas nemam taj ritual sa jaffom, ali ponekad bas ponekad ,krisom kada niko ne gleda, jedem je iz 3 sloja :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. uuu i meni su kiki bonboni bili jedni od omiljenih.. sad sam se odvikla od bonbona, ali tada sam se davila u njima.. ima nesto u tim okusima na kojima odrastamo =)))

      Delete
    2. Bas tako :)
      Super mi je receptic, volela bih da ga isprobam.
      Pozdrav od mene :)

      Delete
  9. Netko vam je maznuo fotku i prijavio je na nagradni natječaj :( http://www.gastro.hr/Odabrani-najbolji-recepti-s-narancom-7539.aspx

    ReplyDelete
    Replies
    1. nema brige, hvala na paznji, ali u pitanju je moja mama koja se prijavila, ipak je to njen recept =)))

      Delete