15 December 2013

Krekeri | Sesame seeds crackers

(Scroll down for English)

 

Ovi Milicini krekeri mi vec dugo stoje zabiljezeni za probati. I neki dan kad sam naisla na crno-bijele sezamove sjemenke, koje vec dugo nisam vidjela, znala sam u sta cu ih uvaljati. Ovi kre-kre-krekeri su veoma zarazni. Kad stoje ispred tebe u ciniji ne mos' ih prestat' jesti. Kao odgurnes ciniju da ne jedes vise. A-aham. Svakako. Pa da mi stoje i u drugoj sobi vec bi mi ruka nasla put do njih. Kaze Milica "jedite ih od sutra pa na dalje". Lako je to reci. Moji svjetla sutrasnjeg dana nisu ni docekali.

Recept je vrlo jednostavan i brz za napraviti.  Umjesto sezamovih sjemenki mozete koristiti mljevene lanene sjemenke, bundevine sjemenke i zacine po zelji.

Sastojci:
1 1/3 solje pirovog brasna
2/3 solje ovasnog brasna
40 ml maslinovog ulja
1 zlicica morske soli
cca 120 ml vode
3 zlice sezamovih sjemenki


 Priprema:
1. Rernu zagrijati na 180 C.
2. Na suhoj tavi proprziti sezamove sjemenke dok ne pocnu mirisati i ne dobiju zlatnu boju.
3. U posudi prosijati brasno, pa dodati sol i sjemenke.
4. Dodati maslinovo ulje pa postepeno dodavati vodu da bi se formiralo tijesto koje se ne lijepi za prste.
5. Tanko razvuci tijesto oklagijom na pobrasnjenoj povrsini.
6. Nozem ili kalupima izrezite oblik koji zelite (trokuti, kvadratici, kruzici).
7. Posloziti na pek-papir i peci 15-ak minuta, zavisno od pecnice. Dobro je provjeriti i ranije da ne zagore.
8. I pazite, veoma su zarazni! =)




~~~~~~~~~~ English translation ~~~~~~~~~~

Sesame seeds crackers




Ingredients:
1 1/3 cups spelt flour
2/3 cups oat flour
40 ml olive oil
1 tsp sea salt
cca 120 ml water
3 tbsp sesame seeds

  

Preparation:
1. Preheat the oven to a 350 F.
2. In a pan toast the sesame seeds for about 3-4 minutes until their lovely smell starts to spread. 
3. Sift the flours in a bowl, add salt and the seeds. 
4. Gradually add oil and water and knead a non-sticky dough.
5. Roll the dough on a floured surface and cut into desired shapes. 
6. Line them on a baking paper and bake for about 15 minutes depending on how strong your oven is. Check a few times so they don't burn.
7. Watch out--they are very addictive! 


  

--
ae!

6 comments:

  1. Bolje mi je niti ne raditi ovakve stvari jer ne bi dočekala niti da se ohlade :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. e toliko su jednostavni da je bruka ne napraviti ih, pa cak i ako nestanu istog trena! =)

      Delete
  2. Pa kad ih tako opišeš, nema šansi da će se neko usuditi da ih napravi! :D Ali da znaš da se ja nisam šalila, stvarno su neuporedivo bolji sledećeg dana, a svakog sledećeg još bolji! :D Istina živa, valjda se intenziviraju ukusi ili šta već! :)

    Predivno su ispali, i baš pametno što si koristila ovseno brašno, sve se bolje umijesi kad samelješ ovsene pahuljice ili koristiš već gotovo brašno!
    Hvala ti! <3 Baš sam srećna što ti se dopadaju! <3 :*

    ReplyDelete
    Replies
    1. e vjerujem da je istina da sto duze stoje to su finiji.. nije li to stvar sa svime? =) svakako cu ih naprvaiti uskoro opet, ali sljedeci put cu ih zapakovati da zaboravim par dana na njih (ako uspijem!) =))

      Delete
  3. Divno izgledaju, a od svih ovih odlicnih sastojaka mogu biti samo predobri. Jasno mi je zasto su nestali :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. moraces ih isprobati da se uvjeris u brzo nestajanje =)))

      Delete