25 March 2013

Gulaš od leblebija/slanutka // Chick pea stew

(scroll down for English)


Evo jos jednog zakasnjelog FBI recepta sa Miminog bloga. Ovaj gulas mi vec cijelu zimu stoji za isprobavanje. Ovo je drugi put da ga radim (prvi put ga nisam stigla uslikati). I stvarno je fantastican! Odlicno se slaze uz isprobana Mimina raspucana peciva.


Ovo je usput i ulaznica za ovomjesecnu igricu Ajme, koliko nas je igricu. Tema su leblebije/slanutak a domacica je Tanja sa bloga Kuhinja zaposlene zene.


Sastojci:
cca 250 g sirovih leblebija/slanutaka
2 vece glavice bijelog luka
3-4 mrkve/sargarepe
1 paprika
1/2 patlidzana
Saka svjezeg spinata
Zacini: morska sol, suhi oregano, suhi ruzmarin, malo turmerika i kumina, 1 zlica kikiriki putra (kao zamjena za zaprsku), malo maslinovog ulja

Priprema:
1. Dan ranije leblebije potopiti u vodu i ostaviti preko noci da malo omeksaju.
2. Drugi dan, svo povrce dobro oprati i isjeckati po zelji.
3. Na malo maslinovog ulja dinstati bijeli luk i mrkvu (cca 5-10 min) dok luk ne postane staklast, a mrkva ne omeksa. Dodati ostalo povrce i na kraju ubaciti procijedjene leblebije. Usuti vode duplo od sastojaka.
4. Poklopljeno kuhati na tihoj vatri dok leblebije ne omeksaju (meni se krckalo skoro 2h). Dodati zacine i pred kraj ubaciti spinat i kikiriki putar da se gulas zgusne (ova zamjena za zaprsku mu daje poseban smek). Dodati tople vode po potrebi ako previse ispari.




~~~~~~~~~~~~~ English version ~~~~~~~~~~~

Chick pea stew

Ingredients:
about 250 g dry chick peas
2 white onions
3-4 carrots
1 bell pepper
1/2 eggplant
Handful baby spinach
Spices: sea salt, dry oregano, dry rosemary, turmeric and cumin, 1 tbps peanut butter and 1-2 tbsp olive oil

Preparation:
1. One day earlier soak chick peas in a bowl and leave overnight to soften.
2. The next day wash and chop all the vegetables.
3. Put olive oil in a pan and saute white onions and carrots until soft. Add the rest of the vegetable and rinsed chick peas.
4. Cover and cook until chick peas are soft (it took me almost 2h). Add some warm water if needed. Add spices and just before the end add baby spinach and peanut butter.


--
ae!

10 comments:

  1. Krasan tanjur, volim ovakve delikatese. Sviđa mi se što ide i patliđan.

    ReplyDelete
  2. Zvuci odlicno, mi kuvari amateri pravimo mnogo jednostavniji :-) sad si nam dala super ideju.....jel imas neki receptic sa kus kusom da oprobam?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ivek, od amatera do profesionalca za tren oka ;)

      Delete
  3. I ja čekam da probam...Jak volim leblebiju, pogotovo u formi gulaša, karija&co.
    Strava je zamena za zapršku!

    ReplyDelete
    Replies
    1. putar od kikirikija kao zamjena za zaprsku mi je najnovije otkrice! (hvala mami!) =)))

      Delete
  4. Tvoj gulaš se razlikuje od mog, baš bih volela da isprobam i tvoju verziju, jer leblebije obožavam u svakom obliku.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mene je zaista iznenadilo koliko je dobar bio! =))

      Delete