31 January 2013

Sirovi kolač od kivija // Raw kiwi cake

(scroll down for English)


Ovo je moja ulaznica za ovomjesecnu igricu Ajme koliko nas je. Ovog mjeseca nam je Sanja sa bloga Ultimativni sastojak zadala kivi.  Odlucila sam se za jos jednu sirovu varijantu kolaca. Napravila sam ga pred nedelju dana pa sam ga stavila stavila u zamrzivac na "samo" par sati. U medjuvremenu sam 3 dana radila neki kejtering za jevreje u jednoj od najskupljih draguljarnica u Bruklinu. Imali su godisnje snizenje. Cijene? Prava sitnica: glava boli-usi otpadaju! Pa izmedju jurcanja u Bronx i na neke sastanke poslije posla ja sam na svoj kivi-slatkis potpuno zaboravila do jucer. Sinoc sam ga stavila u frizider da se dodje k sebi, hehe, danas smo ga jeli i nista mu ne fali sto je 5 dana prespavao u zamrzivacu. Kora je mmmmfantasticna, a krema je slatkasto-kisela.

Sastojci za koru:
1 1/2 solja pikana (moze i badema)
1/2 solje indijskih orascica (ne potapati)
4 zlice agave sirupa
2 zlice caja od kadulje

Postupak za koru:
1. U procesoru samljeti pikane i indijske orascice. Dodati agave sirup i pulsirati par puta toliko da se svi sastojci sjedine.
2. Kalup za tortu ili kruh obloziti pek-papirom i smjesu rasporediti po kalupu.
3. Staviti u frizider da se stisne dok se spremi krema.

Sastojci za kremu:
3 solje neslanih indijskih orascica (potopiti na min 2h)
cca 7-8 svjezih kivija (1 ostaviti za ukrasavanje)
3/4 solje agave sirupa
1/4 solje kokosa
1/4 solje soka od limete (oko 2 limete)

Priprema kreme:
1. U procesoru samljeti indijske orascice, kivi, kokos, sok od limete i agave sirup.
2. Kremu preliti preko kore i vratiti u frizider na 2h.
3. Po zelji ukrasiti povrsinu kivi kriskama.



~~~~~~~~~~~~ English version ~~~~~~~~~~~

  
Raw kiwi cake

 

Ingredients for crust:
1 1/2 cup pecans (or almonds)
1/2 cup cashews
4 tbsp agave syrup
2 tbsp sage tea

Preparation:
1. In a food processor blend pecans and cashews. Add syrup and pulse few times until all the ingredients are well mixed.
3. Evenly distribute the crust on the bottom of the pan covered with baking paper.
4. Place in fridge for half an hour.



Ingredients for the cream:
3 cups cashews (soaked in water for at least 2h)
7-8 ripe kiwis
3/4 cup agave syrup
1/4 cup coconut
1/4 cup lime juice (about 2 limes)

Preparation:
1. In a food processor blend cashews (rinse and throw the water), coconut, lime juice and agave syrup.
2. Put the mixture over the crust and leave in the fridge overnight.



--
ae!

2 comments: