01 December 2012

Čupavci, kolač djetinjstva // Coconut cake

(scroll down for English translation)

 
Kolac moga djetinjstva i neizbjezan dio blagdanske trpeze.. nisam neki ljubitelj kokosa, ali cupavcima ne mogu reci ne..  =)

Sastojci: 
Za tijesto:
3 jaja
13 zlica ulja
16 zlica brašna
10 zlica secera
1 zlica praska za pecivo
100 ml sojinog mlijeka

Za preljev:
1 stapic putra
100 g cokolade za kuhanje
200 ml sojinog mlijeka
1/2 solje smedjeg secera

Ostalo:
300 g kokosa u prahu



Priprema tijesta:
1. Odvojiti bjeljanjke od zutanjaka. U posudi miksati bjeljanjke sa secerom da se dobije cvrsti snjeg. Potom dodati zutanjke, pa zlicu po zlicu dodavati ulje, 6 zlica brasna, prasak za pecivo.
2. Potom dodati mlijeko i preostalo brasno.
3. Uliti u pleh oblozen pek papirom.
4. Zagrijati pecnicu na 350 F (180 C) i peci jedno pola sata )probati cackalicom da li je gotovo)


Priprema preljeva za umakanje:
1. Otopiti putar i cokoladu pa potom dodati secer i mlijeko.
2. Kad preljev zakuha maknuti sa vatre.

Prohladjeno tijesto odrezati na kocke pa svaku umakati u preljev i uvaljati u kokos.



~~~~~~~~~~ english translation ~~~~~~~~~~

Coconut cake
Ingredients:
3 eggs
13 tbspoons of oil
16 tbspoons of flour
10 tbspoons of brown sugar
1 tbspoon of baking powder
100 ml soy mil

Ingredients for dipping:
1 stick butter
100 g chocolate (good one!)
200 mlsoy milk
1/2 cup brown sugar

Additional:
300 g shredded coconut

Dough preparation:
1. Separate egg whites from egg yolks. In a bowl beat together egg whites and sugar until peaks are formed. Add yolks (one by one), and then spoon at the time: oil, 6 tbsp flour and baking powder.
2. Then add milk and the rest of the flour.
3. Pour into a baking pan (cover baking pan with baking paper).
4. Bake at 350 F (180 C) for about half an hour (try it with a tooth pick to see if it is ready).

Dip preparation:
1. Melt the butter and the chocolate then add sugar and milk.
2. When it boils remove from stove.

When the dough is ready let it cool for about 10 minutes. Cut it in squares then dip it in the chocolate and roll in the coconut.



--

ae!

9 comments:

  1. Izgledaju ko da ih je moja mama napravila. Sad sam imala extra emotivan flashback! Moram ih napraviti ovih dana, a potpuno sam iz zgurala u neki nekorišten dio mozga! Mljac!

    ReplyDelete
    Replies
    1. i ja sam zaboravila na njih, dok ih neki dan nisam probala kod prijateljice za curkin dan =)

      Delete
  2. PS: daj mi reci kak si stavila muziku na blog, hoću i ja!!! :D Btw. divan odabir, obožavam i ruske i ciganske pjesme!

    ReplyDelete
  3. Stari dobri čupavci uvijek pale! :)
    Svidja mi se što si koristila sojino. Odlični!

    ReplyDelete
  4. Slažem se, čupavci su baš kolači djetinjstva!

    ReplyDelete
  5. čupavce obožavam . Lepa varijanta sa sojinim mlekom. Posni ili mrsni uvek su rado vidjeni na našoj trpezi :D Muzika je super ...

    ReplyDelete
  6. hvala cure! kolac je stvarno super..

    ReplyDelete
  7. Čupavci su zakon! Da ih moja prijateljica tradicionalno ne radi jednom godišnje, na Božić, pali bi u zaborav...a nikako ne bi smjeli jer su odlični!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ma bez veze smo recept zaturili negdje duboko u podsvijest, a ONI to nikako ne zasluzuju..

      Delete