01 October 2012

Mexi salata


Mozda ste primjetili da na mom blogu ima jako malo postova sa mesom. Tocnije nema ni jednog. Ne, nisam vegetarijanac. Cak stovise, volim pojesti dobar komad mesa povremno i to samo provjerenog. Kosher po mogucnosti, haha. Piletinu ne jedem godinama. U Sjevernoj Americi piletina nema ni okusa ni mirisa, a i kokice mi izgledaju kao da su napumpane hormonima (a kao nisu!?). Uglavnom, htjela sam reci da meso ne pripremam. Svidja mi se sto Jevreji imaju sve po duplo u kuci: dva sudopera, dva frizidera, dva seta pribora za jelo---jedan za meso, a drugi za sve ostalo. I ja bi da mogu! I tako vam ja postim dva puta godisnje po mjesec i kusur dana, nikako iz religioznih razloga, ali se uvijek potrefi oko bozica i uskrsa. U principu to dodje nesto kao sve popularniji veganski nacin prehrane. I ne zalim se, nije lose. Ocistim se od svih gluposti koje se nakupe tokom godine. A i celicim zivce i volju, ha, i to kako! Prvih nekoliko puta nije bilo lako, priznajem. Sad sam se vec navikla, ne razmisljam o tome sta ne smijem, vec pronalazim nove zanimljive recepte pa eskperimentiram. I zapravo je vegan recepte jednostavnije i brze napraviti. Mada vecina mojih glavnih jela uglavnom i inace mogu proci kao vegan. Prvih par dana svakog posta bude najteze, kasnije se covjek navike, kao i na sve u zivotu. Neko mi je jednom iskomentirao za vrijeme posta "pa ti stalno moras onda razmisljati sta ces jesti kad ne mozes bilo sta". Ne znam sta je tu loshe, pa o tome sta jedemo bi trebali svaki dan razmisljati. Ali jednostavnije je uci u radnju i kupiti bilo kakvu glupost koja nam je ono sto se kaze "pod nosom". Pa je rezultat toga:


debljina, pretilost, kolesterol, visok krvni tlak,
razno razne srcane bolesti, dijabetes i ostale komplikacije

Bolesti modernog doba, pa to ti je. Neki dan se povela rasprava da li su jaja dobra ili losa. Malo malo pa bude neka studija koja kaze "jaja dobra", prodje par godina pa kazu "jaja losa, povecavaju kolesterol, ovo ono". Ko ce ti ga vise znati. No cinjenica je jedna, jedno jaje nije lose, cak stovise jaje daje puno energije koja nam je potrebna, ali samo pod uvjetom da je covjek fizicki aktivan i da tokom dana izgubi tu energiju. Ako sjedis cijeli dan pred kompjuterom, u kancelariji itd. onda naravno da jaje nije dobro. Ali sjecam se kad bi bili kod bake i dede na selu, baka bi nam za dorucak uvijek spremila jaje uz onu izreku "svako jutro jedno jaje organizmu snagu daje" uz to casa mljeka i tutanj napolje. Zasto jaje? Pa zato sto smo po cijele dane jurcali po vani i ta energija nam je trebala. Kad je bilo vrijeme kosnje tuklo bi se po 5-6 (ako ne i vise) jaja po osobi.

 

Uglavnom, hocu da kazem da je oktobar veganski mjesec (Vegan Month Food). Cijeli oktobar se prave samo veganska jela. I odlucila ja da ove godine uranim s postom i to obavim u nadolazecem oktobru, i jednim udarcem ubijem dvije muhe, sto bi se reklo. Uostalom, ono kad postim u decembu, onaj uskrsnji post mi nesto prebrzo nakon toga dodje, hehe.  I mislila sam da sudjelujem. I prijavila sam se i stavili su me na listu sudionika. I sinoc procitam da se ni med ne smije koristiti. E pa reko to je vec previse. Da ne mogu koristiti ni kap onog zutog zlata sto kupih nedavno, sto bi Šoić rekao "nece da moze". I tako ja njima sibnem poruku da me skinu s liste sudionika. Ali pri postu ostajem, kad sam vec odlucila.


S toga za prvi dan, evo jedne jednostavne salate.
Ae, uzdravlje!


Sastojci:
1 glavica zelene salate
1/2 zrelog avokada
1 mladi kukuruz
1 paradajz
200 g tofu-a
1 shitaki gljiva
Malo svjezeg i suhog bosiljka
Malo suhog oregana
1-2 zlicice maslinovog ulja
1 limun
Morske soli i papra

Priprema:
1. Zelenu salatu dobro oprati, osusiti i tanko je isjeckati. Posloziti je po tanjuru.
2. Avokado isjeci na kockice, kukuruz skinuti nozem sa klipa i oboje posloziti po salati.
3. Tofu isjeci na kocke i dinstati ga 6-7 minuta na malo ulja (ako imate onu tavu sto se ne lijepi moze i bez ulja). Odmah po njemu posuti morske soli, papra, suhog bosiljka i oregana. Minut-dva pred kraj isjediti pola limuna preko.
4. Gljivu dinstati sa pola paradajza jedno 5 minuta. Takodjer zaciniti po zelji.
5. Drugu polovicu paradajza isjeci na sitno, sve posloziti preko salate.
5. Po zelji zaciniti i posluziti kao na slici ili pomijesano.





--
ae!

2 comments:

  1. ne postim planirano nikad, ali moram priznati da mnogo puta napravim obrok bez mesa, jednostavno kroz ljeto kad vrt ima obilje povrća meso se gotovo i ne jede
    tofu još nisam probala iako stalno govorim da moram, eto još jednom kažem da moram, sve u svemu čini mi se fina ova salatica

    ReplyDelete
  2. Salata mi je odlična, a tofu povremeno kupim i posebno volim onaj dimljeni. Ja jedem svako meso i posebno volim piletinu iako znam da je zapravo najnezdravija, ali..... :)

    ReplyDelete