02 October 2012

Krema od bundeve | Butternut squash puree

(scroll down for English)


Vec sam spomenula da je jesen vrijeme bundeva i buča. Ova krema je toliko jednostavna za napraviti, a tooooliko ukusna, i sama za sebe i u drugim kolačima i jelima.


Pa pogledajte te divne boje! 
Bila bi naprosto grehota neiskoristiti ovu predivnu narandzastu boju za nesto.

Sastojci:
1 buča (kabocha, butternut ili bilo koja druga)
Sok od svježe narandze
1 zlicica cimeta*
1 zlicica djumbira u prahu
3 zlice meda

Priprema:
1. Zagrijati pecnicu na 180 C. Prerazati bucu na pola, ocistiti sjemenke i isjeckati na kocke. Staviti da se pece jedno 20-ak minuta (2-3 puta prodrmati pleh da se ne zalijepi za papir). Probati viljuskom pred kraj, ako je mekano onda je gotovo.
2. Kad se malo prohladi staviti u blender i dodati ostale sastojke.  Ako je smjesa pregusta dodati jos malo narandzinog soka da smjesa bude glatka.

*mislim da cak moze proci i bez cimeta, jace bi se osjecao okus bundeve, tako da cimet mozete i preskociti.. a i boja same smjese bi ostala svjetlija, sa dodatim cimetom malo potamni. 



~~~~~~~~~~~ English ~~~~~~~~~~

Butternut squash puree

Ingredients:
1 squash (kabocha, butternut or any other)  

juice of 1 fresh orange
1 teaspoon cinnamon*
1 tsp ginger powder
3 tablespoons honey


Preparation:
1. Heat the oven to 350 F. 

2. Cut the squash in half,peal, remove the seeds and cut into cubes. Put on a baking sheet covered with baking paper and bake for about 20 minutes (shake the baking sheet a few times so it doesn't stick to the paper). Stick a fork in a to try if it's ready. If it's soft it's done. 
3. Leave it to cool down a bit then put in a blender and add the other ingredients. If you think it's too thick add a little orange juice to the mixture and blend until smooth.

*I think it's actually nicer without cinnamon, the squash would feel stronger. Therefore, you can totally skip the cinnamon .. and color mixture itself would remain brighter without it.

 


--
ae! 

7 comments:

  1. Ova slikica s osunčanim bučama predobra.Zanimljiv namaz iako priznajem neću staviti cimet jer mi je nekako prejak za buču možda muškatni oraščić ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ne moras staviti cimet, ni ja ga nisam stavljala kad sam kremu radila drugi put.. zapravo, drugi put nisam stavljala nista od zacina (sem malo meda).. muskatni orascic je isto super izbor!

      Delete
  2. Ovo je super namaz ja cu staviti umjesto cokolade za one preljepe mufene iz 3 djela

    ReplyDelete
  3. Hm, baš razmišljam kako se cimet (kojeg obožavam) uklapa u ovu kremu i mislim da bi kod mene prošao.

    ReplyDelete
    Replies
    1. i ja volim cimet.. ali sam ga malo stavila postranu jer sam ga u zadnje vrijeme bas dosta koristila..

      Delete
  4. Izvrsno ! Trenutno sam u fazi bundeve na sve načine i napraviti ću i ovu kremu, u mojoj verziji će biti sa cimetom jer ga obožavam i sa bundevom mi se jako fino slaže.

    ReplyDelete