28 September 2012

Žuto zlato

Kaze se da med sadrzi toliko hranjivih sastojaka da bi covjek navodno mogao zivjeti godinama hraneci se samo njime! Zasto je med toliko dobar i kako prepoznati pravi med od onih falsifikata koji se prodaju po trgovinama? Jedan od nacina da se prepozna falsifikat je kristalizacija meda. Jedino se pravi med moze kristalizirati, a potom zagrijavanjem vratiti u prvobitno stanje. Kvalitet meda naravno zavisi i od tla sa kojeg se nektar bere. Sto je podrucje ekoloski cistije to ce med sadrzavati vise kvalitetnijih sastojaka. Svijetlije vrste meda su blazeg, dok su tamniji puno intenzivnijeg ukusa. Pored meda tu su jos 3 bitna pcelinja proizvoda: polen, maticna mlijec i proplis.Ne znas koji je zdraviji od kojeg.

Jovankinog dede pčelinjak..

Moje omiljeno mjesto na cijelome svijetu! Voljela sam da se vrzmam oko dede, da posmatram kako strpljivo i staloženo radi sa pčelicama. Čak i ako ga je pokoja ubola on nije mario, uvijek je znao reći kako je ubod pčele dobar za reumu! Vrcanje meda je bila moja omiljena aktivnost na selu. Ma nema ništa bolje no zabosti prst direktno u saće i polizati to ukusno žuto zlato koje se topi u ustima, razlaže u jedinstven okus, sjedinjujući stotine različitih mirisa poljskog cvijeća, šumskih jagoda i slatkih voćkica.. i od kojeg se dobije blaga vrtoglavica! Trenutak sreće i osjećaj pripadnosti, pa to ti je. U tom trenutku možeš da shvatiš važnost pčelinjeg prisutstva na našoj planeti. Bez njih ne bi imali privilegiju uživanja u mnogim okusima. Kažem privilegiju jer uzimamo zdravo za gotovo njihovu prisutnost i ne pridajemo im ni približno onoliko važnosti koliko one to zaslužuju! Nažalost ovaj dedin pčelinjak je prazan već godinama, ali nadam se od sljedećeg proljeća više neće biti (majkić, evo i javno te podržavam u namjeri da startaš!) =))))


Na onom festivalu meda sam kupila i polen, kojeg se ne sjecam da sam ikad probala tako na zlicu. Procitala sam nedavno da mnogi zapravo ne znaju kako se med i polen pravilno konzumiraju. Najcesce ga ljudi samo progutaju, a naj taj nacin tijelo ne dobije skoro nista od hranjivih sastojaka. Med i ostali pcelinji proizvodi se ne jedu, vec se rastvoreni piju (u toploj--nikako vrucoj--vodi, caju ili mlijeku) ili se drze u ustima dok se ne rastvore.



Kako konzumirati polen:
* Zlicu polena razmutiti u toploj vodi i ostaviti da odstoji preko noci. U napitak mozete dodati par kapi propolisa i tako dobijete izvrstan zdrav preparat.
* 1-2 zlice susenog polena ubaciti u manju teglicu s medom kako bi se poboljsalo rastvaranje njegove opne. Sljedeca 3-4 dana okrecite teglicu svakih par sati kako bi se polen (koji je laksi od meda) natopio medom i na taj nacin natopio svoju opnu. Nakon 3-4 dana preparat uzimati na zlicicu ujutro i navecer.

Nadmašio je sva moja očekivanja -- zaista je savršen!



--
ae!

5 comments:

  1. Interesantno... prvi put cujem to za polen. Inace kozumiram med svako jutro uz caj... nesto ne nalazim neke posebno ukusne medove kao kod nas... Verovatno si upoznata sa tim da u Americi imaju veliki problem masovnog odumiranja pcela, ne secam se tacno o cemu se radi, ali steta je velika...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ako ikad naidjes na suseni polen kupi ga, neces se razocarati =)))

      da, upoznata sam sa tim problemom odumiranja pcela.. no nazalost ne desava se to samo na podrucju sjeverne amerike.. vecina zemalja se susrece sa tim problemom.. jos uvijek se ne zna tocan uzrok, ali velika sumnja je na pesticidima i genetski modificiranom sjemenu..

      Delete
  2. Nadam se Kori da cemo druge godine lickati med iz nasih kosnica

    ReplyDelete
  3. mi smo pčelari i imamo tu sreću da konzumiramo vlastite pčelinje proizvode, nema boljeg ljeka

    ReplyDelete
    Replies
    1. bravo za pcelare! i blago vama. niste ni svjesni koliko ste sretni stoimate vlastiti med =)

      Delete