19 August 2012

Knedle sa šljivama


Sastojci za knedle:
5-6 srednje velikih krumpira
1 jaje
brasna odokativno
prstohvat morske soli
1 zlica putra



Ostali sastojci:
6-7 zlica prezle
2-3 zlice putra ili maslinovog ulja
1 zlica smedjeg secera
6-7 sljiva (moje su bile velike pa sam ih prerezala na cetvrtine)




Priprema:
1. Krumpire oprati i staviti ih kuhati sa korom da ne popiju previse vode. Kad se skuhaju i malo prohlade (toliko da ih mozete drzati u rukama) oguliti koru i zgnjeciti ih presom.
2. Ubaciti sol, putar, jaje i postepeno dodavati brasno. Brasna je dovoljno kad se tijesto prestane lijepiti za ruke.
3. U lonac sa vodom staviti prstohvat morske soli te pustiti da prokljuca.
4. Tijesto kidati na komadice. Svaki komadic oblikovati u kuglicu, spljostiti izmedju dlanova, ubaciti po cetvrtinu sljive i zlicicu smedjeg secera te napraviti lopticu. Kad se svo tijesto potrosi ubaciti po 5-6 loptica u kljucalu vodu. Paziti da se ne zalijepe na dno. Vaditi ih supljikavom zlicom kad isplivaju na povrsinu.
5. U tavi na malo putra ili maslinovog ulja isprziti prezlu (ja sam dodala i zlicicu smedjeg secera) dok ne dobije smedjkastu boju. Paziti da ne zagori!
6. Gotove knedle uvaljati u prezlu.



--
ae!

1 comment: