23 May 2012

Čvorići sa češnjakom

Ideju sam nasla na blogu Bite my cake. Volim peciva, a ovo sa cesnjakom i persinom zvucalo je kao nesto sto se jednostavno mora isprobati.

Sastojci za tijesto:
250 g integralnog brasna (2 1/4 solje)
250 g bijelog brasna (2 solje i 1 tbsp)
1 vrecica suhog kvasca
1 zlicica smedjeg secera
1 zlicica morske soli
2 zlice maslinovog ulja
2 zlice chia sjemenki
2 zlice sezamovih sjemenki
100 ml mlakog sojinog mlijeka
cca 250 ml mlake vode

Sastojci za premaz:
4-5 cena cesnjaka
saka persina
10 ml maslinovog ulja



Postupak:
1. Sve suhe sastojke pomijesati, dodati tekuce pa zamijesiti glatko tijesto. Tijesto ne smije biti suvise ljepljivo. Premazati ga sa malo maslinovog ulja te ga staviti u posudu, pokriti cistom krpom te ostaviti da se dize oko sat vremena.



2. Dignuto tijesto premjesiti i dodati sjemenke (slika 1. i 2.) te ga podijeliti na 10-ak jednakih loptica (meni su bile razlicitih velicina--slika 3.) a broj zavisi od koje velicine hocete peciva. Svaku lopticu izvaljati na pobrasnjenoj podlozi u dugacki tanki valjak (slika 4.). Valjak zavezite u cvor (slika 5.), a krajeve koji ostanu viriti podviti u sredinu cvora (jedan kraj prema dolje, drugi prema gore tako da idu na suprotne strane--slika 6.).
3. Sloziti ih na pleh prekriven pek papirom, pokriti peciva i pustiti ih da se dizu narednih pola sata.
4. Dok se peciva dizu napraviti premaz. Nasjeckati persin i cesnjak i pomijesati ih sa maslinovim uljem. Prije pecenja premazati ih smjesom (slika 7.).
4. Zagrijati rernu na 180 C te peci peciva jedno 30-ak minuta (slika 8. su gotova peciva).

Savjet:
S obzirom da sam koristila integralno brasno vrijeme dizanje tijesta je duze, ako koristite samo bijelo brasno kako je u originalnom receptu vrijeme dizanja tijesta je krace.



--
ae!

3 comments:

  1. I ja ih mnogo volim. Pravila sam ih vec nekoliko puta i uvek brzo nestanu... :)

    ReplyDelete