26 February 2012

Orashasti plodovi i sjemenke




Orashasti plodovi i sjemenke


Orashaste plodove nazalost prate predrasude da debljaju i da ih ne treba puno jesti. Ove predrasude su potpuno ne tocne i kamo srece da na stolu umjesto chipsa i ostalog nezdravog smeca imamo sjemenke! Sjemenke i orashasti plodovi sadrze hranjive tvari u prirodnom kompleksu. Vitamin E, B-kompleks, B6, folna kiselina, selen, bakar, magnezij, omega-3 masne kiseline su samo neke od zdravih sastojaka. U mojoj kuhinji orasasti plodovi su vrlo cijenjeni proizvodi i bitan su sastojak mojih svakodnevnih kuharskih eksperimenata (pri tom ne mislim samo na kolache)!

Od svih orasastih sjemenki koristim najvise sljedece tri, mada ni druge nisu za potcjenjivanje:


Orasi
Orasi su bogati nezasićenim masnim kiselinama; linolnom, oleinskom i alfa linolenskom kiselinom pa se njihova konzumacija preporučuje u svakodnevnoj prehrani, a narucito u trudnoci. Bogati su vitaminom C i E, kalcijem magnezijem i željezom. Više od 60% ovog ploda sadrze masti. Kao i ostali orahovi rodjaci mana im je jedino kaloričnost. Naime 117g ima 765 kalorija, 76g masti, 18g proteina, 16g ugljikohidrata i 8g dijetalnih vlakana.


Bademi
Bademi su bogatiji kalcijem od drugog orašastog voća. Dijele se na slatke i gorke bademe, s tim da su gorki otrovni, a slatki su najukusniji kad su mladi i svježi. Sadrže nezasićene masne kiseline sa monozasićenim masnim kiselinama, bogati su vitaminom E, magnezijem, umjerenom količinom proteina, vlakana, vitaminom B2, bakrom i fosforom. Sadrže fitotvari i folnu kiselinu. Kazu da 100 g badema sadrži nesto manje od 600 kalorija, 21,26g proteina, 19,74g ugljikohidrata, 11,80g dijetalnih vlakana i 50,64g masti.


Lanene sjemenke
Lanene sjemenke se smatraju vise lijekom nego namirnicom i to sa pravom. Ove ukusne sjemenke su bogate omega-3 masnim kiselinama (EPA i DHA), fitoestrogene i lignane, i obiluje bioaktivnim tvarima koje pomaze funkcioniranju i zaštiti organizma. Imitirajući hormone estrogene, umanjuju karcinogeni potencijal koji u tijelu nastaje njihovim djelovanjem. No, ono što je možda i važnije, ove sjemenke sadrže obilje esencijalnih masnih kiselina, a osobito alfa-linolenske koja se u organizmu ne može sintetizirati već se praktično svakoga dana mora unositi hranom.



Savjet:
U koliko zelite biti zdravi i zadrzati dobru formu trebate konzumirati saku orasastih plodova i sjemenki dnevno!

Moja salata sa povrcem i lanenim sjemenkama:




--
ae!

No comments:

Post a Comment