 E pa, dame i gospodo, evo citava procedura spremanja uskrsnjih jaja na  tradicionalan  nachin. U rijecima i slikama prikazano kako se to radi  prirodnim bojama za one koji ne znaju, a  imaju volje, zelje (i  vremena!) da to rade.
E pa, dame i gospodo, evo citava procedura spremanja uskrsnjih jaja na  tradicionalan  nachin. U rijecima i slikama prikazano kako se to radi  prirodnim bojama za one koji ne znaju, a  imaju volje, zelje (i  vremena!) da to rade.Potreban pribor:
* jaja - komada po zelji
* najlon carape
* folija
* ostre skare (nema nista gore u kuhinji od tupih skara i tupog noza!)
* razno bilje (listovi persuna i korijandera, ruzmarina, mente, djeteline, cvjetici.. uglavnom, ukljuciti mastu, otici do obliznjeg parka/sume i nakupiti lisca/cvijeca koje uspjeva u Vashem podneblju!)
* konac (po potrebi)
* lonac (velicina zavisna od broja jaja)
* listovi crvenog i bijelog luka
* cvekla
* crni papar
* klincici iliti karanfilici
* anis

Postupak:
1. Ubaciti jaje u najlon-carapu:
 2.  Ubaciti listice/cvjetice tako da se lijepo vide (da se ne zguzvaju pod   carapom). Taj proces odnosi najvise vremena (pogotovo ako ste picajzla  kao ja), jer nije lako bas  ubaciti to lisce bez da se ne uvije.  Zakljucila sam da je najbolje  raditi sa liscem persuna i sargarepe.
2.  Ubaciti listice/cvjetice tako da se lijepo vide (da se ne zguzvaju pod   carapom). Taj proces odnosi najvise vremena (pogotovo ako ste picajzla  kao ja), jer nije lako bas  ubaciti to lisce bez da se ne uvije.  Zakljucila sam da je najbolje  raditi sa liscem persuna i sargarepe.3. kad stavite listice (ja obicno stavim 2 komada, svaki na jednu stranu jajeta) pa privezete
A) cvorom
B) koncicem
 4.  Za slijedece jaje napraviti prvo chvor na jednom kraju carape, ubaciti  ga u caparu, staviti listice/cvjetice pa ponovo napraviti cvor.
4.  Za slijedece jaje napraviti prvo chvor na jednom kraju carape, ubaciti  ga u caparu, staviti listice/cvjetice pa ponovo napraviti cvor. Za mermerna jaja: na foliju isjeckati i rasporediti lukovinu. Pokvaseno jaje kotrljati po foliji pa ga umotati u foliju.
Za mermerna jaja: na foliju isjeckati i rasporediti lukovinu. Pokvaseno jaje kotrljati po foliji pa ga umotati u foliju.
 5.  Kad su sva jaja zamotana i ukrasena, u lonac sa vodom potopiti  listove  crvenog i bijelog luka i cveklu te staviti  da se kuva (bez jaja) jedno  20-ak minuta dok ne zakuha.. ubaciti zbog mirisa: klincice, cijela zrna  papra i/ili anis ako imate (odokativno!). Uliti sirce/ocat i morske soli  takodjer sve odokativno.
5.  Kad su sva jaja zamotana i ukrasena, u lonac sa vodom potopiti  listove  crvenog i bijelog luka i cveklu te staviti  da se kuva (bez jaja) jedno  20-ak minuta dok ne zakuha.. ubaciti zbog mirisa: klincice, cijela zrna  papra i/ili anis ako imate (odokativno!). Uliti sirce/ocat i morske soli  takodjer sve odokativno.7. Kad se sve to malo ohladi, izvaditi prvo jaje koje dodje pod ruku i nadati se da je sve to dobro ispalo =)))
8. Odrezati carape, izvaditi lisce/cvijece, baciti folije i pustiti sve da se dobro ohladi.
9. Kad su jaja hladna premazati ih krpicom namocenom u ulje (tradicionalno su nase bake premazivale jaja narezanom slaninom).



 .
 .



Prelepa su ti jaja. Ove godine sam i ja koristila samo prirodne boje i prezadovoljna sam :)
ReplyDeleteSrećan Uskrs tebi i tvojima!
Zaista najljepse ispadnu kad sekuhaju u lukovini.
ReplyDeleteHvala, takodjer!
This comment has been removed by the author.
ReplyDeleteI ja sam koristila istu tehniku
ReplyDelete